Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chci se zeptat, jestli má někdo zkušenost, abych věděla, co nás čeká. Mám předčasně narozenou dceru (29+1tt), nyní kalendářně necelý rok a korigovaně 9 měsíců. V pondělí jsme byli v rizikové poradně neonatologie pro nedonošence a paní doktorka nás odeslala na logopedii kvůli tomu, že malá v těch 9m gestačně nezvládá v jídle kousky (pozvrací se). Mě to přijde dost přehnané, synovi jsem mixovala do 16m a pak normálně jedl. Ale budiž, zajdeme tam, jen by mě zajímalo, co mám od toho vyšetření čekat. Řešil jste někdo? Moc děkuji za odpovědi. ![]()
@zuzanx píše:
Dobrý den, chci se zeptat, jestli má někdo zkušenost, abych věděla, co nás čeká. Mám předčasně narozenou dceru (29+1tt), nyní kalendářně necelý rok a korigovaně 9 měsíců. V pondělí jsme byli v rizikové poradně neonatologie pro nedonošence a paní doktorka nás odeslala na logopedii kvůli tomu, že malá v těch 9m gestačně nezvládá v jídle kousky (pozvrací se). Mě to přijde dost přehnané, synovi jsem mixovala do 16m a pak normálně jedl. Ale budiž, zajdeme tam, jen by mě zajímalo, co mám od toho vyšetření čekat. Řešil jste někdo? Moc děkuji za odpovědi.
Já takové zkušenosti nemám, ale myslím si že je normální když dítě v v 9m nezvládá větší kousky. Mám tři děti a taky nechtěli v tomto věku jíst větší kousky.
@zuzanx muzu se zeptat proc na lohopedii? Tam se resi rec ne?
nesla bych tam, podle me je to zbytecny.. v 9m a nezvlada kousky? Ja jsem v tomhle veku teprve u syna s prikrmama zacinala ![]()
Pripomina mi, jak nas mudr poslala v 18m na genetiku a k psychologovi, protoze syn u cizich lidi brecel..
hned jsem to odmitla, tohle mi prijde podobny..
Takze jsem Vam moc nepomohla s tim, jak to tam chodi
ale.. hlavne, at je vsechno v poradku ![]()
Příspěvek upraven 07.02.18 v 15:37
Me to teda prijde taky normalni..zas bude nejaka doktorka zorka horka ![]()
Nutne to asi neni, podle me dostanete jen nejake orofacialni cviky, kousatka atd. Nebala bych se toho, pujde asi jen o posileni svalu ![]()
Nam logopedka radila, jak hrou cvicit jazyk, cviky jsou formou hry- delat treba kaprika, kacera pusou, masirovat oblicej.
Orofaciální stimulace skutečně spadá do kompetencí logopeda.
Já bych se návštěvě úplně nebránila, lékařka vás tam posílá kvůli předčasnému narození tvé dcery, za konzultaci nic nedáš.
Určitě bych jí nechala vyšetřit, popř. s ní dle pokynů pracovala, nemyslím, že by jí to nějak uškodilo, ale naše dcera se narodila v termínu a do roka jedla příkrmy pouze ve formě skleniček pro děti 4-6m, i to doma mixované bylo málo mixované a bílé jogurty a UM.
@Kikin16 No 9 měsíční dítě fakt nedonutíš, aby po tobě zopakovalo kapříka atd
Jo, my tam půjdem, ale žádný pomůcky nebo pak jí dávat nechci, přijde mi naprosto normální dítě, žvatlá a slabikuje neustále, psychicky je spíš napřed.
@zuzanx tak samozrejme se da pomoct, myslela jsem to jako priklad, vse prizpusobi veku ![]()
Pokud tam jdes s tim, ze nic resit nechces a nechces nic davat na podporu, tak je zbytecny marnit cas.
Ono v 9 mesicich muze byt brzo a muze to byt zbytecny, ale taky muze mit svaly ochable a mixovat do dvou let neni nic prijemneho pro obe strany.
@Kikin16 pokud se ji z kousku zveda zaludek, tak si myslim, ze to ochablymi svaly nebude
jen je na ni brzy, nic vic v tom podle me nebude…
Tak za návštěvu nic nedáš ne? Mne to přijde divné odmítnout doporučení doktorky..možná je to zbytecné ale to nezjistis dokud tam nepůjdeš..co pak řekneš Dr když bude chtít zprávu z vyšetření?? Že ti to přišlo jako „blbost“ jako laikovi tam chodit?? Nás Dr taky hnala např na sono hlavičky že mu roste rychleji a má ji velkou a nic to naštěstí nebylo ale určitě bych vyšetření neodmítla (tím reaguji i na příspěvky ostatních typu " nechodila bych je to zbytecné". Čekáš že ti tu bude radit nejaka Dr?? To asi ne..spíš jen laikové..
@alialiali Já tam půjdu, už jsme i objednaní. Ale nechci ji zbytečně trápit nějakými pomůckami, už tak furt lítáme po doktorech, cvičení, psychologie atd… vše kvůli předčasnému narození. Ona tam stejně bude řvát, z doktorů má panický strach. ![]()
@Kikin16 Jdu tam kvůli tomu, že nás tam poslali, nemůžu pak v té rizikovce říct, že jsem se na to vykašlala. Ale upřímně to řešit fakt nechci, to je pravda.
@Alexandraf Přesně to si myslím. Ochablé svaly podle mě nemá. Je kojená, slabikuje pěkně, třeba sušenku si sama ukousne a požužlá. Podle mě má silný davivý reflex po manželovi a po mě může mít reflux. I starší syn mi zvrací, když déle pláče nebo je zahleněný. Prostě ho to natáhne a svaly ochablé nemá. Na 4 roky mluví pěkně a kouše normálně, i když jsem mu do 16m mixovala.