Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
chtěla bych poprosit o radu zkušenější. Už nevim, jak to udělat. Mám synka, 8 týdnů a od začátku je problém s denním spánkem. Přes den mi vůbec nechce spát v postýlce, spí jedině na mě. Takže podle něj by bylo nejlepší si pokokat po hračkách a po všem okolo a pak spát na mě, takže celej den u něj a nemůžu nic udělat. Do toho mi začal přes den řvát, ale myslim, že to je tím, že se u hraní přetáhne a pak nemůže usnout. Ještě jsme to nějak nevychytali…
Chtěla jsem se zeptat jestli někdo neměl stejný problém a nějak miminko nenaučil přes den na postýlku. Zkoušela jsem zavinovačku, polohování, ale jediné, jak mi chvilku v postýlce spí je v poloze na bříšku. Mám monitor, tak ho občas přes den na tom bříšku nechám, ale ne moc ráda. Na šátek ho taky nemůžu naučit, to řve a když náhodou usne, tak se mezitím budí a řvouní.
V noci tedy problém nemáme, to v postýlce spí i 9 hodin a to na boku nebo i na zádech a vůbec mu to nevadí. Nechápu, jak je možné, že v noci to jde a přes den jedině na mámě. Už i v kočárku je problém… Musim říct, že mi to je děsně příjemné, když na mě miminko spinká, ale přece nemůžu celý den sedět na gauči a dabovat postel pro svého broučka
.
Předem moc děkuji za jakékoliv zkušenosti
Zkus vyzkoušet, jestli by neusnul s tebou - lehnout si vedle sebe-bude tě cítit.....a pak ho šoupnout spícího do postýlky…
nebo spolu usnout na velké posteli a nechat ho tam spát…ještě se neskulí
nic mě jinak nenapadá ![]()
Mě spí dodnes syn přes den jedině v kočárku (pak ještě v šátku). Tak to zkus tam. Ani nemusím drncat, houpat, jezdit. Původně jsem to chtěla přeučovat na postýlku, ale nakonec se mi to osvědčilo, můžu ho uložit kdekoli - na zahradě, doma, na dovolené, ve městě…
S dcerou najíždím na stejný systém. uspávám v korbičce kočárku nebo v šátku. Postýlka je v ložnici a já jí mám raději u sebe v obýváku, kde si hrajeme se synem nebo kdykoli sebou přenést tam, kde zrovna jsme nebo nacvaknout na podvozek a jet ven bez probuzení.
Ahoj, náš malej taky nechtěl přes den spát. Některý mimina to prostě přes den nepotřebují .
Buď ráda že ti spí v noci.My to dělali tak, že když byl protivnej, tak šel prostě do postýlky a za chvilku usnul, samozřejmě to bylo s brekem, ale do pěti minut usnul, sice na půl hodiny, 20 mi., ale trošku se prospal. Teď je malýmu půl roku a spí asi tak 3× přes den na půl hodiny, ale zato mi od pátýho měsíce spí celou noc, není problém i 12 hod vkuse.
A v kočárku to bylo stejný, spát tam nechtěl vůbec, maximálně tak pět minut, a jezdili jsme pořád s řevem, až teď poslední měsíc je to lepší.
Ale určitě si neuč ho nechat spát na sobě, pokud bude unavené usne i v postýlce
Ještě mi napadá, pokud je ochotný spát na tobě, dost pravděpodobně by spal na tobě i v nosítku nebo šátku. Ty bys byla při spánku alespoň mobilní a měla volné ruce. Popřípadě by se třeba nechal po usnutí přeložit do postýlky.
