Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím vás
lyžovali jsme zatím jen v ČR a jsme zvyklí hodit batoh někde dole pod sjezdovkou na lavečku a když je žízeň nebo hlad, tak se u batohu napít a najízt. Nevím ale, jak to chodí třeba v Alpách? Máme jet zhruba za dva týdny a nevím, zda tam na takové věci jsou zvyklí případně pokud ne, jak řešíte pití a svačinky?
Moc děkuji za vaše zkušenosti a rady
My měli max nějakou tyčinku v kapse. Pak kolem oběda odpočinek a sednout si na jidlo někde do chaty s jídlem na kopci. Bylo to i kvůli čůrání.
Ale jako, ono než se někam dostaneš, popojedes po sjezdovkách aby ses dostala někam jinam… Ne, fakt tam lidi nemají batoh u vleku, protože na tom vleku jedou třeba jen 1× denně.
Jedině když budete jezdit 1 sjezdovku celý den.
@debra.morgan děkuji, já si to právě myslela, že při větším množství sjezdovek to asi bude utopie
@mikela píše:
Prosím váslyžovali jsme zatím jen v ČR a jsme zvyklí hodit batoh někde dole pod sjezdovkou na lavečku a když je žízeň nebo hlad, tak se u batohu napít a najízt. Nevím ale, jak to chodí třeba v Alpách? Máme jet zhruba za dva týdny a nevím, zda tam na takové věci jsou zvyklí případně pokud ne, jak řešíte pití a svačinky?
Chodíme do restaurace. Ale jinak to není problém. Jen za 2 týdny bude asi na svačinkování dost klendra
Müsli tyčinku pro každého lyžaře do kapsy a vyřešeno.
Případně - dokud byly děti malé - měl jeden z dospělých lyžařů na zádech malý batůžek s termoskou, kapesníky a náhradními dětskými rukavicemi. Se staršími už to teď není potřeba - čas od času se vždycky někde zastavíme na WC a na čaj.
To záleží na areálu. Můžeš si to nechat třeba někde nahoře, nebo naopak dole, a zastavit se tam podle potřeby. Děláme to běžně, ve všech zemích. A nejsme sami. Někdy se povede třeba i krytá budova lanovky. Pokud budete jezdit všude možně bez styčného bodu, třeba Sella Rondu, klidně batůžek se svačinou na zádech - na sedačkovou lanovku radši sundat a držet v ruce, aby se tam člověk pohodlně zavřel. Obecně není problém, pokud nechcete být odkázáni na ski bary a restaurace, které jsou sice příjemné, ale často celkem drahé a ve špičce plné.
Edit - Co se cen týče, můžeš na sjezdovce narazit na jídlo + nápoj za 10 eur a kafe za euro (Itálie), ale taky na kafe / horkou čokoládu za 6 (Švýcarsko).
Příspěvek upraven 19.01.23 v 13:29
@mikela píše:
Prosím váslyžovali jsme zatím jen v ČR a jsme zvyklí hodit batoh někde dole pod sjezdovkou na lavečku a když je žízeň nebo hlad, tak se u batohu napít a najízt. Nevím ale, jak to chodí třeba v Alpách? Máme jet zhruba za dva týdny a nevím, zda tam na takové věci jsou zvyklí případně pokud ne, jak řešíte pití a svačinky?
Nikdo s tím problém mít nebude, já osobně mám u sebe minimum věcí, takže když mám hlad or žízeň, tak si koupím něco rovnou na svahu.
@BohunkaP píše:
Müsli tyčinku pro každého lyžaře do kapsy a vyřešeno.Případně - dokud byly děti malé - měl jeden z dospělých lyžařů na zádech malý batůžek s termoskou, kapesníky a náhradními dětskými rukavicemi. Se staršími už to teď není potřeba - čas od času se vždycky někde zastavíme na WC a na čaj.
Bacha na termosku nebo kovovou láhev v batuhu při sportu. Synovec takhle na kole spadl na záda, na kterých měl batoh s termoskou a je na vozíčku ![]()
@mikela píše:
Jedeme konkrétně na Stuhleck
Osobně neznám, ale podle mapky skiareálu je to malé - pár lanovek/vleků a pár sjezdovek, tam můžete nechat věci kdekoli. I třeba na stojanech na lyže u restaurací. Je jich tam v dolní části několik. S tím bych si vůbec nedělala starosti. Spíš by mě zajímalo, kolik budou mít sněhu.
@ivašot. píše:
Bacha na termosku nebo kovovou láhev v batuhu při sportu. Synovec takhle na kole spadl na záda, na kterých měl batoh s termoskou a je na vozíčku
Ty jo, to je teda fakt blbá náhoda ![]()
@ivašot. píše:
Bacha na termosku nebo kovovou láhev v batuhu při sportu. Synovec takhle na kole spadl na záda, na kterých měl batoh s termoskou a je na vozíčku
To je mi líto… jj, není to úplně bezpečné, právě proto jsme to praktikovali, jen dokud byly děti malé a to lyžování s nimi bylo spíš o ploužení a zastavování než o nějakém „sjezdu“.
@Sedmnactnulajedna píše:
Ty jo, to je teda fakt blbá náhoda
No při všech těch „držkopádech“, co na tom kole absolvoval bez následků a pak poměrně banální pád a takhle to dopadlo…
Byli jsme týden zpátky v Livignu, ohromné středisko. Jako nechat dole batoh by asi šlo, ale za mě jsou Alpy právě od toho, aby člověk nejezdil jak blbec dokola pořád na jedné sjezdovce. Takže u nás ráno velká snídaně, flapjack do kapsy, v 1 hodinu malý oběd na svahu - polévka/panini/pizza a pak jsme si dali zase jídlo až v 5 na apartmánu.