Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, jsem celá zoufalá. Mám krásnou měsíční holčičku, ale taky máme problémy se spánkem. Bára je najedená, přebalená, odkrknutá, prdíky nás (moc) netrápí, nicméně nechceme spát. Bára je nejšťastnější u lampičky s tátou nebo mámou, v náruči, prostě kdekoliv jen ne v postýlce. Když už se nám ji podaří uspat, vydrží to tak hodinu a pak si nás zase kňouráním přivolá. Ze začátku jsme mysleli že pláče nějakou bolestí, ale protože přibírá a celkově vypadá velice zdravě…nevíme si rady. Já sama jsem nervozní, že zrovna naše holčička nenaspí proklamovaných 15-18hodin denně a bojím se, že máme nějaké „hyperaktivní“ děťátko. Když je v náruči doslova očima hltá každý detail, světlo, poslouchá můj hlas a vypadá celkově spokojeně.....ale běda, když jde do postýlky. Kombinace která často alespoň částečnš zabere je dudlík a nebo pár hltů mateřského mléka. Je to normální u měsíčního miminka ??? Dělám něco špatně ??? Velice děkuji za radu
ahoj. neděláš vůbec nic špatně. naše malá minimálně první dva měsíce chodila spát až kolem 22.30 - 23.00, a to jsme ji uspávali v naší posteli v náručí, taky jsme neměli potíže s prdíkama, ale emička prostě spát nechtěla. budila se max. co hodinu a půl - vždycky se trošku nasosala mlíčka a pak zase uspávání atd. bylo to strašně vyčerpávající pro mě i pro manžela, který mi pomáhal. bohužel jsme nové síly nemohli načerpat ani ve dne, malá totiž nespala ani tehdy. pak měl manžel úraz (krátce před 3. měsícem) a já měla strach, aby v noci malou nepřilehl, a od té doby jsme ji začali dávat do postýlky. jasně že ze začátku protestovala, ale nakonec si zvykla a postupem doby jsme chodili spát dřív a dřív, no a teď usíná nejpozději v 20.30. takže vydrž, stejně s tím nic moc nenaděláš. mimi si řídí samo, kolik a kdy chce spát. ![]()
petra
Ahojky, opravdu se netrap, že bys dělala něco špatně. U nás to s Matýskem bylo v prvních 2měsících to samé jako u Petry a Eminky- neusnul jinak než v náručí u mě nebo tatínka (to spíš, já už totiž mívala většinou „půlnoc“) - neusnul před 23.hodinou
Akorát se budil až po třech hodinách, snad na minutu přesně.
Taky se to časem zlepšovalo, dnes v 19:30 spíme v postýlce
musíte vydržet…
Přeji hodně sil a lepší noci !
to ja nechavala spat lindu porad v naruci,dokud byl atak mala,nikde jinde neusnula,mesicni miminko nic moc nevidi ale citi,citi vune" a tlukot srdce maminky,ktere slychavalo jeste v brise a to ho uklidnuje,proto chce byt porad v naruci,kde se citi v bezpeci.
Kdyz ho das do postylky nic co zna tam neciti a boji se toho prazdna a prostoru kolem sebe,navic se budi trhavyma pohybama,v naruci je mu lip…
Ja davala lindu spat do takove tasky" ktera byla uzka,libilo se ji spat u jednoho boku,uplne natlacena u okraje,citila se tak vic v bezpeci.Kazdopadne ale usinala v naruci a az spala tvrde teprve potom jsem ji opatrne polozila a dala ji dudlik,stavalo se ze se mi nekoikrat budila,a tak porad dokola jsem ji uspavala.
Do postylky jsem ji zacla ucit az po 3mesicich.Po koupeli ji nakojim,jak zacne usinat dam ji dudlik a sup do postylky a je to..
Ale chce to cas a ten leti tak rychle ze az miminko zacne vazit 10kilo jen stezi ho budeme moci chovat a nosit cely den v naruci…
Takze ty prvni mesice je potreba si uzit a miminko uspavat v nasi naruci..
Nekdo rika ze se tim miminko rozmazluje,ale neni to tak,bylo 9mesicu nasi soucasti a najednou ma byt samotne,ma opravdu jen prirozenou potrebu byt co nejvic s maminkou…
AHOJKY Bramburek
Někde jsem četla,že existují tzv.nespavá miminka,která nepotřebují spát tak jak ostatní mimča.Je to sice náročné pro rodiče,ale tyto miminka se prý rychleji vyvíjí,protože v delší době bdění vnímají více věcí. To je jedna možnost,ale já bych spíš zkusila lehnout si s miminkem do postele nechat ho přisát a klidně s ním i usnout.Vždyť miminko potřebuje pocit bezpečí a ten je jedině v blízkosti matky.Je to sice náročné,ale určitě se to vyplatí.Zkus mimivak,nebo šátek.Miminkům se většinou moc líbí a připomíná jim to prostředí v bříšku.Mějte se a přeji více spánku
Ahojky:O)
Také myslím, že neděláš nic špatně, takhle malé mimi potřebuje cítit bezpečí a blízkost rodičů - my jsme skoro do tří měsíců uspávali na míči v náručí, v noci po kojení zůstávala Sára velmi často u nás v posteli, venku nechtěla jezdit v kočárku, takže jsme ji nosili neustále ve vaku… S věkem to samo odezní, u někoho dřív, u někoho později, důležité je, že se miminko cítí dobře. My jsme se drželi rady, že do třech měsíců věku se dítě nedá rozmazlit, že je třeba ho co nejvíce chovat, hladit, houpat a být mu vždy nablízku.
