Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla jsem vás poprosit, jestli byste mi některá nemohla podrobněji vysvětlit pojem „separační krize“. A v jakém věku taková krize přichází? Naší Sáře je cca 7 a půl měsíce a začala na mně být nějak dost závislá - dříve usínala sama, spala celou noc, dnes ji musím dlouho uspávat, pláče i když ji uspává manžel, chce prostě moji přítomnost. Pokoušela jsem se ji nechat chvíli plakat, ale zrovna měla dost velký kašel a teď má zase rýmu, takže když brečí, je to spíš horší, než že by to k něčemu vedlo. Když už konečně usne, tak se v průběhu noci několikrát vzbudí. Včera jsme si ji vzali do postele a to spala celou noc, v klidu, bez pláče a bez probouzení.
Taky ve dne je teď Sára taková „závislejší“, dříve si dokázala hrát poměrně dlouho sama, teď potřebuje, abych byla pořád kolem ní, hraje si sama, ale musí mě vidět.
Může to souviset s tou separační krizí? Díky moc za názory,
papa, Jaa
Ahojky,
asi Ti neporadím, ale …
Právě prožíváme to samé
, tak Tě snad potěší, že v tom nejsi sama ![]()
Myslím, že je to v tomto období normální a asi to k tomu patří … i když to není zrovna lehké období. Mně se to zdá být sranda proti tomu, co jsme si zažili první 4 měsíce s prdíky a kolikami… Ale věřím, že když má někdo hodné a relativně samostatné miminko, může se to zdát být náročné ![]()
Ahojky. Pokusim sa vysvetlit.
Separacna kriza prichadza zvacsa okolo 8m, moze skor aj neskor. suvisi s tym, ze mimi si zacina uvedomovat ze nie je sucast matky a zacina mat strach z opustenia.
Preto ked mu zides z oci, mysli si, ze je to navzdy a preziva velky strach. nevie este uvazovat v rovine, ze ked nieco nevidi, tak to existuje.
Pre neho proste co nevidi, tak nie je. Dolezite je vzdy povedat ze odchadzas a ze sa vratis. pri prichode zopakovat „pozri sa, vratila som sa“. Aby si to babo zafixovalo.
Tuto krizu maju takmer vsetky deti, je to vyvojova faza a nejake vyplakanie alebo snazenie sa zlomit to, vedie skor k opacnemu efektu-vacsej zavislosti.
Co sa na to este radi? aby bol s dietatom aj iny clovek ktoreho ale doverne pozna. Casto je tato kriza velmi silna u deti, ktore travia vecsinu casu len s matkou. Vtedy je puto velmi silne.
U nas dost funguje aj otecko maly je na neho zvyknuty, takze sme to zase nejake extra silne nemali, ale mali sme ![]()
je bezne aj to, ze v tomto veku sa deti zacnu bat aj ludi, ktorych pred tym prijmali (napr. starych rodicov), treba nechat dieta najprv nech sa troska okuka a az potom si ho vsimat. Prajem vam aby vam toto obdobie ubehlo co najrychlejsie, aj ked ma obcas aj svoje caro ![]()
Ja som este citala jednu radu, ze je dobre sa s deckom hrat na schovavacku. Schovat sa za nieco, staci aj za plienku a potom sa ukazat a rozpravat sa pri tom „kde je mama?“ a taka klasika. Dietatko sa vtedy nauci, ze mama moze obcas aj „zmiznut“, ale ze sa vzdy vrati.
Drzim palce, nech vam tato faza dlho netrva a nech ma co najlahsi priebeh!
no abychs epřiznala, tak mně to přijde naprosto přirozený, že chce mít mimčo maminku na dohled, mně to nepřijde jako nějaká krize dítěte
Ahoj holky, děkuju MOC za vysvětlení, teď už je mi to jasné:O)
Goody: Jasně, že je to přirozené, že mimi chce mít mamku na dohled, ale Sára si vždycky normálně hrála v lehátku nebo na zemi a já šla třeba dát prádlo do pračky atd… a v pohodě, teď si všimne, že tam nejsem a pláče.
Takže ještě jednou díky i za podporu a papa, Jaa
Ahoj holky,
něco podobného zažíváme právě teď, ačkoliv nevím, zda je to zrovna toto, možná mi někdo poradíte. Naše malá Terka má teď 6m, a je poměrně aktivní, pořád se chce překulovat na bříško, ale jakmile se překulí, začne strašně plakat, ba řvát, je to strašné, jednié, co ji uklidní je sedění, ale sama si nesedne, nebo stání a sama nestojí, co dělat????? Poraďte..
