Má přítel právo na dítě?

Anonymní
1.5.10 20:07

má přítel právo na dítě?

Zdravím všechny emaminky. mám takový problém se kterým si moc nevím rady. s přítelem čekáme mimčo, a já si nejsem jistá, zda ho ještě miluju. poslední rok je ten náš vztah nějaký divný a tak se obávám nejhoršího, že to mimčo náš vztah už nezachrání a bude jen hůř. ovšem nevím, zda přítel bude mít na děťátko právo. pokud ho uvedu jako otce a on bude platit alimenty, bude mít na dítě nějaké právo, i když ještě nejsme manželé? např. půjčovat si ho na víkendy? a co když alimenty platit nebude? bude i tak to právo na dítě mít? a co když v rodném listu uvedu, že otec je nezmámý? nemůže to přítel nějak zjistit? třeba na úřadě apod. jde časem otce nechat doplnit bez testů DNA? asi ne, co?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14335
1.5.10 20:12

já si myslím, že nejde o vás dva - že si nerozumíte, nebo že ho už asi nemiluješ, za to dítě nemůže.. právo má i tvůj partner. Třeba žít spolu nebudete, ale má právo taky na dítě ho vidět, starat se o něho, když si ho bude chtít vzít na víkend a tak. A že nejste manželé, tak to je jedno je otec, otázka je , jestli bys ho uvedla nebo ne… ale osobně si myslím, že by to bylo docela tvrdé, pokud se na mimičo těší a má taky na něho právo je otec… uvidíš co ti poradí ostatní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
1.5.10 20:16

Ahoj,tak pokud ho chceš uvést,tak jedině s jeho souhlasem na matrice,pak bude mít samozřejmě právo na dítě i povinost platit alimenty,nevím jak to je když ho neuvedeš,do jaký doby si může zažádat o testy DNA,ale pokud se ukáže,že je jeho otec,jako,že je,tak abys nakonec ještě neplatila soudní výlohy
a kdyby nakonec byl otec neznámý,tak budeš dost ochuzená od státu,ten ti žádný jako alimenty platit nebude-„tvoje chyba,že to nevíš“
jinak,já bych se sním asi zkusila dohodnout,o tvém těhu asi stejně ví,takže bych se sním domluvila,jestli s ním teda už nehodláš žít,na alimentech a péči apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6336
1.5.10 20:20

ja si myslim, ze pokud pritel ma o dite zajem, tesi se atd, tak neuvest ho jako otce ditete by byla celken drsna podpasovka … to, ze si nerozumite si myslis ty? nebo jako mluvili jste spolecne o tom, ze se rozejdete atd.. nebo pritel ani nema tuseni, ze chces vas vztah ukoncit?

no kazdopadne pokud vylozene se pritel nechova tak, ze o dite nema zajem, tak mu nemuzes upirat pravo vidat vlastni dite, jasne, kdyz ho neuvedes v rodnem listu, tak nemusi platit alimenty a v podstate nebude mit k diteti zadne povinnosti, ale ve chvili, kdy si bude chtit dite vzit na vikend, nebo ho proste videt atd.. a ty bys rekla, ze s tim nesouhlasis, tak i kdyby nevedel o tom, ze jako otec neni zapsan, tak by se chtel treba soudit a v tu chvili by to prasklo a i ty testy by mohl soud naridit …

ale kazdopadne to, ze ty a on si nerozumite nedava tobe „pravo“ svevolne zbavit prav otce ditete - hlavne pokud on sam ma o dite zajem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
1.5.10 20:26

„asi nemiluju … vztah je takový divný“ prosimtě co je to za blbosti??? 8-o
Tak buď máš někoho ráda nebo ne a o tom nelze diskutovat.
Co očekáváš od vztahu? Že to bude jako v prvních měsících a budete se zaláskovaně vodit za ručičku a olizovat na každém kroku??? Vztah se vyvíjí stejně jako lidé v něm.
Já začínala vztah dítětem, s přítelem jsme spolu byli měsíc a půl a stejně jsem mu dala šanci. Má totiž PRÁVO na to, aby se rozhodnul zda bude otec a má PRÁVO se na výchově účastnit. Tím nechci říct, že má rád jen malou. Náš vztah je momentálně krásný a máme se hodně rádi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44360
1.5.10 20:41

Nezlob se na mě,docela drsný kafe :mrgreen:

Stylem vyjadřování a úvahami mi přijdeš jako dost nevyzrálá osobnost.Kde to jsme - „půjčovat dítě“ :roll:

To mu budeš upírat starat se o dítě,podílet se na jeho výchově,když on sám má zájem?A zároveň upírat dítěti právo na otce?To dítě není Tvůj majetek,Tvoje hračka.Když se jednou rozhodneš pořídit si dítě,nemůžeš myslet jen sama na sebe,ať už ten vztah dopadne jakkoliv..

Pokud se rozejdete,pokusila bych se s otcem dítěte domluvit na výživném i úpravě styku.Pokud máte předběžnou dohodu,je soudní řízení jen formalita.

Pokud se budete soudit,myslím,že se nemusíš bát,že si otec mohl novorozence a malého kojence,zvlášť plně kojeného brát na noc,nebo delší dobu.Nechci se tu moc rozepisovat,ale v tomto české soudy dost nahrávají matkám..

Co se týče otázky zapsání otce do rodného listu.Pokud ho nebudeš chtít uvést a on nebude souhlasit,bude se o dítě „bít“,i on může požádat soud o určení otcovství,DNA.Tudy cesta nevede.
Na dítě má právo,smiř se s tím.

