Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
Matýsek místo vlásků má jemné chmíří. Mamka se do mě pustila, že mu je musím zastříhávat, aby posíli. Je to tak? Říkám si, že je ještě brzo, ale jestli mu to pomůže …
Děkuju, Janka
Ahoj,
že se musí vlásky stříhat, aby houstly je stará pověra, hodně se dodržuje, ale je prý vědecky dokázáno, že je to nesmysl.
Počet vlasových folikul je už jednou daný, takže vlásky nemohou zhoustnout..
protože jich naroste jen přesně tolik kolik je dáno..kvalita vlasů pak zase může být ovlivněna jedině stravou, to se ale pak jedná spíš o lámavost a lesk v dospělosti..
Takže pochybuju, že by se stříháním mohlo docílit, změny hustoty nebo síly vlasů..
Já osobně jsem stříhání, když jsem byla malá, několikrát obrečela, ale muselo to být, prý aby mo vlasy zhoustly… ale to prostě nemůže fungovat, protože další vlasy nemají z čeho narůst…
Jarka a Nikolka 32tt
Souhlasím s Jarkou. To stříhání je pověra.
Jinak si myslím, že má tvůj Matýsek v 10 měs. nárok na chmýří, ještě chvilku vydržte a uvidíš, že za chvilku bude mít vlásků plno.
Ahoj IVULE+TOBI
Zastřihávání vlasy rozhodně neposílí, jsou to jenom pověry. Žádné obavy, já měla hlavu jak koleno ještě v 1 roce a teď mám vlasy husté a pevné, že leckdo závidí. Však až se jim bude chtít, tak zesílí. Myslím, že je ještě čas.
Ennie
Ahoj, ja si myslim ze na tom zastrihavani vlasu neco je, kazdopadne u mimi je chmiri normalni, od 1r by uz mely byt normalni vlasy. Sany.
Nejsem nějak pověrčivá,ale co se týče dětí,tak se jich bojím.Slyšela jsem,že do jednoho roku se zastřihávat nemají,prý každý centimetr jim ubere jeden rok života. Jen pověra,ale stejnak bych nestříhala.
ahojky
chmíříčko je hezký - my teda máme hřebíky ale já jako dítě jsem měla chmíří do 5-ti let a vlasy mi vůbec nechtěli růst + ještě lysina vzadu na týlu od houpacího křesílka - byla jsem vášnivá houpačka.o)))))) pamatuju si jak mě fut něco máti kdydala na halvu - vajíčko, olej, furt mě zastřihávala konečky aby se to zlepšilo a nezlepšílo… až v pubertě a i ted mám jemné vlasy - ale mám jich fakt docela hodně…
takže prostě stejně s tím nic nenaděláš
tak pá
)
Ahoj,
vím, že stříhání vlasů a následné zhoustnutí je pověra, ale přesto jsme stříhali.
Poprvé jsem malou ostříhala když jí byly tři měsíce, už když se narodila, tak měla strašně dlouhé vlasy(přenášela jsem jí skoro tři týdny). Do roka jsem jí ostříhala ještě třikrát a teď jí je rok a půl a má úplně nádherné vlasy. Moje kadeřnice je z toho taky úplně paf, protože mi nedoporučovala abych stříhala, ale teď jen kouká jaké máme nádherné vlasy. A i sama mi řekla, že je to tím stříháním.
Vlasy nezhoustnou, ale můžeš opravdu ovlivnit jejich kvalitu. Toť moje zkušenost.
Děkuji za názory ![]()
Je mi jasné, že nezhoustnou, ale třeba zesílí ![]()
teď ještě musím vymyslet, jak na něj, protože chvilku neposedí ![]()
Janka
Ahoj Janko,
naše Lucy měla v tomto věku také spíš chmýříčko než hustou kštici. Teď jí je 2,5 roku a má husté háro s loknama, že jí to závidím.
Ani jednou jsem na ní nůžky nevzala a asi ještě dlouho nevezmu. Zatím je má natažené jen do půli zad.
Stříháním houstnou vlasy jen opticky. Dlouhé splihlé=krátké nadýchané, ale jinak to vážně nepomůže.
Nicki: snad ne, ja male uz vlasy strihla jen ty co ji uz lezly do oci.
Ale mam dotaz na ty mamky co strihaly vlasy svym ditkam v 1r. Jak se to dela
Pristi mesic male bude rok a chtela bych ji ostrihat miminkovske vlasy, ke kadernici nevim nevim, ja+nuzky+mala to uz vubec ne, pak zbyva jeste strojek a to taky nevim nevim. Sany.
Ahoj Sany,
tady máš radu, jak stříhám já.
Někdo si malou po:,–(í na klín a drží jí jemně hlavičku. Pak potřebuju dalšího člověka aby jí zabavoval a ona při tom koukala rovně před sebe. No a já pak stříhám. Používám babičku, a tatínka.
Jde to, vím o čem mluvím, naše Verunka je šíleně divoké dítko.
![]()
Ahojky,
je jasný, že kvalita vlasů je hodně ovlivněna geny, ale myslím si, že stříháním se posílí, alespoň mě se to osvědčilo.
Prvního synka jsem stříhala v roce a druhého asi v 11 měsících (ani ne), ale ostříhala bych ho i dřív, protože měl dlouhé vlásky a má dvě kolečka na temeni a dělalo mu to tam „pankáče“
. První synek má husté hřebíky (a jako miminko do stříhání měl chmýří), druhý synek je má samozřejmě silnější, ale ne takový hřebíky, jako jeho brácha. Naopak synek mý švagrový měl vždycky chmýří, nechávali mu to růst, nechtěli ho stříhat (kamarádka kadeřnice jim radila, že to stříhání vliv nemá) a dodnes (2r.4m.) nemá vlásky nijak silný (stříhali ho asi dvakrát).
Já kluky vždycky stříhala strojkem, ale jak stříhat holčičky neporadím
.
Ahoj Smokie
prominte, ze nereaguju k tematu, ale ta povera, kterou Nicki napsala, se mi zda docela smesna. Znam jich taky par, kamaradky tchyne ji zasobuje - tak treba - dite by se nemelo do roka videt v zrcadle (ha ha, mame jedno na hrazdicce a jaka je to legrace), nemelo by prijit do roka na hrbitov, oboje = neštěstí (tohle jsme už taky porušili, neb jsme tam byly za babičkou)
Ahoj,moje švagrová ,když bylo její malé kolem 1 1/2 roku ji sjela strojkem aby měla silnější a hustší vlasy,no Petra bude mít 9 a byla ostříhaná několikrát a vlasy má pořád jemné a řídké. Náš nejstarší má 19 let a je od mala blonďatý a má vlasy tvrdé a husté,takže záleží asi dost na dědičné dispozici. tak nějaké stříhání do hola je asi zcela zbytečné.