Malá vs. velká škola

970
22.1.13 09:46

malá vs. velká škola

Ahoj maminky :mavam: ráda bych znala názor nebo zkušenost někoho jiného, která by mi pomohla se rozhodnout. Dcera je docela plachá, stydlivá, nespolečenská, málo komunikativní (doma ji teda pusa jede až dost :) ) V okolí máme dvě základní školy, jedna starší a malá, kde je od každého ročníku jedna třída. Druhá je novější, velká a asi i hezčí. Manžel ji chce dát do té velké, prý ji to lépe naučí průbojnosti, když bude mezi více dětmi. Já se zase přikláním k té menší, ale nevím zda ji tím tu její povahu ještě více nepřiživím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3743
22.1.13 09:59

Ve velké škole se bude většinou potkávat s dětmi ze stejného ročníku, v malé se budou potkávat téměř všichni.
Co je výhoda nevím, ale malá škola 100% nezaručí, že tam třeba taky nebude šikana. Tohle řešila kamarádka, kde syn je ve vesnické škole a je už několik let okrádán jedním spolužákem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
22.1.13 10:05

Myslim, ze to neni az tak dulezite, prevazne bude stejne s detmi ze sve tridy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
22.1.13 10:09

Spíš bych se dívala na to jestli nejsou nějaké rozdíly v učení (nějaké jiné metody, kroužky apod.) než na to jestli je škola malá nebo velká :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
22.1.13 10:25

Chodila jsem na základku do třídy kde bylo 12 dětí - ač v učení jsem byla průměrná tak na střední jsem byla znatelně před spolužáky z velkých škol - prostě se nám mohli věnovat plně.. Učitelé nás všechny znaly a my se znali vzájemně. Nechodilo se kouřit a podobně.. Troufám si říct, že jsem při přestupu na střední byla naprosto připavená jak učením, výchovou tak i respektem k učiteli.. Pochopitelně dítě to tak nevidí - štvalo mě, že nás učitelé moc znají atd.. :lol: Bude to ale určitě individuální - jak kdy.. Já bych ale volila spíš menší školu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chatwenna
22.1.13 10:26

Ja si myslim, ze je to jedno… Svou tridu potka v obou skolach a vesmes s nikym jinym ve styku nebude.. :) Mozna max. v jidelne… Ja si tedy nvzpominam, ze bychom se stykaly jako deti s jinyma detma z jinych trid…

• Citovat
  • Upravit
342
22.1.13 10:27

Je to jedno. zalezi na uciteli ktereho potka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
22.1.13 10:38

@pvmr kroužky jsou tam podobné a rozdíly v učení to nevim jak zjistit. Bohužel nevím koho se poptat na zkušenosti s učiteli, prostředím atd.
@-Evka- v té velké je to tak, že jeden pavilon je pro 1-5. třídu, tj. 10 tříd a v té druhé je jedno patro pro první ročník, tj.5 tříd takže potkávat se bude s podobně starými tam i tam. Jen v té starší je to takové menší, např. třídy poblíž vchodu a šatny hned před třídama, atd…Ta velká je takové bludiště :) Ale máš pravdu, že šikana může být kdekoliv.
Já to třeba beru z pohledu sama sebe, byla jsem stejná povaha a doteď si pamatuju, že jsem nesnášela, když jsem musela ujít tu dlouhou cestu ze šaten do třídy kolem,,cizích" děcek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
22.1.13 10:43

@zuuzka to máš pravdu, jen jak zjistit jací jsou kde učitelé. Stát před školou a ptát se rodičů se mi nějak nepozdává :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
22.1.13 10:47

@Enoulik nemají nějaké internetové stránky, kde je blíže popsáno co a jak? Jestli mají stránky tříd, nebo tak něco?
Nevím, sama musíš vědět jaká je dcera a kde by se cítila líp :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.13 10:57

Zjistila bych od rodicu informace, popisu, jak to funguje u nas. Jsme male mesto a mame 1 ZS, od kazdeho rocniku 2-3 tridy. V okoli do 20 km je nekolik mensich skol, ktere bojuji o preziti s cca 10 zaky na rocnik. Funguje to dost casto tak, ze v techto malych skolach jsou zaci od nas - ti prospechove slabsi, u nas jim hrozilo propadnuti, nebo propadli a tam maji maximalne 3 nebo 4 a nikdo nepropada. Uci tam kamaradka a rika, ze maji hranice nastavene jinak. Castecne nahrazuji zvlastni skoly a neni neobvykle, ze deti z vesnice, kde je skola, jezdi jinam. Po tomto bych se pidila ja.

• Citovat
  • Upravit
myšanda26
22.1.13 11:10

Mám zkušenost jen z malé školy. Jsem z vesnice, takže školička opravdu malá, jen pro pět tříd, ale setkávají se všichni. Na exkurzích, společné akce i sportovní, kroužky věkově smíšené. Třídy mají maximálně 15 dětí. Výhody jsou, že se všichni znají, učitelky znají děti z celé školy jménem a rodiče se taky znají navzájem. Vzhledem k menšímu počtu dětí ve třídách se dá víc věnovat nápravám všech možných dys a dovoluje jim to luxus individuálního přístupu. Například syn je je šikovný v přírodovědě i když je druhák posílají ho na ní skokově do 4. třídy. Letos ho prý vyšlou do soutěží, další holčička jezdí na matematické olympiády, další literální, atd. Když jsem se rozhodovala jestli ho budu posílat do naší školy nebo do města, kde bude pokračovat od 6. třídy ptala jsem se rodičů odrostlejších dítek jak zvládali přechod a většinou byli napřed před ostatními. Pomalu polovina dětí šla na víceleté gymnázium. No a pak samo dojíždění. Do té městské by musel dojíždět autobusem, tu druhou má 100metrů od baráku.

• Citovat
  • Upravit
18651
22.1.13 11:13

Mám dítě v malé škole, dokonce jen do 5třídy a spojená 2tř. s 3tř. a 4tř. s 5tř. A já i syn si to pochvalujem, ve škole je 45 dětí celkem, všichni se znají, dělají spolu hrozně moc aktivit, mladej mi nechce jezdit z družiny, učivo zvládá skvěle a když někdo ne, tak se mu mohou individuálně věnovat 8) Mohu porovnat jen se svojí školou kdy nás bylo ve třídě 24 a třídy jednoho ročníku byli 2, takže nějakých 50 spolužáků a teda moc hezký vztahy jsme mezi sebou neměli :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
22.1.13 11:46

Dcera 1-3třídu chodila na poměrně velkou ZŠ no, moc spokojenost nebyla. Bylo to neosobní, bylo vidět, že učitelé na děti nemají dost času. Přestěhovali jsme se a ona začala chodit na vesnickou školičku kde mají jen 3třídy a 4 tá je spojena s 5tou. Dcera má problém se soustředěním, rychlostí, byla hodně hravá, měla jsm z toho hrůzu, ale jsem mile překvapena. Sice i tady říkají, že je ekstrémě pomalá, že tak nějak bloumá(jde na ni puberta),ale je vidět, že se víc naučí, že ji to víc baví a tím, že je tam méně dětí změnila úplně přístup ke kamarádkám(k lepšímu) Takže za mne malá škola-osobnější škola - i když vše je o lidech kteří tam pracují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
22.1.13 11:54

Podle mě je to úplně jedno, spíš jde o to, jaké si tam najde kamarádky. Dala bych ji tam, kam jde víc holčiček ze sousedství, aby si spolu mohly po vyučování hrát a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin