Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak díky své informovanosti o kdečem jsem momentálně úplně na vážkách.
V sobotu nastane ten slavný den prvního příkrmu.
A tak řeším jestli :
1. porušit všechna svá předsevzetí a udělat první příkrm z mrkve kupované (dusičnany) - co taková ta mladá mrkev s natí ? Není kvalitnější ?
2. z mrkve ze zahrádky, která je ale docela u silnice a navíc netuším, čím to prarodiče hnojili (nic nepřiznají, že ?)
3. první lžička od Hami
4. začít bramborovou kaší smíchanou s MM.
Mimochodem chci ředit i mrkvičku MM, aby to mělo podobnou chuť, je to dobrý nápad ?
Horší je, že přikrmování už bude denním chlebem, takže kupovat bio zeleninu nemám možnost, tak mě mrzí, že časem holt budu muset sáhnout po mrkvi „pochybné kvality“ a tak to bude i s jinou zeleninou…
Co třeba fenykl z obchoďáku, brokolice......a jiné…?
Kdybych byla tupá a blbá a neměla přístup na net, tak bych dneska nic neřešila.
Takhle pořád myslím na to, že co dítěti v prvním roce dám, to ho ovlivní na celý život…Chjo chjo…
Jaká je realita holky ?
díky za rady, vím, že je to téma stokrát omílané… ![]()
NiKi
NiKino,
řešila jsem před rokem to samé, buď mrkev z obchodu, nebo z vlastní zahrádky, která leží u silnice (myslím, že prarodiče by ti hnojení přiznali, když se to týká vnoučete!!)
Protože to bylo právě takhle na přelomu podzimu a zimy, zvolila jsem kupovanou První lžičku (tedy ne, že by to malá jedla … to trvalo hooodně dlouho, než vzala na milost i jiné chutě a konzistence než MM, natahovalo ji to).
No, a když budeš střídat mrkev z obchodu, tu ze zahrádky a První lžičku, tak to bude možná vůbec nejlepší, protože v té kupované je kromě škodlivin i víc vitaminů než v konzervované … tak se to hezky vyrovná:) Zlatá střední cesta ![]()
To je jen moje zkušenost, nikomu ji nevnucuju ![]()
Baghira a Eliška
Ahojky, ja jsem na zacatku koupila biomrkev a tak po mesici jsme presli uz na tu dusicnanovou
. Taky jsme papali mrkev od Hippu. Bramborou kasi jsme davali asi tyden po mrkvi a dodnes je nase nejoblibenejsi
. Do obeda dodneska primichavam trochu mleka. Zda se mi to jemnejsi. Bohuzel UM, protoze uz od 9 mesicu nekojime, prcek se sam odstavil.
Romca a David , 1 rok
Baghi, neboj budou zatloukat
páč se s tím pěstovali celý léto, že ? A slepičáky jsou to nejlepší jak pro mrkev, tak tím pádem i pro dítě
…
Máš pravdu, asi ta zlatá střední cesta. Ono co jiného ? Nic jiného normálně vydělávající rodině ani nezbyde.. než časem rezignovat a fakt jít do toho obchoďáku…
NiKi
Ahoj Nikino,
my jsme začínali na skleničkové mrkvi, a to hlavně z důvodu, že se mi nechtělo vařit pidi množství mrkve. Jednu konzervičku jsme měli natřikrát (na dýl to bohužel nešlo, musí se to rychle spotřebovat), takže jsem vždycky třetinu ohřála, Andrýsek to na mě vyprskal (pokud vůbec otevřel pusu) a takřka celé jsem to zas pak pěkně vyhodila… Rozjedl se až v devíti měsících. Pak jsme přešli na normální mrkev z obchodu, menšího vzrůstu. Možná je to jen pověra, že v menší mrkvi je míň dusičnanů, ale ona je mi ta menší i nějak sympatičtější, než obří mrkve. Zahrádku nemáme a bio obchod daleko.
Taky jsem se snažila k tomu přistupovat zodpovědně, i z důvodu alergie v rodině, ale musím říct, že zavádění nových jídel až po týdnu testování předchozího jídla mi nakonec přišlo docela legrační. Z té jedné lžičky, co Andrýsek maximálně pozřel, bych stejně těžko nějakou alergii odhalila. Pokud bych tedy měla čekat, až sní nějaké větší množství, tak jsme u mrkve skončili na tři měsíce
. Takže jsem nakonec začala experimentovat a přidávat i jinou zeleninu a maso a jak říkám, nakonec začal jíst.
Tak ať se vám pěkně papá!
nepřihlášená Ulrika a Andrýsek (16 měsíců)
Ahoj
Já jsem jako první zvolila mrkvičku - První lžičku od Hami - ta malému chutnala. No a pak jsem dala mrkvičku s brambůrkem a ta nebyla nic moc, no a pak jsem koupila mladší hezkou mrkev (je taková sladší) a hezčí bramborky, uvařila, rozmixovala a jak malému chutnalo, to byla rychlo, jak to spapkal. Já nevím, já bych do toho mlíčko moc nepřidávala, jen v případě, když to dítko nebude moc chutnat, a to kvůli tomu, aby si zvykl na nové chutě, ale to je tvé rozhodnutí, jestli chceš takhle, tak proč ne. Jinak doma dělaná zeleninka je fakt chuťově lepší. Já všechno pořádně oloupu a pořádně opláchnu, pak to nakrájím a dám vařit a pak mixuji a dávám do VIA pohárků od Aventu, fakt dobrá věc a takhle aspoň vidím, kolik toho malý zbaští ![]()
Oluška a Martínek
Ahojky,
my jsme začínali s mrkví minulý týden a taky jsem to řešila ![]()
Rozhodla jsem se takhle :
Takže asi tak vypadá náš plán ![]()
P.S. Z obchodu mu zeleninu dávat nebudu v 1.roce vůbec, nemám k nim důvěru. To už raději skleničky, které musí splňovat náročné normy (potvrzeno od dětské lékařky)
Já jsem začala s mrkví minulý týden. Zatím kupuji BIO - doufám, že BIO je. Brambory mám od soukromníka, takže to neřeším. Vždycky naleju do mrkve nebo brambor mlíko ( svoje) a docela to malé jede. Zatím teda vede mrkev. Uvidím, s jakým materiálem budeme pokračovat. Těm konzervičkám moc nevěřím ale taky na ně asi časem dojde. Raději nad tím nepřemýšlím, to bysme nemohly vůbec nic
.
Ahoj
Jo, jo, Peťula má pravdu, že musí splňovat přísné podmínky. Ale fakt se mi jednou stalo, že ta jedna sklenička mrkev s brambůrkem byla nahořklá (to bych nejedla ani já) a další byla fajn, tak nevím…
Ahoj holky,
to jsem ráda za tuhle diskuzi, já už jsem si myslela, že jsem divná. Taky jsem se rozhodla, že až začnu s příkrmama, pokusím se sehnat bio zeleninu ať už v obchodě nebo u nějakého Ekofarmáře v okolí. Když jsem to ovšem zmínila doma, mamka se na mě dívala jak na exota, že to přeháním a že my jsme taky jedli to co bylo a vůbec že se s tím dneska moc nadělá. Ale já si opravdu myslím, že chtít pro mimčo to nejlepší je normální a že ho nebudu cpát dusičnany je dobře.
Tak jsem ráda, že v tom nejsem sama ![]()
Navíc malý má exém, tak se na to bude muset ještě opatrněji…
Díky že jste ![]()
Komka
No, mne doktorka poradila mrazenú baby mrkvičku - vraj je lepšiea vzhĺadom na tie dusičnany…
Kupovať „hezké“ ovocie a zeleninu sa mne nezdá také najlepšie - teda podľa mojho súkromného názoru je najkrajšie aj najviac hnojené - potom to nenapádajú nijaký škodci a pod…
takže my sme začali s mrazenou baby mrkvičkou od Bonduelle, skleničky nám vobec nechutili - nielen malej, tú úplne striasalo, ale ani mne teda…
u bás vedie bramborová kaša s kupovaných brambor - iné možnosti bohužial nemám… tiež chcem samozrejme pre malú to najlepšie, ale nič netreba preháňať…
Aj mne sa páči tá stredná cesta - sem -tam varené, sem-tam sklenička, ale záleží samozrejme na miminku, čo je ochotné spapať
![]()
PS: dnes kcem vyskúšať skleničku cukinu + brambory… uvidíme ![]()
Holky nevím, jak je to mimo Prahu, ale tady jde bio zelenina kromě specializovaných obchodů sehnat i v některý Delvitě (mrkev, brambory, celer, červená řepa - eko farma Deblín) a v Hypernově a v Carfouru mají několik druhů mražené bio zeleniny (tuším firma Ardo). Tak by možná stálo za to se po tom popídit. ![]()
Olusko- ja jenom takovou poznamku- zakladni pravidlo pro nakup pro dite lepsi mene hnojene zeleniny je- „cim mensi a osklivejsi tim mene osetrovana chemicky“ je to celkem logicke, takze na ty krasne velike mrkvicky s nati z obchodaku rovnou zapomen ![]()
Jinak v kazde Delvite maji vetsinou biomrkev, biobrambory a biorepu, obcas i neco jineho bio. Zkus se zeptat jestli mate v okoli Delvitu.
Ja nakonec vzdala jezdeni do Biozeleniny a davala sklenicky Hami a Hipp
navic mu to mnohem vic jelo nez doma varene. Jana
Prominte nejak jsem to spletla kdo se to vkastne ptal ![]()
Nikoliv Olusko , ale NIKINO J.
Ahojky, my jsme začínali mrkvičkou od Hippu, je chuťově moc dobrá a navíc je tam jen ta mrkev. V Hami je ještě nějaký škrob, takže tu jsem pro začátek dávat nechtěla, ochutnala jsem ji já osobně a chuť měla docela podivnou ![]()