Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ano. Všechny, kdo mají stejnou diagnózu zvu do nové facebookové skupiny, kde můžeme sdílet naše problémy a zkušenosti.
https://www.facebook.com/…622805549732
I když je to starší dotaz, bohužel i já mám tuhle mrchu. Před měsícem mi na to umřel tatínek. ![]()
Tomu to nediagnostikovaly ani když všude říkal, že v rodině máme vysoké % výskytu nádorů.
Asi nás moc není a doktorů co by se o to zajímaly taky. ![]()
Ano, přesně tak. Mám stejnou zkušenost. V rodině výskyt rakoviny a nikoho vůbec nenapadlo, že by se mohlo jednat o dědičnost. Já jsem si v podstatě diagnózu našla sama na internetu a poté si vyžádala zadanku u svého Dr. Ten nejdřív vůbec o této nemoci nevěděl. A jak chodím po vyšetřenich, tak potkávám další a další neinformované lékaře. Pojď k nám do FB skupiny.
@Nagini Ahoj,to je mi moc líto ![]()
Mě poslala na genetiku mamky doktorka z onkologie, když mamka podruhé onemocněla rakovinou prsu. Přijde mi, že se o téhle nemoci ví hrozně málo. Jestli budeš chtít pojď k nám do skupinky na fb ![]()
Facebook zatím nemám, ale ok.
Můžu se zeptat? Nedělají někde nějaké kompletní prohlídky? Je docela ubíjející se pořád dokola obědnávat ke všem doktorům zvlášť. Takhle by to mohly zvládnout za 1-2 dny všechno.
Takhle než to všechno oběhneš, tak můžeš začít na novo.
@Nagini Tak až si ho zalozíš tak se přidej k nám už nás tam pár je a sdílíme všechno kolem tohoto onemocnění. Ty jo tak to vůbec nevím
nějak jsem se po tom ani nepídila, ale myslím si že asi ne…jak často chodíš na kontroly?
No já to mám potvrzený teprve rok, tak možná že si na to zvyknu. Mám doporučení od genetiky gyndu 2× ročně a 1× za rok biopsie dělohy, 1× za rok kožní, 1× ročně sono břicha a prsou, 1× za 2 roky kolonoskopie a 1× za 4 roky gastroskopie. Ta mě čeká za měsíc a mám z toho fakt strach, protože mě pobolívá žaludek a pálí žáha. Nejprv jsem si myslela že je to z nervů jak mi zemřel tatínek, ale teť nevím. To je nejhorší, to čekání před tím. ![]()
@Nagini Já to vím tak cca necelý rok. Mě taky bolel žaludek a hrozně mě pálila žáha a Dr mi našel reflux
Beru na to Omeprazol a mám to v pohodě…Jinak musím chodit na gastroskopii a kolonoskopii, sono břicha, na mamograf jednou za rok a teď půjdu na gyndu tak se budu domlouvat s Dr jak často budou kontroly…kožní nemám. A jednou za půl roku odběry krve a kontrola na onkologii…ty nervy předtím jsou nejhorší. Mam 3 malé děti a jsem ráda, že se na to přišlo a jsem hlídaná…
Na onkologii mě nechtějí, ani když mám doporučení od genetiky a obvodní lékařky.
Tu biopsii dělohy prý gyndař neví kde dělají, tak jsem byla na kyretáži. Budu se muset podívat někde v Praze, kde to dělají.
Máš štěstí, že máš děti. Já se o ně pokouším už moc dlouho a už tak nějak přestávám věřit, že je mít budu.
@Nagini To je zvláštní mě ihned genetická odeslala na onkoogii a tam hned Dr zaregistrovala a posílá mě na všechna vyšetření, dává žádanky a kdykoli mám problém konzultuji to s ní…a nezkoušela si se zeptat na onkologii někde jinde? Ach jo to je mi líto, ale nevěš hlavu určitě se to povede. Já si na prcky taky musela počkat a užila si svoje…jedno mimoděložní těhotenství a odebrání vejcovodu a pak potrat, ale dočkala jsem se i když mi doktoři řekli, že děti mít asi nebudu…zkoušela jsem všechno možné až mi pomohla homeopatie a teď mám 3 a chtěla jsem s přítelem ještě jedno, ale teď se svojí diagnózou
![]()
Na jedný soukromý onkologii, když jsem řekla Lynchův syndrom, tak mě šupem odpálili pryč, že to prý vůbec nedělají. Ve Varech mě zase odkázali do Plzně, že tam se prý starají o lidi s lynchovým syndromem. No a z Plzně mi přišel dopis, že bohatě stačí kontrola na gyndě a gastru!
Takže mi musela dát žádanky moje obvoďačka.
Co se týče toho těhu, tak mi genetička řekla, že existuje diagnostika embryí. Ten genetik vybere jen ty embrya bez vadného genu a ty se pak zavedou. Ale stojí to genetické vyšetření asi 50000 + IVF 30000.
@Nagini Ty bláho, tak to je šílený přístup
tak tady je to naštěstí v pohodě!!!
Jojo o tom jsem taky slyšela, že to jde ![]()
No já se budu modlit u dětí at to nemají po mě ![]()
Jsem domluvená s dr až děti povyrostou půjdou taky na testy…
@Nagini Nevím teda odkud přesně si, ale co zkusit onkologii třeba v Praze?
No v Praze mě to nenapadlo, ale zkusím. Já jsem z Ostrova u Karlových Varů. Ono je to nejhorší, že už jsem si na takovej přístup lékařů asi zvykla.
Když to teď zpětně vidím co všechno bylo za chyby u mého taťky!
A už to nikdo nevrátí.
Nejhorší je že na ty chyby nedoplatí jen ten pacient, ale i jeho rodina.
Budu držet palce, ať jsou děti v pořádku. Ale i kdyby náhodou, tak budou už od mládí sledovaní.
Moc děkuji, že si se mnou takhle píšeš.
Dobrý den, je tu někdo komu byl zjištěn Lynchův syndrom