Navíc,bez určeného otcovství nedostaneš některé dávky,na které bys jako svobodná matka měla nárok.Podmínkou jsou alimenty..Neplatí to u MD,RP,přídavku na dítě,příspěvku na bydlení,sociálního příplatku..Spíš u těch „žebráckých dávek“ - příspěvek na živobytí,doplatek na bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6263
1.5.10 21:30

Ahoj, ja teda take uplne nechapu, proc chces zamezit styku ditete s otcem. Jestli to jsou duvody, ktere uvadis, tak mi to prijde nedomyslene. Mozna mas jeste nejake dalsi, ale moc mi to neprijde. Zamysli se nad tim, ze otec ditete ma na nej uplne stejne pravo jako ty.
Nechci to sem cele kopirovat, ale zcela souhlasim s tim, co napsala Jana206.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
1.5.10 21:51

A nenapadlo tě, že i tvoje dítě má právo na otce? I na alimenty? Zvlášť pokud tvůj partner jeví zájem o dítě, tak bych dítě zbytečně neochuzovala, věř tomu, že otec by mu moc chyběl a peníze se ti taky budou hodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
1.5.10 22:10

Anonymní, nezlob se na mě, ale pokud dítě otce má, tak by měl být uveden v rodném listě, bez ohledu na to, jestli s ním budu nebo nebudu žít. Jednou je to otec a měl by se k tomu postavit. A hlavně, jestliže je otec, tak je snad jasný, že má „právo“ podílet se na výchově. Z toho tedy vyplývá, že když vy dva spolu žít nebudete, tak mu ho budeš muset „půjčovat“, aby i on měl s dítětem styk. A usnadnit styk dítěte s otcem neni „tvé právo“, ale tvoje POVINNOST. Jako zase jeho povinnost, platit výživné. A pokud by ho neplatil, tak jsou na to zase jiné páky. Myslím, že otec může požádat soud o určení otcovství. A co když se tě jednou dítě zeptá, kdo je jeho otec, co mu povíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
1.5.10 22:15

Á, Jana206 bude asi kolegyně, taky pracovnice soudu? Tipuji dle tvých znalostí, které většina žen nemá :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44360
2.5.10 06:43
Dana27 píše: Á, Jana206 bude asi kolegyně, taky pracovnice soudu? Tipuji dle tvých znalostí, které většina žen nemá :mavam:
:mavam: Ne,ne,studovala jsem to a z práce na sociálním odboru trochu vím,jak to chodí :mrgreen:
Nemyslím si ale,že bych napsala něco moc „odborného“
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
2.5.10 21:56
Jana206 píše:
Dana27 píše: Á, Jana206 bude asi kolegyně, taky pracovnice soudu? Tipuji dle tvých znalostí, které většina žen nemá :mavam:
:mavam: Ne,ne,studovala jsem to a z práce na sociálním odboru trochu vím,jak to chodí :mrgreen:
Nemyslím si ale,že bych napsala něco moc „odborného“

Á, tak to jó.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
www.stridavka.cz
23.5.10 00:27

Možná by bylo dobré si zvyknout, že oba rodiče mají k dítěti stejná práva a dítě má právo na oba rodiče i na jejich výchovu. Takže ne jen nějaké „půjčování“ a podobně…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.5.10 19:09

Ahoj Anonymní,
píšeš to dost nekonkrétně. odsuzující reakce sis již přečetla. teď trochu jiný pohled.
spíš bych si položila otázky jako proč se s ním chci rozejít, nebo proč si myslíš, že bude špatný otec. lidí jsou různí. já si o tom svém myslela, jaký bude prima táta, ale ouvej… všechno bylo postupně jinak a teď řešíme týrání našeho dítěte a mě. takže pozor.
rozumíš si s jeho rodiči? jaké mají názory na rodinný život, na kojení mimi, zdravotní péči o mimi, na běžné situace ohledně péče o mimi, vybavenost dítěte hračkami ap. ten můj pořád říkal, jak se na dítěti nemá šetřit a pak mi sebral peníze a nedal ani na oblečení pro mimi a to jsem ho druhý den neměla do čeho obléci.
jak s tebou jedná? bere tvůj názor jako rovnocený k jeho? když se podíváš po bytě, kde žijete, jsou tam i tvé stopy v podobě důležitých rozhodnutí?
to že má rád děti a že jeví zájem neznamená, že se o díte bude dobře starat. co bezpečnostní prvky, není to hazardér - v autě (jízda na červenou ap), ve vodě (podceňuje únavu ap), doma? nepodceňuje obyčejná nebezpečí jako nože na lince, horké kafe na zem, jen když je pohodlí ap.?
co jeho kamarádi, máte společné, nebo je to jeho kamarádi a moje kamarádi.
jestli mu dítě zatajíš a on se to nedozví, budeš na všechno sama. ale ne jediná. máš rodiče? kdo ti bude pomáhat fyzicky i finančně?

i když mám všelijaké zkušenosti nepopírám, že dítě a táta na sebe mají právo nebo k sobě povinosti. ale jsou situace, že bych tahle práva a povinosti zrušila.

záleží na tobě. jestli je to jen o nudě, jestli je to že si nerozumíte v názorech na život, jestli ti dělá věci, které ti jsou proti srsti…

přeji šťastné rozhodování a hodně sil. jednoduché to nebude…

• Citovat
  • Upravit
1180
23.5.10 19:20

zakladatelka: hele, nevíš, třeba to vašemu vztahu nepomůže, ale třeba ho to posílí, teď s tebou hodně mávaj hormony, dej tomu šanci, až bude to miminko, uvidíš třeba všechno úplně jinak :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí