Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,
ráda by jsem se obrátila asi spíš na Vás co už máte doma nějaké ty školáčky. Mám dcerku, která by měla jít v září 2006 do první třídy. Trochu mě, ale trápí její výška. Teď má momentálně 106 cm a má 5 a půl roku. Ve školce mají stejně staré děti, které jsou i o hlavu větší. Jak na tom byly vaše děti začátkem první třídy? Jen poznámka, že i já i manžel jsme měnší postavy a mamka mi říkala, že když jsem šla já do první třídy měla jsem 104 cm. Což sice je teď naše prďola o 2 cm vyšší a možná do září poroste, ale zdá se mi, že se pod aktovkou pěkně zapotí. Odklad ji dávat každopádně nechceme, protože je strašně chytrá a chodí ve školce do kroužku pro chytré a nadané děti a další rok by se tam nudila, nehledě na to, že se školy už nemůže dočkat. Nebojím se, že ji to ve škole nepůjde, ale aby neměla problémy s nějakou šikanou atd… Máte někdo stejný nebo podobný problém???
Petrasyk
Petrasyko,výška není vůbec důležitá.Sice mám dceru tak má 5,5 roků,ale zase opaščný problém.Má 122cm,takže trošku vykukuje z řady.
Výška fakt není důležitá.Pokud jí to nějak nebudeš připomínat,tak si to ani sama určitě neuvědomí.
Ahoj Petro,
můj syn je letošní prvňáček a je nejmenší ze třídy. Také mne napadlo dát mu odklad,aby dorostl,ale psychicky na odklad opravdu nemá,tak jsem se o to ani nepokoušela. Já jsem byla až do 8. třídy taky nejmenší ze třídy, tak má bejt po kom. Je pravda, že od začátku školního roku jsem už 3× řešila šikanu, naposled teď v pátek, kdy jsem musela jít probrat celou záležitost s maminkou chlapce ze druhé třídy. Klukům pomohlo domluvit a jsou zase kamarádi,ale když mi kluk přijde 2× za týden vyválený v blátě s roztrhanýma kalhotama a v pátek s brekem, že mu ukradli čepici a zničili bundu, to nehodlám tolerovat. Hlavně musí ti „silnější“ vidět, že školáček má doma zastání a pak toho nechají. Osvědčilo se mi to, šikana byla pokaždé od jiných dětí. Zabíhám do jiného tématu,ale rozhodně výšku holčičky neber jako handicap,navíc u holčiček je to jiné,mně šikanovali až v osmičce když jsem vyrostla
. Kamarádky holčička dostala odklad kvůli astmatu a do školky nechce chodit, denně to obrečí, nechce chodit mezi ty mrňata jak jim říká. No, teď už je na to pozdě,holčička je opravdu taky moc chytrá… .