Papa, Jaa
Suhlasim uplne s nazormi predo mnou.
Maly mi chodil spavat okolo 23,00-00,00 ked bol taky malicky. No a boli dni kedy naspal za 24h len 9!h. Ale mozem ta ukludnit je to sice rarach v noci spi stale dost zle, ale cez den spi vonku na vzduchu aj 3,5h. Deti sa zvacsa ukludnia po tom 3 mesiaci, to sa naucil zaspavat v postielke, ale musel tam mat moje tricko, pustenu hudbu. Inak cez den uspavame na fit-lopte, mne to hodne pomahalo, kolisala som sa na nej, popri tom si nieco citala, alebo sme sa pozerali na TV. Teraz vecer zaspava pri kojeni, alebo v postielke staci ho 5 minut hladkat, alebo ponosit a je tuhy
Je neskutocne samostany vydrzi sa hrat sam aj 2h takze u nas ziadne "nasledky rozmaznania " nebadat
![]()
Cez den uz spi len raz takze ta polhodinka skakania na lopte mi len prospeje ![]()
Chce to len vydrzat ono sa to upravi. Skuste nejaky vecerny ritual, okupat, natriet, nejake pesnicka na ktoru si zvykne, to tricko, ukludnuje budik (pripomina tlkot srdca) no a neviem ci pouzivate rychlozavinovacku (je to zavinovacka ale na suchy zips-stvorec alebo obdlznik), bez nej by som nejakych prvych 5m bola stratena, tak dobre ako vtedy, mi nespava ani teraz. proste potreboval byt uplne napevno zviazany ako bol v brusku a tak bol spokojny. Teraz sa budi tym ze sa cely hybe, mava rukami, nohami, lozi po posteli ![]()
drzim palce a neboj hyperaktivna nebude, so spankom ma problem vela deti ![]()
Dobra rada bola aj ta, zalahnut s nou, nechat ju sosat a spinkat ![]()
Ahoj,
Já mám teda odzkoušený že malá (ted má 5 měsíců) lépe a klidněji spala ze začátku v zavinovačce (asi do konce šestinedělí nebo tak nějak), když jsem to zkoušela bez , byla neklidná a budila se víc. ( Ale na jídlo se budila tak co 2 hodiny), ale od konce 2 měsíce už většinou spinkala téměř celou noc.(Ale každé dítě je jiné, kamarádčin syn spí přes den a v noci nechce).
Taky jsem ze začátku přes den používala šátek, kolikrát se mi stalo, že než sem dovázala uzel,tak už malá byla totálně " tuhá".Jinak když náhodou neusne u večerního kojení, tak jí dám do postýlky, většinou usne, ale když ne, tak ji vezmu do naší velké, a ještě jí dám napít, to už pak usne na boku, buď ji nechám spát pak se mnou, ev. ji přenesu do její postýlky.
Taky líp usíná, když jí třeba nechám svítit malou lampičku, a nad sebou má kolotoč, takže si nepřipadá sama.Je to dobrý i když se ráno probudí, že vidí ty panáčky a neačne brečet(ted si s nimi někdy ráno i povídá).
Prostě zkus vyzkoušet různé možnosti,snad něco zabere, zas to bude lepší,a ž malá trochu vyroste
.
Naše Eliška taky nejraši spala u mě:moje mamča tvrdila ža cítí moje teplo a že je jí v postýlce zima a má kolem sebe moc prostoro.Tak jsme jí začali „utahovat“do rychlozavinovačky a ejhle,zlepšilo se to o 100%.
Binky+Eliška
Ahojky,
my jsme měli se spaním přes den problémy asi těch prvních 6 týdnů, ale v noci úplně super, stejně jsem si ji nechávala po kojení u sebe přitulenou. Přes den ale moc spát nechtěla, tak jsem ji dala do postýlky a vedle ní své pyžamo a ona mě asi cítila, takže usla přitulená k pyžamu. Rychle si navykla, že je fajn se přes den trochu vyspat a nejsou s ní žádné problémy. Ještě doteď spí s plínkou přitisknutou na obličej. V kočárku usne sama.
