Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny. Právě jsem hledala nějaké informace na netu a narazila jsem na info, že ženy pod 158 cm mají rizikové těhotenství. Jelikož jsem sama prcek malinký, měřím 150 cm, tak teď nevím. Máte někdo nějakou zkušenost, jaká rizika malá výška v případě těhotenství přináší?
Předem děkuji. ![]()
Ahoj,ja sama s tim zkusenost nemam,ale moje seatra meri 156 a ma dve krasne zdrave deti a tehotenstvi mela bez problemu.
Ahoj. Já měřím 153 cm a letos v červnu jsem porodila holčičku. Těhotenství jsem měla bez problémů. Jedině je problém v tom, že pod 150cm včetně je indikován císařský řez. Taky ovšem záleží na rozměrech pánve a dítěte, protože i při větší výšce je CŘ indikován. Jinak se nemusíš strachovat. Těhotenství není váýškou negativně ovlivňováno.
ahojka,
já měřím 156 cm a žádný problémy jsem neměla. Tak teda nevím … ani jsem o ničem takovém neslyšela teda … asi to bude záležet na vícero věcech a ne jen na výšce
.
Rizikové pravděpodobně z důvodu rozmerů pánve. Moje ségra má tak 151cm a měla kvůli tomu od začátku plánovaného císaře. Nakonec to příroda zařídila lehce předčasným porodem a menším miminkem, takže rodila přirozeně a bez komplikací. No a taky to bylo už hodně víc než 10 let zpátky:-)
v prvím těhu se mnou na JIPce ležela malinkatá cikánečka - a vím, že ji tam měřili kvůli porodu (tvrdila jim 150 cm, naměřili jí snad jen 142
) - a světe div se, letos jsem ji v porodnici potkala znovu
byl za ní partner a dvě děti ![]()
L.
Ahoj já měřím asi 152 cm, teď jsem podruhé těhotná a obě těhotenství bez problémů. První porod jsem sice měla s komplikacemi, ale ne kvůli mé výšce nebo velikosti miminka a ten druhý čekám každým dnem, ale mimi je malé tak by problém být neměl.
Anina
Já tedy měřím 161 cm, ale bohužel mám obě děti celkem veliké po manželovi. První holčičku jsem neporodila právě kvůli její velikosti a mým rozměrům pánve. Nakonec byla císařem. U druhého chlapečka jsem šla rovnou na císaře.
Těhotenství jsem měla celkem bez problémů, na to výška ani váha dětí v poměru ke mně neměla vliv.
XYZ: ahoj také mám 161 cm a manžel má skoro 190 (navíc je to kus chlapa). Jsem ve 25TT a před týdnem mi měřili mimčo a mělo dle UZ 650g. Tak nevím zda to je hodně či málo. Docela se obávám, že bude mimčo velké a já budu muset na císař - mám z něj hrůzu.
jak velký je tvůj muž?
díky fazole
Ahoj, já měřím něco kolem 155 cm (jednou mi naměřili dokonce 158, jindy 156) a těhotenství jsem měla bezproblémové. Jediný problém, který jsem měla, byl, že jsem v těhu nabrala 17 kg, což byla ke konci docela hrůza - v posledním měsíci jsem svou váhu fyzicky špatně zvládala, protože jsem se dostala až na 60 kg!
Rodila jsem normálně v 39+6tt, bez komplikací. Nikdo mi neměřil žádné rozměry pánve, ani před porodem nezjišťovali velikost mimča pomocí UZ. Mimčo mělo trochu větší hlavu (obvod 36 cm) a přesto prolezlo
Mimi bylo malé - 3240 g / 49 cm.