Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hezký den děvčata, mam docela velký problém. Budeme se s přítel stehovat do svého bytu
Mezitím ještě bydlíme v podnájmu od jednich známých. Už přišlo vyúčtování za vodu a topení jsem si víc jak na 100% jistá ze tam je přeplatek [ zvedali nám zálohy za předchozí najemce kvůli vysokému nedoplatku a my se opravdu nějak extra dlouho nesprchujeme] když jsem majitelce volala ze chci vyúčtování vidět tak nejdříve se vymlouvala ze ho nemá [ přitom jsme si na družstvu zjistila že už ho min. 2 týdny mají doma. když jsem volala podruhé tak ze ho má, ale ze si ho nechá ze z toho nájmu co ji pplatíme nic nemá tak aspoň má z toho tohle. Jsem do tedka z toho úplně v šoku po celou dobu vše v pohodě a najednou takový podraz. Navíc jsme jim dávali kauci i když ve smlouvě máme psané ze nám ji po odstehovani do 15 dnů dají, ale víte jak to je. Tak uvažuji ze jim zatím nájem nezaplatim ať se aspoň něčím chráníme.. Nesetkala jste se některá s podobnou situaci? Jsem úplně zoufalá přečetla jsem si nějaké články kde píšou že máme právo nahlédnout na vyúčtování ale nic víc…Budu ráda za jakékoliv info…
Pokud nemáte v nájemní smlouvě napsáno, že v případě nedoplatku jste povinní rozdíl uhradit a v případě přeplatku Vám je povinný majitel přeplatek vrátit, tak si myslím, že máte smůlu. Pokud kauci mate danou v nájemní smlouvě, má povinnost Vám jí v daném termínu vrátit a pokud ne řešit to nejdříve trestním oznámením a případně soudně
@Tanka89 Na Tvém místě bych nájem určitě zaplatila. Ať nemáte problémy. Jinak kauci Ti vrátit musí a to dokonce ještě s úroky
(samozřejmě tomu musí odpovídat stav bytu, případného majetku, který byl v nájmu a stav celého bytu dle smlouvy).
Co se týče vyúčtování, nárok na to samozřejmě máš, však jste to tam hradili vy. Oháněla bych se prozatím smlouvou a poté právníky:).
Majitelka to sice říká hezky, ale to není váš problém, že z nájmu „nic nemá“. To je jako kdyby vám řekla, že tenhle měsíc zaplatíte jednou tolik, protože běžně z nájmu nic nemá
. To je směšné a nepřípustné.
Záleží, co máte ve smlouvě, pokud platíte paušál se vším všudy, přeplatky nedostanete.
My treba mame primo ve smlouve specifikovano, ze mame pravo nahlednout do smlouvy a nedoplatek mame uhradit do 10 dnu a preplatek nam vrati do teze doby.
Majitelka je povinná vám vyúčtování ukázat. Navíc myslím, že podle nového OZ máte na všechny přeplatky nárok vy, jakožto plátci všech energií. Určitě bych jí pohrozila advokátem a rozhodně bych si s ním sjednala schůzku a konzultovala ![]()
Mate ve smlouve rozepsano kolik jde na najem, kolik na zalohy a na co ty zalohy jsou? plus mate uvedeno reseni preplatku-nedoplatku?
Kopíruji z internetu odpověď k podobnému dotazu:
nájemní smlouva musí ze zákona mj. obsahovat způsob výpočtu nájemného a úhrady za plnění spojená s užíváním bytu nebo jejich výši. Měla by tedy existovat dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem nejen o výši cen služeb, ale i o způsobu jejich vyúčtování. Standardně jsou zálohy na služby sjednávány dohodou, a to v měsíční výši s tím, že pokud k dohodě nedojde, jsou zálohy účtovány jako měsíční platby dle jednotlivých druhů služeb, a to jako měsíční podíl z předpokládané roční ceny, která vychází z ceny sjednané v průběhu uplynulého roku, příp. posledního zúčtovacího období. V současné době není právní předpis, který by obecně stanovil zúčtovací období, resp. obecná pravidla zúčtování, pro všechny druhy služeb. V již zrušené vyhlášce č. 176/1993 Sb. bylo stanoveno, že skutečná výše cen a záloh za jednotlivé služby se zúčtuje vždy za kalendářní rok nejpozději s vyúčtováním topného období, pokud není stanoveno zvláštním předpisem či rozhodnutím cenového orgánu jinak či nedojde k jiné dohodě mezi pronajímatelem a nájemcem. V současné době např. pravidla placení záloh i vyúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele, jimiž jsou uživatelé bytů či nebytových prostorů (tedy i nájemci), stanoví vyhláška č. 372/2001 Sb., kterou se provádí § 78 odst. 5 energetického zákona. Podle této vyhlášky vlastník bytu (pronajímatel) je povinen zajistit provedení odečtů stavu vody a tepla nejméně jednou ročně, vždy však ke konci zúčtovacího období, a náklady na tuto vodu a teplo nejpozději do 4 kalendářních měsíců po skončení zúčtovacího období konečným spotřebitelům (Vám) vyúčtovat. Výše uvedená vyhláška výslovně stanoví, že zúčtovacím obdobím se rozumí období nejvýše dvanáctiměsíční a jeho počátek stanoví vlastník po dohodě s