Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
můj dotaz bude asi dost neobvyklý, ale potřebuju trochu uklidnit. Minulý týden jsme byli s Anetkou v poradně, v 8 měsících váží 9 kg, měří 72 cm, ale obvod hlavičky má jen 42,5 cm
Doktorka tomu nechtěla věřit (v 6 měsících měla 40 cm) a několikrát malou se sestrou přeměřovaly. Říkala jsem si, že to minule sestra asi špatně změřila, ale teď jsem nahlédla do očkováku na percentilové grafy a docela mě to znepokojilo. Rozměr se totiž pohybuje na dolní hranici a odpovídá malé a drobné postavě, ale tu teda nemáme
Velké odchylky prý mohou znamenat nějaké onemocnění ![]()
Přitom na pohled není nějaký nepoměr patrný…
Silvie
Ahoj Anette,
byt tebou tak si driv nez budes resit jestli mimi nema nejakou vadu a trapit se tim zmerim svou hlavu a hlavu tatinka, a pak poprosim o zmereni hlavinek sve stejne velke kamaradky a stejne velke kamarady tatinka. Treba prijdete na to, ze i vy mate maly hlavicky… ![]()
Kamaradka takhle vysilovala kvuli „abnormalne kratkym malickum u mimi“ a ijejich Dr. je hned posilala na geneticke vysetreni a tam se koukli nejprve na maminku a pak ji sdelili, ze to nic neni, ze to maji rodove. Jejich pani Dr. ani ona si proste nevsimly ze i maminka ma tak kratke malicky a ze to proste asi maji „v rodine“. Posleze zjistila, ze stejne malicky ma i jeji sestra a matka
Jana
Ahoj Anette,
asi ti moc neporadim, ale muze te uklidnit, ze nejsi sama, ktera ma nejaky problem? Nase mala ma zase skoro v 10 mesicich dost velkou fontanelu, byly jsme uz u neurolozky v unoru a rikala, ze je vse v poradku, ale ja mam stejne trochu strach, aby se do ni nebouchla… protoze je opravdu velka asi tak 2×3cm. Na konci kvetna jdeme opet na kontrolu, tak doufam, ze bude vse v poradku
Nekterym detem se pry uzavira az ve 2 letech. Takze me ceka jeste rok strachu
?
Radeji se nech poslat k neurolozce, za to nic nedas a budes treba klidnejsi
![]()
Simona&Kristynka(za tyden 10 mesicu)
Ahoj,
naší malé pro změnu zarostla fontanela už v 5m a hlavičku měla taky menší, takže rtg. lebky, ale ten nestačil a nestačilo ani ct, nakonec byla i na magnetický resonanci, naštěstí nic nenašli, jen musíme víc hlídat růst a souměrnost hlavičky, kdo to neví nic nepozná, malá je naprosto v pohodě a ta menší hlavička jí k jejímu tělíčku mooooc sluší.
janat - dědičnost mě taky napadla, ale to asi nebude ono, protože co si vzpomínám, mívala jsem při branném cvičení ve škole masku č. 5 (byli jsme jediní dva ze třídy
) a tatínek taky nemá zrovna malou kebuli
, ale přeměříme…
simono - mému synovci se fontanela uzavřela až ve dvou letech a vím, že švagrová z toho byla „na prášky“, ale malému se nikdy nic nestalo
verco - to je hrůza, takových vyšetření
příští týden jdeme do poradny „na lžičku“, tak se doktorky ještě přeptám co a jak ![]()
díky za rady
Silvie
Nae Betynka ma malou hlavicku od narozeni, kdyz jsem v prodnici videla vsechny ty miminka s velkou hlavou (v nepomeru s telem), Betka mi pripadala trosku nenormalni. Doted mame soumerne telicko s hlavou a hlavu v 8 mesicich taky jen 42 cm. Takze si z toho nic nedelej, kazdy proste neni stejny.
Krasny den
Kacica + Betynka 9 mesicu
Anette - to vyšetření hlavičky už pro nás byla jen taková „perlička na dortu,“malý totiž krom toho narostlo ještě pár chloupků na přirození a tak nás endokrinoložka pěkně prohnala po doktorech. Dokonce byla ve svých 4,5m i na gynekologii, kde hledali doktorku s nejslabšíma prstama, aby jí mohla prohlídnout přes zadeček, v tu dobu jsem byla nejnervoznější mamča pod sluncem. O to bylo pak větší to štěstí, když mi řekli, že je všechno v pořádku.
Prý se ty chloupky stávají hlavně u plně kojených dětí, mamce zablbnou hormony a je to hned. Doufám, že jsem tě moc nerozhodila, protože vy budete určitě v pořádku, malá nemusela zdědit malou hlavičku jen po rodičích, může to mít po někom z desátýho kolena.