Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj!
potřebuju radu, nebo zkušenosti s podobnými problémy…
nela špatně usíná a o to hůř pak spí. musí mít absolutní ticho. být s ní v jedné místnosti neexistuje. ani se na ní nemůžu chodit dívat - stačí, že mi rupne v koleni, vrznou dveře a je vzhůru a řve. ![]()
s bdícím dítětem se toho doma moc udělat nedá, ale se spícím už vůbec nic. i v jiné místnosti si musíme s mužem po večerech šeptat. že bych myla nádobí, či dělala něco jinak hlučného neexistuje. i televizi si musíme pouštět úplně potichu. když se náhodou zapomeneme a začneme mluvit normálně, je zas hned vzhůru a řve. a už neusne.
co s tím? už jsem fakt jak dva blázni. bohužel kvůli velikosti bytu nejde mimi odsunout někam, kde je absolutní ticho.
měl někdo něco podobného? zlepší se to časem? mám jí zkusit třeba něco při spaní potichu pouštět, aby si zvykala na zvuky?(toho se bojím, abych jí to spaní ještě víc netrhala) ![]()
díky
Ahoj ,asi hodně záléží jak si dítě navykneš. Když je zvyklé usínat v absolutním tichu tak ho pak zbudí všechno .My jsme malého dávali odmalička spát za normálního provozu a musím říct ,že si zvikla nebudí ho to . Dokonce když byl malé miminko ,mohla jsem mu vysávat pod postýlkou zatímco spal a…nic …nezbudil se
(ale to budem asi výjimka.)
Příspěvek upraven 08.08.11 v 21:01
Těžko říct, jsetli to je naučit, ale já mám zkušenost, že když usne v hluku (ne teda v ňákym kraválu, prostě televize, nebo normální hovor), tak v hluku i spí a když v tichu, tak zas potřebuje ticho.
Já dávám malýho spát do jeho pokoje, ale máme otevřený dveře a puštěnou televizi nebo se normálen bavíme. Tak možná zkusit nějakej ten menší ruch už při usínání
![]()
Zuzko: A jak usínala dřív? Nějak si nevybavuju. Jestli jste dřív uspávali a spala v tichu, tak je zvyklá a asi jí to vadí. Možná fakt pomalu zkoušet tiché zvuky a časem si zvykne. Ale to si jen myslím.
Ta moje v zásadě nemá skoro nikdy ticho, protože pokud nejezdí auta na čtyřproudovce, jde někdo pod barákem nebo letí letadlo, takže pořád nějaký „ruch.“
Napadá mě jedině nějaký šum, který by tlumil ostatní zvuky
třeba bílý šum… záleží, jestli by to malé nevadilo, když je zvyklá usínat u ticha…
Ale je teda fakt, že přes den má taky mnohem lehčí spánek než v noci a spíš ho věci ruší
Takže to řešim tim, že si prostě sednu a odpočívám ![]()
Taky bych ji i za cenu řevu zkusila nechat usínat v hluku. Prvně třeba tiše rádio a postupně přidávat. Mě jako malou naučili naši spát v jednom pokoji co bydleli, takže při normální provozu a já pak měla hrozně let problém usnout v tichu, dodnes mi to občas vadí.
fly, dřív měla kousek od postýlky televizi
tu jsme si museli přestěhovat do kuchyně v době, kdy začla blbnout s usínáním (od půl roku)
co je bílý šum? ![]()
Já ti asi neporadím, páč mé děti ze spánku nevyruší ani výbuch ![]()
Ale myslím si, že na tyhle věci si mělo mimi zvykat už od narození
Nevím, jestli by to šlo nějak naučit, ale možná bych to třeba zkoušela (neříkám hned třískat dveřma), ale otázka je, jestli vám za to ty nervy stojí
Já jsem takhle měla děti v rachotu už od narození a jsem za to ráda. Malá spí i když 10 metrů od ní se řeže motorovkou
. Syn taky není zrovna nejtišší
, takže dcerce nezbývalo než se v tom naučit spát ![]()
Temaho píše:
Ale je teda fakt, že přes den má taky mnohem lehčí spánek než v noci a spíš ho věci rušíTakže to řešim tim, že si prostě sednu a odpočívám
jenže ona takhle spí blbě pořád - i v noci
se v noci otáčím na posteli a ona začne fňukat
zuzanecka81 píše:
fly, dřív měla kousek od postýlky televizitu jsme si museli přestěhovat do kuchyně v době, kdy začla blbnout s usínáním (od půl roku)co je bílý šum?
To je takový zvuk, jako když ti blbne rádio např., malej u toho každodenně usíná.. dá se to stáhnout třeba na www.uložto.cz
Tedy co vím, tak já jsem jako malá usínala bez problému a segru vzbudilo i rupnutí v koleni (rodiče si taky šeptali apod). Prý na začátku hlučili stejně, je to v povaze, asi daný … časem se to samo od sebe srovnalo, ale nevím kdy, to bych se musela zeptat.
moje dítě spí v ruchu v pohodě. nevím, jestli jsem se o to zasloužila já nebo je to v něm.
spí denně na balkoně v kočárku, hluku je tam dost. Naopak pokud spí v kočárku doma (v horku, dešti), kde je ticho, vzbudí ho každá prkotina.
mladší ani nic jiného, než usínat v hluku nezbyde, udržet staršího v klidu bez hlku nelze.
zkusila bych nějaký kontinuální mírný hluk, který odfiltruje běžný ruch domácnosti, např nějakou příjemnou hudbu, postupně zvyšovat hlasitost nebo zkusit nechat otevřené okno do ulice…