Angelka,
no, to je právě naprosto normální… to, co jsi popsala, máme taky… Prostě se chce ten malý bobek už někam dostat (za hračkou atd. …) a nemůže… překulí se na bříško a neumí se překulit zpátky, tak se začne zlobit, že mu to nejde ![]()
Mezi námi … mne by to na jeho místě taky dost štvalo … ![]()
Až se začne přetáčet zpátky, lézt a válet sudy, tak to bude určitě lepší ![]()
P.S. Nechci Ti do toho mluvit, ale posazovat se děti nemají, dokud samy nesedí… zadělává se tím na problémy s páteří a zády ![]()
to sedenie je problém… ![]()
ja od začiatku viem, že sa deti nemajú po:,–(zovať… ale keď naša Lucka na to nejako prišla - myslím, že v autosedačke sa pritiahla za pás, a strašne sa jej to zapáčilo… a teraz akonáhle má na dosah niečo, čoho sa može chytiť, tak sa priťahuje do sedu… ![]()
sa ju snažím čo najdlhšie udržať v ľahu, ale niekedy ju proste nič neukludní, len si na minútku
núť ![]()
dúfam, že je to neuškodí, keď sedí tak max.5 minút za deň - nie naraz, ale tak na 5 krát :
wink:
Ahoj Steno.
Vůbec bych se toho sezení nebála, pokud má 7 měsíců, přitahuje se sama - trénuje svaly. Tady jde spíš o to, aby se dítko neposazovalo třeba ve 4 měsících. Pokud se už otáčí, plazí nebo leze, zdá se mi to jako přirozený vývoj.
Někteří pediatři píší, že by dítě nemělo být ve zpřímené poloze do 9 měsíců. Ovšem myslím, že je to většinou nereálné. V té době totiž Radimek seděl, lezl, ale také se v 8,5 měsících postavil sám k nábytku. Některým dětem se to povede i dříve. Pokud k tomu dospějí samy, zdá se mi nesmyslné jim bránit.
Jinak k předchozímu tématu - doufám, že krize Radima brzy přejde.
Beruška
moje 5mesicni linda taky chce porad sedet,ma jidelni zidlicku,u ktera je plohovatelna,a v ni sedi-ne uplne rovne nekdy i hodinu.
v navodu se pise ze tam muzou sedet deti uz od 4mesicu..
nekdy ji po:,–(im v postylce oprenou o polstare e je moc spokojena..
myslim ze dnesni miminka jsou hodne vyvinuta,a ze sedi mnohem driv nez kdy jsme byli miminka my.
a pokud sedi ne uplne rovne par minut denne nijak jim to neskodi,nejak si ty svaly prece musi vyvinout,nebo ne?
Ja o tom mluvila i s pediatrem a nic proti tomu nemel… ![]()
Ahoj.
To sezení jsem myslela jako pořádné vzpřímené sezení. Lehátka, polohovatelné stoličky, autosedačky … mají takový polosed pololeh. Vůbec je nezavrhuju, protože od určitého věku je mimi strašně zvědavé a potřebuje vidět. Autosedačku jsem měla vždy v kuchyni a Radimek byl v ní obklopen hračkami, povídali jsme si a za těch 20 -30 minut, co v ní vydržel , jsem třeba vařila.
Beruška
K tomu sedeniu suhlasim s Beruskou Losik.
Ono je sedenie ako sedenie. Ked uz dieta je na 4, alebo sa plazi tak si tiez myslim, ze to je v poriadku. Avsak na diskusiu kam chodim, (podla veku) deti ktore rodicia takto podopierali alebo nechavali hrat sa v sede zacali neskor lozit, neskor si
li same ( z polohy na 4), neskor zacali chodit. Ono ked to dieta niekto po:,–(i a ono sa v sede hra kedykolvek zacne byt nespokojne, ma asi len malo motivacie po:,–(it sa same (zo 4) a celkovo sa davat do tejto polohy, takej dolezitej pre lezenie.
Ja som syna obcas dala do polosedu okolo 5m, to iste v kociku a ked sa sam pritiahol nechala som ho chvilku sediet. Ale prevaznu vecsinu dna stravil na brusku, valanim sudov, plazenim sa. Od tych 5m uz bol na 4 a v 6m sa sam po:,–(il z polohy na 4. Takze asi tiez nie sme podla brozury
lozil od 7m a od 9m chodil sam. Do znacnej miery si myslim, ze to bolo aj tym, ze bol co najviac na zemi na deke, kde sa rozvijal
Je pravda, ze on to miloval a nikdy som nezazila zeby plakal lebo nemoze sediet. Takze nikoho neodsuduzjem a chapem ze ked dieta place tak clovek spravi vsetko aby prestalo ![]()