U nás je to skoro stejný, malej přes den chce spát jenom na mě, vyřešili jsme to nosítkem. Třeba nádobí s tim neumyju, ale přece jenom jsem mobilnější a říkám si, že ho to snad časem přejde. ![]()
Moc díky, ale jak už jsem psala, šátek nemá rád, kočárek máme ve sklepě, bydlíme ve 4. patře bez výtahu, takže ho nahoře nemám a navíc v něm spí jen když se jede, jak se zastaví, tak je vzhůru a dožaduje se jízdy. Když na mě usnu a já ho dám do postýlky, tak je vzhůru během chvilky. Když ho dám do té postýlky unaveného, tak neusne a když ho tam nechám aby usnul, tak řve a řve a řve a pak nejde uspat vůbec, protože je přetaženej a vydrží řvát fakt dlouho, minule nám takhle v kočárku řval skoro hodinu, dokud jsem ho nevytáhla a nepochovala. Je to malej terorista, nevim proč nechce být v tom šátku, když na mě dokáže spát ve stejné poloze. Dnes samozřejmě jsem celý den na gauči a miminko v klidu spinká - na mě, jen se občas nabaští.
Nemám to ze své zkušenosti, ale kamarádky malá neusne pokud nemá savičku v puse. Dá jí čajík, podepře plínou nebo malé ručkou a má klid. Nevím jestli kojíš, pak by to nebylo dobré řešení. Já to dělala tak, že jsem měla malýho na rukách, dala mu dudel a jak se zklidnil, tak šel do postýlky a únavou usnul, ale stávalo se mi to málokdy, převážně usne bez problémů sám.
náš malej to taky v postýlce ze začátku neuměl, navíc potřeboval i přes den tmu. Koupili jsme black out závěsy, sledovala jsem známky únavy, zívání, šudlání očiček, pak šel hned do postýlky a jak tu psala některá mamka, i přes brekot jsem ho tam položila, do 10 min. byl klid a spal. Ze začátku jen 20 min. pak klidně i 2 hoďky.
Čajík mu ještě nedávám, je plně kojenej. Navíc on na mě usne v klidu, ale jak ho položim, tak je zle. Teď jsem ho uspala, dala do postýlky a chrupe, ale to ví, že je noční spánek…
MMartino1 a nebála jsi se, že si otočí den a noc? Já se právě snažim, aby věděl, kdy je den, takže je všude dost světla a chodíme ven …
Dom01 píše: Čajík mu ještě nedávám, je plně kojenej. Navíc on na mě usne v klidu, ale jak ho položim, tak je zle. Teď jsem ho uspala, dala do postýlky a chrupe, ale to ví, že je noční spánek…MMartino1 a nebála jsi se, že si otočí den a noc? Já se právě snažim, aby věděl, kdy je den, takže je všude dost světla a chodíme ven …
tak to mě ani nenapadlo
. Venku v kočáře spal jako dudek, ale doma prostě měl problém. Teď naopak vyžaduje trošku světla z venku i v noci. Já myslím, že tímto si to dítko asi neotočí.
Bála jsem se jako prvomatka zpočátku hodně věcí, jakože když ho budu moc chovat, tak si na to zvykne, když ho budu uspávat v náručí, nikdy ho to neodnaučím a další a další. Teď postupně zjišťuju, že neexistuje žádné tabu pokud matce a dítěti vyhovuje ta konkrétní věc.
dle mého chce cítit tebe,zkusila jsi mu pustit fén/vysavač když je v té postýlce a řve? tzv tichý šum?
Já mám právě z toho otočenýho režimu docela vítr. Ale z toho uspávání na ruce ani ne. Děláme to tak i večer a já si ho při tom ráda pomazlim taky. Snažim se si to miminko opravdu užít.
Dito, znám to, vim o tom a ještě jsem to nezkusila. Jsem vůl, zkusim to zítra
Dík
uspávání přes den je vždy horší, ale je to na mámě co povolí a co nepovolí ![]()
když my to tak měli od začátku. Pak přišla máma, dala ho na bříško a bylo po problému. Jenže pak přišla doktorka a samozřejmě nám bříško zakázala. A on přes den na zádech prostě spát nebude
, nechápu proč je to pro něj takovej rozdíl jak v noci