Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, potřebovala bych poradit…
Po osmi letech jsme s velikou slávou získali od Magistrátu byt - pracuju jako učitelka, takže za školský odbor. Hurá, říkali jsme si konečně budeme bydlet sami, bez rodičů. Ale po poměrně krátké době radost vystřídalo rozčarování, znechucení.. Byt sice máme ( na jeho předání jsme sice čekali 3/4 roku, ale kdo si počká, ten se dočká, že..)
Ale :To, že budeme muset zaplatit kauci ve výši 3 nájmů jsme věděli, takže jsme bez řečí zaplatili 24 000 plus 3000 za exekutorslý zápis, pak jsme se ovšem dozvěděli, že v bytě byla odstřiželá elektrika už v roce 2005 ( přesto se tam bydlelo do roku 2008), takže dalších 12 500 jsme zaplatili Pre- jinak nám proud nepustí - a to nemluvím o dalších 2 000 za revizi a montáž elektroměru.
Ale co mě teda fakt dožralo maximálně - i když v porovnáním s ostatními „přednastěhovacími“ výdaji je to prkotina, je to, že nám do bytu nainstalovali novou kuchyňskou linku a sporák a do evidenčního listu zapsali ceny 24 500 za linku a 8500 za sporák, přičemž hodnoty obou jsou maximálně třetinové, ne-li nižší. Dnes jsem volala firmě, která dům spravuje, a paní byla tedy neuvěřitelně nepříjemná, a o co prý mi jde, jestli prý jsem odborník na kuchyně nebo co jako, a že ona to řešit nebude. Tak jsem řekla, že bych chtěla vidět faktury za pořízení těchto dvou věcí, tak prý si mám zavolat zítra, ale někomu jinému..
My totiž za amortizaci toho sporáku a linky budeme platit měsíčně 160,– Kč. Já vím, že to je prd, ale fakt mě to dost naštvalo, taky po té sumě za elektriku..
Takže bych chtěla, aby mi buď dali linku a sporák v hodnotě, která je uvedená, nebo snížili výši amortizace úměrně skutečné ceně. Paní na mě koukala (no po telefonu to vidět samozřejmě nešlo) jako zjara, oni, že to prostě tak mají a hotovo. Dá se s tím něco dělat? Co myslíte? Fakt mě to dost štve.
Tak jsem se chtěla zeptat, jestli jste některá z Vás nebyly v podobné situaci, případně mi poradily, co dál.
Jedná se o byt v Praze - Řepích, dům spravuje firma ACTON.
Díky Lucie
Ahoj, já myslím, že jen zkouší, co snesete - doporučuju se mrknout na typ sporáku a porovnejte ceny na internetu, co? A rovnou jim předhoď, že pokud mají podstatně dražší firmu, je to tím, že špatně hospodaří
Rozhodně bych jim taky dala písemnou stížnost na to, že vás nikdo neupozornil na dodatečné výdaje spojené s elektřinou
Jana
Nejsem odborník, ale podle mě tu elektřinu by měli zaplatit oni. Přece vám nemohli dát byt bez elektřiny. To by nebyl obyvatelný. Chápu, že byste asi zaplatili nějaké převodní poplatky za převod elektřiny na vás, ale montáž elektroměru a vůbec spuštění elektřiny by měl platit majitel bytu a ne vy.
Já jsem teď kupovala byt po neplatiči, je tam dluh a na energetice říkali, že si to oni budou výmáhat na dlužníkovi, se mnou to nemá nic společnýho. Sepíšete smlouvu ode dne a co bylo předtím je věc energetiky né tvoje.
Jinak ten sporák, jestli budete platit měsíčně pronájem, tak nechápu proč by jste měli platit za pořízení. Platili jsme 40kč u majitele za sporák a když nám odešel, tak koupil nový - teda to nám navrhl. Ale koupili jsme si nový sami a už jsme neplatili ten nájem.
To je jasný, že zkouší co se dá a když si budeš stěžovat, tak ti akorát tak řeknou, abys byla ráda, žes něco dostala - to je hrozný, ale nedej se ![]()
Evikk - byty se přidělují bez zapojené elektřiny, každý nový nájemník si zapojení musí vyběhat sám, nová smlouva apod… vždyť ten byt mohl být x let prázdný a hrozil by černý odběr. To považuju za logické a v pořádku.
Revize a montáž elektroměru se normálně platí, já se vloni stěhovala z bytu do bytu na stejné chodbě, a řešila jsem toto pouze přepisem, protože jsem byla upozorněna právě na ty platby,, no a přepis byl v mým případě podstatně jednodušší.
Jinak linku a sporák taky měsíčně splácím, tuším nějakých 120,– Kč, je to linka a vůbec celej byt 5 let starej/novej.
Dobrý den, řeším stejný problém s obecním bytem, předali mi byt 7.3. ale nájem sem musela platit už od 1.3. a po té, co mi byt předali odpojili elektroměr, nevíte o nějaké vyhlášce nebo zákonu, který na toto upozorňuje. Děkuji a přeji hezký den
Zdravím. Taky jsme se dočkala a byl mi přidělen magistratní byt. Čekám už jen na podpis na nabídce a tak bych byla velice ráda pokud byste mi napsali své zkušenosti. V jakém stavu ty byty bývají, co tam je apod. Děkuji
![]()
@Ifkax píše:
Dobrý den, řeším stejný problém s obecním bytem, předali mi byt 7.3. ale nájem sem musela platit už od 1.3. a po té, co mi byt předali odpojili elektroměr, nevíte o nějaké vyhlášce nebo zákonu, který na toto upozorňuje. Děkuji a přeji hezký den
V území ČEZU máte 4 dny po odpojení (demontáži)e lektroměru na to, abyste uzavřeli novou smlouvu s distribucí, po této lhůtě už musíte mít podpis soukromého revizního technika elektro (smluvní cena bývá cca 500-5000 Kč). Zda EON a PRE vyžadují revizi do 4 dnů po demontáži, to nevím.
Dále po 4 letech odpojení (dříve to bylo 5 let) musíte zaplatit distributorovi (čez, eon, pre) za rezervovaný příkon - za každou amperu je to 200 Kč u jednofázového a 500 Kč u třífázového připojení… Tzn. zakladatelka měla 3×25A za 12500,– - pro byt stačí pohodlně 1×25A já na tom mám i 10kW kamna, ale elektrikář a 90% lidí vám tvrdí, že to nestačí a platíte navíc jak mourovaté vouce…
Ale k otázce zakladatelky: v tomto případě náklady jdou za nájemcem. A pokud se jí nelíbí linka, má si vyjednat lepší podmínky, pokud to ustojí (je natolik pro obec přínosná) anebo si koupit vlastní byt…
Instalace ani té nejlevnější linky za prý „3990,–“ z horn#achu od výrobce Deco#om nepořídím za méně jak 20.000 Kč a docela by mě zajímalo, jak to mám nájemci naůčtovat - odpisová doba bude jaká? Je tu někdo účetní? Tohle spadá do 4 let odpisové doby…
Dejme tomu, že nájemci koupím linku z Ikea za 66000 Kč, k tomu bude 15% za montáž a 2000,– doprava::
Když odpisovou dobu stanovím na 10 let, tak mi vyjde mêsíční splátka na 650 Kč bez finančních služeb (cena peněz, úrok) - a to se nájemce asi pose*e a nebude se mu chtít platit ![]()
@Roker nechci ti do toho kecat, ale vis, ze odpovidas na prispevky 5, resp. 7 let stare???
![]()
Jiste, proto jsem dal refresh diskuse. Jak to souvisi s tematem a mym dotazem?
@Roker píše:
Jiste, proto jsem dal refresh diskuse. Jak to souvisi s tematem a mym dotazem?
No treba s tim souvisi to, ze ani jedna tebou oslovena uzivatelka uz tady vubec neni.
Jedna uz neni vubec registrovana, druha tu nebyla od roku 2010.
![]()
@krtek7489 píše:
No treba s tim souvisi to, ze ani jedna tebou oslovena uzivatelka uz tady vubec neni.Jedna uz neni vubec registrovana, druha tu nebyla od roku 2010.
![]()
Proboha ![]()
Kdyz mi ten vysledek vyleze i na google, tedy na to vlakno chodi lide, tak asi je vhodne uvest validni informaci pro ostatni navstevniky ![]()