dodavatelem energií. Co se týká obsahu vyúčtování, jeho povinnými náležitostmi jsou zejména (i) výše a součet zaplacených záloh konečným spotřebitelem a vyčíslení rozdílu mezi zaplacenými zálohami a náklady připadajícími na konečného spotřebitele, (ii) lhůtu a způsob uplatnění reklamací proti vyúčtování konečným spotřebitelem, přičemž tato lhůta nesmí být kratší než 21 dnů, (iii) způsob finančního vypořádání nedoplatku nebo přeplatku vypočteného podle (i). Nedoplatek a nebo přeplatek vyplývající z vyúčtování je splatný do 7 kalendářních měsíců po uplynutí zúčtovacího období. Co se týká podkladů, ze kterých vyúčtování vychází, vyhláška stanoví, že vlastník je povinen seznámit konečného spotřebitele na jeho žádost s těmito podklady, případně se způsobem rozúčtování nákladů. Pokud byly uplatněny reklamace, které vlastník uznal, je konečný nedoplatek nebo přeplatek splatný nejdéle do 8 kalendářních měsíců po uplynutí zúčtovacího období. Pronajímatel je povinen Vás o pravidlech vyúčtování nákladů na uvedené energie informovat a při vyúčtování postupovat podle této vyhlášky; a to zejména pokud ve smlouvě nemáte tato pravidla stanovena. Co se týká Vašeho postupu pro případ, že by Vám pronajímatel odmítl přeplatky vrátit, nezbývá Vám, než se obrátit na soud se žalobou o zaplacení. V případě, že pronajímatel jedná s nájemci dlouhodobě neférovým způsobem, je na místě zvážit, zda je vhodné být nadále v nájmu u takového pronajímatele, zejména s přihlédnutím k tomu, že tyto situace se mohou opakovat a že výše nákladů na soudní vymáhání pronajímatelových povinností se mohou pohybovat v nepoměrné částce oproti výši přeplatků.
Mno ve smlouvě máme dané, že pokud dojde k nedoplatku tak se má uhradit a ohledně přeplatku tak nic psané není. Navíc jsme se ptali na družstvu a tak nám bylo řečeno že to je vše o domluvě mezi majitelem a nájemcem oni s tím nic neudělají. Navíc mi taky přijde logické ze jsme celý rok platili my tak proč by vše mělo být jejich. Mam obavy i s tou kauci jak to bude…protože v dnešní době mají všichni na všechno čas a táhne se to…
@Tanka89 píše:
Mno ve smlouvě máme dané, že pokud dojde k nedoplatku tak se má uhradit a ohledně přeplatku tak nic psané není. Navíc jsme se ptali na družstvu a tak nám bylo řečeno že to je vše o domluvě mezi majitelem a nájemcem oni s tím nic neudělají. Navíc mi taky přijde logické ze jsme celý rok platili my tak proč by vše mělo být jejich. Mam obavy i s tou kauci jak to bude…protože v dnešní době mají všichni na všechno čas a táhne se to…
ohledne preplatku, pokud to nemate presne uvedeno ve smlouve, tak asi mate smulu. Ale s tom kauci bych se nebala, pokud to tam tak je, tak se vratit musi - samozrejme zalezi v jakem stavu byt je.
Jinak najem bych urcite zaplatila, muzou z nezaplaceni byt jen problemy.
@Tanka89
nevim proc mate ve smlouve reseni nedoplatku a nemate tam reseni preplatku…
nicmene, jeste zalezi, jestli mate rozepsane ty zalohy. pokud mate ve smlouve jen napsano napriklad 10tis, tak je na debatu, kolik z toho na ty zalohy jde.
@Tanka89 píše:
Nezlob se, ale pokud to máš ve smlouvě takto, nevím čemu se divíš. Je to dost standartní jednání majitelů, pracuju v tom, a 99% majitelů by přeplatek nájemcům nedalo. Jasně jste měli domluvenou částku, kterou máte platit s kterou jste souhlasili a ve smlouvě nemáte, že Vám přeplatek má majitelka dát. Také není pravdou, že je majitelka povina Ti dát k nahlédnutí vyúčtování. Opět by to muselo být ve smlouvě. Předpokládám, že to s tou kaucí máš ve smlouvě uvedeno a pochybuji, že by majitelka Ti ji nevrátila. Dle mého to od ní podraz není.
@Tanka89 Je to blbý s tou smlouvou, že jste to nepohlídali, že to tam není o tom přeplatku..Nicméně já bych jí ten poslední nájem neplatila, když je taková svině..A kdyby nějak vyhrožovala, zeptala bych se jestli odvádí daně z pronájmu..o čemž pochybuju..
Holky, já jsem zase majitelka bytu, nájemci už v bytě nebydlí, kauce vrácena, vše vyřešeno, bydlí již jinde, já se do bytu budu zpátky vracet.
Přišlo vyúčtování - půl roku byt nebyl obýván, tudíž se nic neprotočilo, pak půl roku (od léta - do zimy ) byli v bytě nájemci.
Přišel krásný přeplatek. Ve smlouvě mám jen text ohledně nedoplatku, že jsou jej povinni do 30 dnů zaplatit (samozřejmě pro propočítání ode dne jejich užívání bytu). K tomu tedy nedošlo a mě zajímá, jestli je mám nějak s přeplatkem informovat nebo nemusím? Jestli na něj mají z části nárok, i když tam z celého zúčtovacího období bydleli jen půl roku a ještě v sezoně, kdy se topilo?