Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
mám problém s naším malým raubířem. Vlastně dva. Má 4 a půl měsíce a jsou to tak dva týdny, co se mi přes den začal budit s pláčem. Nikdy předtím to nedělal, vždycky, když se vzbudil, tak si buď hrál s hračkama pověšenýma nad ním, nebo si fňuknul a až když jsme nepřišli, tak spustil, ale pořád jen tak, aby nás přivolal. Teďka se mi vzbudí třeba po hodině ale s tím, že začne brečet ze spaní až ho to vzbudí a naprosto není k utišení, pomůže jen prso. MInimálně jednou za den mi to vždycky udělá. Nevíte proč? A dá se s tím něco dělat?
A další problém se týká večerního usínání.. Nikdy jsme neměli problém, uspáváme houpáním v autosedačce, někdy to trvá déle, někdy kratší dobu, ale vždycky tak usnul. A poslední týden začal strašně řvát. U večerního kojení se od prsa odtrhává, násilím se odtahuje, přitom vždycky, když s ním ztratí kontakt, tak ho hledá. Chytí, začne ho tahat a kroutit s ním a tak to jde pořád. Kroutí se u toho, mrčí, rudne. Když mi dojdou nervy a fakt to začne bolet, tak ho dám do sedačky, že tedy asi nemá hlad, když takhle blbne. Chvilku leží a kouká a pak najednou z ničeho nic spustí. A nepomůže ani nošení na rukou. To se uklidní na chviličku a pak spustí i na rukách. Myslela jsem, jestli nemá hlad, zkoušela jsem UM, kašičku i mrkvičku, ale pořád stejné.. Jediné co pomůže je nechat ho si zařvat a pak mu dát mléko z flašky..
Nevíte čím to může být a co s tím? Je to normální, nebo mám hledat příčinu problému?
Teploty, průjmy, nic nemá, zdravé dítko..
Děkuji moc za reakce.
U toho vecerniho kojeni bych rekla, ze ho zlobi, ze to netece tak rychle, jak by chtel. Je uz za cely den unaveny a tak se mu uz nechce moc tahat.
A nebo ten spurt.
Chce to fakt hodně přikládat, aby ses rozkojila a mlíčko se doplnilo. Souhlasím, že večer je naštvanej, že to teče pomalu. Koj hlavně v noci, dávej obě prsa, mělo by se to za pár dní spravit…
Mlíka mám dost, s tím problém není. A v noci se mi budí tak 1×-2× a zas ho nechci budit a učit na častější vstávání.. Když budu mít více mlíka, tak se mi zas budou bolestivě nalívat prsa, ne? Mívala jsem to, když spával celou noc, to byla hrozná bolest. A přes den kojím tak po dvou až třech hodinách..
co zuby? Nenatekly mu dásínka? U nás to v tomto období nějak tak začalo, ovšem zub vylezl až v 8m.
To jsem taky kontrolovala.. Dásně naprosto beze změny..
A dneska mi to dokonce začal dělat i přes den.. Ten největší hlad zažene bez problému a pak se začne vztekat.. ![]()
co se týká množství mléka, tak mě doktorka řekla, že mám hodně pít. Jinak naše holčička tohle řvaní před kojením dělala taky, já ji prostě nechala uklidnit, a pak jsem ji nakojila. Normálně jsem ji nechala dokoukat zprávy a pak pila
bylo to jen období, teď pije normálně, ale zase šíleně řve před spaním