Míša
Ahojky,
Proklamovaných 15-18 hodin denně spánku u miminka rozhodně není pravidlem. Náš Vašek od prvního týdne života jen JEDNOU naspal 14 hodin, normálně spával jen 12. Vydrželo mu to až doteď, jen spí 11 hodin v noci a hodinu ve dne ![]()
Ani druhý Jiříček zřejmě není spavec, ale jak píšou holky, zatím to řeším spaním u prsa. Prostě si ho tam večer přilepim, v noci se několikrát obrátíme a ráno se odlepíme
Takže se celkem vyspím a jen v polospánku registruju, že třeba mezi 3 a 6 hodinou ranní téměř nespí,ale jen mě dumlá a chvilkama si zdřímne.
Měsíční miminko má ještě dost času na úpravu spánku, ty rozhodně nic špatně neděláš, prostě když spinkat nechce, nijak ji k tomu nedonutíš. Pokud je první, může ti spinkat přes den v náručí, tak jsem to praktikovala s Vaškem. S druhým už je to horší, těžko ho můžu pořád chovat, když taky musím vařit a věnovat se prvnímu. Takže si holt musí zvykat být sám dříve. to je úděl druhorozených… ![]()
Makýš a Tygříci
ahoj, jak už bylo výše řečeno, špatně nic neděláš, prostě to tak je. Mohla bych Ti vyprávět:-) Náš Vítek, než si zvykl na tento svět:-) tak prořval komplet první tři týdny. Když říkám prořval, tak fakt brečel od rána do večera, během dne usnul a spal jen v náruči u prsu, samotné chování taky nepomohlo. Kočár nesnášel, šátek nesnášel, o postýlce ani nemluvím, dudlík nechtěl.Taky jinak rejdil všude očima a zvedal hlavu a koukal. nebudu unavovat peripetiemi, ale dnes má 7 měsíců, krásně usíná v kočárku, v postýlce jak večer tak během dne, s dudlíkem, u prsa už vůbec ne. Taky má rád nošení ve vaku či šátku či klokance a vůlbec je v pohodě. Zas teda máme peripetie v noci, budí se po dvou hodinách, ted rostou zuby, tak po půlhodině:( takže spí se mnou v posteli od jednoho měsíce, vůbec mi to nevadí, je mi to nakonec i příjemné:-)
takže vydržet a ono to půjde:-) K.
Ahoj
Tak tě vítám do klubu nespavých miminek. Náš malý taky od narození toho moc nenaspí. Tak kolem 10. hodin za celý den a noc, jo a když má prostě hodně moc spavou, tak tak kolem 12. hodin. Pořád kope nožičkama, přetáčí se už od narození a postýlku taky zrovna moc nemiluje. Nám je 6 měsíců a 10 dní a i když uspávám v 19:00 hodin, než usne, je čas tak kolem 22:30 hodin a když usne dřív, tak jsem ráda, no a pak je většinou vzhůru, už zase kolem 5. - 6. hodiny, pak si ještě dává chvilku spánek tak 2-3 hoďky, no a to musí být, když usne přes den, tak na hoďku. Dudlíček moc nemusí, to raději ručičky a nějaké houpání ho vůbec nezajímá. Já to řešila, ale asi mu prostě ten spánek stačí… Mě moje mamka říkala, že jsem toho taky moc nenaspala a ani teď toho moc nenaspím a funguju a hyperaktivní nejsem ![]()
Oluška a Martínek
No este doplnim ze mne drobec spaval v porodnici non-stop asi bol oblbnuty liekmi co mi dali pri porode a ja som si notovala, ake mam dobre mimi, nudila sa tam, on skoro stale spal a ked nespal tak cical. Kludne som sa mohla ist osprchovat ked ma necitil spal este lepsie
to trvalo asi 3 tyzdne a potom to zacalo, to bol mega sok!!
No ale uz je to nastastie za nami, cez den spi aj 3,5h v noci tak okolo 11-12h. Ale je to rarach tak sa asi unavi. Chodi sice sam od 9m, ale hyperaktivny nie je ![]()
Oluska na tom daco bude ja som tiez nespavala a dr. uz mamke navrhovala, nech mi da diazepam!! mamka to nastastie odmietla, ze radsej bude vstavat ako cpat do dietata oblbovaky ![]()
Aj pediatricka ma potesila, ze to je tym ze sme s muzom taki zivi
ze to maly zdedil ![]()
Prajem vam aby sa vam spanok coskoro upravil!!!!
A pozitivom je, ze sa to moze aj zlepsit, ako to je u nas ![]()
ahojky
Michal od narození toho taky moc nenaspal ale nebyl to takovej extrém jako u vás - v noci spal - ale ve dne jen pár hodin. v noci běžně usínal okolo půlnoci a v šest byl vzhůru - takže spát se u toho dalo, ale dny většinou prořval.. dnes mě mrzí že jsem ho nenosila víc v klokance a šátku tam se mu líbilo - já měla strach že ho rozmazlím - ale ten strach byl zbytečnej - od 6 měsíců se začal plazit a chovat - ani náhodou a to v klokance strávil cca 2 měsíce - teda ve dne pár hodin, když nemohl usnout a plakal … zase prý není dobré je nosit celý den v klokance kvůli páteři - tak zkuste to:o)
ahojky