Logopedie - velární R

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2649
11.5.09 13:40

Logopedie - velární R

Zdravím,

nemáte prosím někdo zkušenost s odstraňováním velárního R na logopedii? Chodíme už od října 1 x týdně a bohužel nevidím žádné výsledky. Navíc teď logopedka navrhla docházku 1 x za 14 dnů s tím, že se to prý více zažije. Z pohledu laika se mi to moc nezdá, takže bych se ráda podělila o vaše zkušenosti. Jestli je to normální nebo hledat novou logopedku.
Jinak je syn velmi šikovný, bystrý, spolupracuje, špatně vyslovuje jen to R (Ř ještě neumí).

Díky Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
159
14.5.09 18:01

TAk já mám s tímto problémem poměrně velké zkušenosti, protože jsem sama logopedka - momentálně na mateřské.Jestli je vaše logopedka dobrá nebo ne ti neřeknu, ale můžu ti s určitostí říct, že někde je situace dokonce taková, že se běžně chodí jednou měsíčně, protože má logopedka tolik klientů, že nestíhá.Ale myslím, že 1× za 14dní je v případě velárního R dostačující, protože největší díl práce je stejně na vás - logopedka vám může ukázat, jak doma cvičit, ale základem je vaše každodenní domácí dřina.A co se týká doby nácviku?Velární R je velmi ošemetná věc.Z logopedického hlediska daleko horší než pokud by R nebylo vůbec, ale to vám už logopedka asi vysvětlila.Špatná výslovnost bývá velice silně zafixovaná, takže se velmi těžko odstraňuje.Měla jsem děti, které odstraňovaly velární R 3 roky i déle.Ale 1 rok je určitě optimální doba - záleží na věku dítěte (resp. jak dlouho trvá špatná výslovnost), na domácí práci, ale samozřejmě taky na šikovnosti a zkušenosti logopedky.Přeju vám, aby se co nejdřív dařilo.Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí