Mainský mývalí kocour

3165
30.5.13 10:15

Mainský mývalí kocour

Ahoj.

Mám 1.5 ročního Maiana. Začal se mu neuvěřitelně mastit ocas. Dřív jsme ho museli koupat 1×/3měs, vyčesávala jsem ho 2-3× týdně.
Jenže čím je starší, je to horší. Ocas má plný lupů, mastný, padají mu z něj chlupy - vyloženě to tu občas vypadá jak na divokém západě, kdy mi kolem nohou proletí guča chlupů. Veterinář tedy přikázal, že mu máme ocas vymývat 1× za měsíc speciálním šampónem. Jenže on je už na manipulaci s ocasem značně alergický. Česat se nenechá, takže ho musíme česat tak, že přítel ho jakoby „zalehne“ (ne doslova :lol: ) a já rychle češu. Veterinář řekl, že kocour je jen citlivka, že tam není nic, co by ho mohlo bolet na česání /šíleně u toho mraučí totiž/. A koupání? Už se vám někdy vydrápala po těle 10kg potvora? Myslela jsem, že ta tržná zranění půjdu zašívat na pohotovost :mrgreen:

On je jindy mazlivý, ale jakmile uvidí kartáč, nebo že mu jdeme umývat ocas, změní se na agresora a to aby jsme na něj šli ve skafandru. Mám už několik roztrhaných ručníků, vyloženě prokopnutých, já mám na těle tolik památek, že i veterinář se bavil :roll:

Jenže co teď? Ani suchý šampón si nenechá vyčesat, ocas se mu mastí dál. Jsou s ním čím dál větší problémy, co se týče „údržby“. Podle veterináře má nadprodukci nějakých žlázek u kořene ocasu (kastrovaný je).

Máte někdo obdobný problém? Nebo nějakou radu co s tím? Už mě i napadlo, že bych mu dala tlumící léky na to koupání, ale jak jsem viděla na jednom kocourovi, jak to funguje, tak to už by musela být joooo maximálně krajní mez, jako poslední varianta. Dopovat kocoura zase svinstvem nechci. Ale zase mi dochází ručníky a místa na těle, ke ještě nemám drápanec :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4466
30.5.13 10:19

Jsme na tom úplně stejně (co do plemena, ocasu, agresi i váhy kocoura) a fakt žádnou radu nemám. Manžel ho chtěl sjet myolastanem nebo dithiadenem, ale včas jsem to zatrhla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6263
30.5.13 10:24

Hele a neslo by ho celeho tesne zabalit do pevneho rucniku/deky (jak tesne zavinuti od karpa :mrgreen: ) a nechat koukat jen ten ocas (a hlavu :lol: ) a ten umyt? Ja kdyz jsem nasi kocce cokoliv potrebovala (oci, usi), tak jsem ji takhle balila. Sice to nesnasela, ale me se s ni dobre manipulovalo, cele to bylo rychlejsi a rozhodne me nepodrapala.
Ale teda na druhou stranu musim rict, ze by bylo to resit predevsim komplexne, nechces jeste zkusit jineho veta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
30.5.13 10:24

Spíš se obrať o radu na chovnou stanici odkud ho máte nebo jinou, kde chovají mainský, jak takový problém řeší. Tam asi dostaneš přesnější radu než tady ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
30.5.13 10:25

@Žirafátko Chudák :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
30.5.13 10:27

@teredes K jinému veterináři se chystáme. Zatím ale sbírám reference po známých. Ale už by to chtělo řešit opravdu celkově. Protože já mám za to, že koupat kocourovi ocas 1× měsíčně řešení není. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
30.5.13 10:29

@lucivka Tam jsem právě dostala poměrně „prdradu“ :mrgreen: Ale zkusit to u konkurenční chovatelské stanice, by možná za pokus stálo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
30.5.13 10:35

@Maculinka nebo se zkus optat i tady http://www.modrykocour.cz/forum/ je tam spousta témat a třeba by se dalo i něco dohledat. Držím palec, ať se to podaří vyřešit :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
30.5.13 10:41

@lucivka Děkuji. Při nejhorším ho sjedu strojkem :lol: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
30.5.13 10:53
@Maculinka píše:
@lucivka Děkuji. Při nejhorším ho sjedu strojkem :lol: :mavam:

Já jsem měla takový problém s Peršanem, a šel do hola. Nic jiného se nedalo dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14030
30.5.13 11:20

Mám peršanky, takže zkušenost s mainským nemám, ale napadá mě - před koupáním zkusit Bachovy kapky (uklidňují, přírodní báze, žádná chemie), po koupání, vyčesání a uschnutí napudrovat (St. Bernard), nevím, jakým krmivem krmíte (v tom by mohl být zakopaný pes :)), ale možná zkusit přidávat něco na kůži a srst(např. Dermovia - takový olej, smrdí rybinou, je to i pro atopiky), možná by mu to pleť zlepšilo, ale zkus pogooglit po nějakém přídavku přímo na mastnou srst ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14030
30.5.13 11:21

Jo, a nebrat dohola strojkem, to mu psychicky dost uškodí a beztak to není dlouhodobé řešení ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
30.5.13 11:42

https://www.facebook.com/…inskamyvali/?… Můžeš se zkusit poptat i tady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný