Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Terem píše:
No já jen sleduju, protože už věkově spadáme do klasického nočníku.
Kdoule, bezplenkovka tu byla dřív než pleny.
Zásadní usnadnění je pořízení šlehací misky nebo čínského nočníku, umožňuje vylučovaní při kojení, za chůze… jen obracení palačinek mi s ní moc nešlo
my teda misku nepouzivame, ale my uz sme velki. A jak fungovalo odplienkovanie u vas? Myslim tym, kedy ste presli z tohto stadia do stadia, ked si mimi povedalo? Teda nie signalovo, ale na ferovku, ze mami, curat? Asi rozpravam jak hotentot, tak neviem, ci chapes ![]()
Ahoj přeji hodně štěstí všem, kdo něco podobného zkouší, nebo se chystá zkoušet
u první dcery jsme to taky zkoušeli… čistě z praktických důvodů, bylo horko, tak byla často nahatá a kakala zásadně v klubíčku… asi v půl roce už seděla, tak kakala zásedně do nočníku, když jsme ji na nočník posadili tak se vyčurala, ale vesele čůrala i jinde a nejraději do plín(a to jsme dávali látkovky, aby to cítila!) kolem roku začala totálně bojkotovat nočník a to trvalo asi do 15 měsíců… od 18 měsíců jsme bez plínek přes den, ale na noc a NA KAKÁNÍ!!! potřebujeme plínu
Co tím chci vlastně říct
je to velmi zajímavá metoda, byla jsem velmi hrdá na to, že mé dítě v půl roce kaká a čůrá do nočníku… ale v zásadě se dnes ničím neliší od svých vrstevníků.. a tak jak jsem si myslela, že to budeme mít s nočníkem snadné, tak to máme uplně stejně těžké, jako všichni ostatní… tato mietoda nám ušetřila pár pokaděných plín, které nám však dcera vynahrazuje dnes skoro ve dvou letech.. no snad brzo pochopí i tohle ![]()
@Terem
šlehací misku jsme pořídili, ale když je v klubíčku nad miskou, tak hrozně blije, asi mu tlačím na žaludek ![]()
@iggy.piggy píše:
@Teremšlehací misku jsme pořídili, ale když je v klubíčku nad miskou, tak hrozně blije, asi mu tlačím na žaludek
ano, miminkam sa vtedy aj dobre blije ![]()
@Muchitos jasne ze sa nelisi od ostatnych, tri ruky miminu kvoli tomu nenarastu
Praveze tu nejde o vysledok, ale o prezitie tych 2 rokov trochu inym vylucovacim sposobom ![]()
jé, přečetla jsem jen první stránku, zbytek snad příště…ale mám taky nějaké zkušenosti
Prvorozenec - bezplenkovku jsem neznala, byl na látkách, na nočník jsem ho „vysazovala“ od cca 7 měsíců, od cca 10 jsme vychytali kakání, od 15 měsíců i čůrání a od 18 měsíců byl spolehlivej, že jsem netahala ani náhradní oblečení na ven. Od 30 měsíců bez plen i na noční spaní.
Druhorozená - „bezplenkovka“ s plínkama od 3 měsíců, kakání jsme odchytávali téměř spolehlivě okamžitě (nejspíš jen pravidelnost vyprazdňování), čůrání jak kdy. Mezi 8-10 měsícem totální bojkot nočníku (čínského), přechod na obyčejný. V roce už na den bez plen, zůstaly jen na spaní. Nicméně je to tvrdohlavka a i teď v čerstvých 2 letech má občas nehodu
Denní spánek ale zvládá bez nehody (když nemá rapla a nutkání se počůrat
) Nojo, máme doma čerstvé miminko…takže
Třetirozená - bude mít 6 týdnů, „bezplenkovku“ od příchodu z porodnice. Za tu dobu se mi do plíny pokadila jednou a jednou do ruky
Zbytek odchytává nočníček. Kaká při každém rozbalení, tzn. pokaždé, když se probudí. Zatím mohu potvrdit, že se opravdu „zlobí“ když ji nevysadím a tu potřebu má. Pokaždé se do nočníku i vyčůrá. Přesto má ale i počurané pleny.
Uvidím jak to bude dál, ale žádné iluze si nedělám. Tak jako tak to beru jako úsporu času (nerada utírám pokakaný zadky) a super věc na koliku.
A teď ještě doufám, že si tu přečtu nějaký další vychytávky ![]()
@cuttysark píše:
@Muchitos jasne ze sa nelisi od ostatnych, tri ruky miminu kvoli tomu nenarastuPraveze tu nejde o vysledok, ale o prezitie tych 2 rokov trochu inym vylucovacim sposobom
@Loudala wow super, ty si riadne ostrielana bezplienkacka!
@Alpaka no ja viem, vyjadrujem sa jak hovado dneska ![]()
@cuttysark chtěla jsem tím říct, že u druhého dítka se na to rovnou vykašlu a počkám, až samo dospěje do věku, kdy je to schopno pochopit.. u první to bylo v roce a půl…
@cuttysark píše:
@Loudala wow super, ty si riadne ostrielana bezplienkacka!
@Alpaka no ja viem, vyjadrujem sa jak hovado dneska
To bude asi tím, že se mi nelíbí na dětech naducaný plínky čůránkama natož kakancama
Mám ráda ty dětské prdýlky jen tak bez masivního obalu
![]()
@Muchitos píše:
@cuttysark chtěla jsem tím říct, že u druhého dítka se na to rovnou vykašlu a počkám, až samo dospěje do věku, kdy je to schopno pochopit.. u první to bylo v roce a půl…
mna to praveze hrozne bavi
ale asi nie kazdy to tak preziva jak ja
A ze nemusim prat latkovky a kupovat jednorazovky, je uplne genialna vec.......uz teraz sme za tych par mesiacov kolko usetrili.....
aj to sa pocita. Ale nevravim, ze to tak ostane na vzdy, moze sa to pokazit. |Ja by som to uz inak nerobila, uz aj za tych par uspechov to stoji.....CHCE TO CHCIET ![]()
@Muchitos píše:
Tak po mé zkušenosti mohu říct, že kdybych BKM u druhé nepraktikovala, tak bude teď 100% na plenách. Je to nehorázně dubová palice. Jakmile má plínku (na spaní), MUSÍ ji počurat
Schválně ji chodím kontrolovat než se probudí a je suchá. Jakmile si zavolá a já pro ni přijdu už i poznám na její reakci, jestli je suchá nebo počůraná. Když je suchá, nechce vylézt z postele a tvrdí, že chce ještě spinkat…jsem zvědavá, kdy se těchto scénářů zbavíme ![]()
Takže závěr - díky BKM vím, že je aspoň přes den bez plínek. To je pro mě úspěch jak hrom ![]()
@cuttysark píše:
mna to praveze hrozne baviale asi nie kazdy to tak preziva jak ja
A ze nemusim prat latkovky a kupovat jednorazovky, je uplne genialna vec.......uz teraz sme za tych par mesiacov kolko usetrili.....
aj to sa pocita. Ale nevravim, ze to tak ostane na vzdy, moze sa to pokazit. |Ja by som to uz inak nerobila, uz aj za tych par uspechov to stoji.....CHCE TO CHCIET
Mám to stejně
A jako látkovky používám jen vkládačky do nepropustných svrchňáků. Nejsem vyloženě látkařka, tak doufám, že se vyjadřuju správně
A za den zlikviduju tak 2 jednorázovky (tu dávám na noc, která pak většinou vydrží do rána suchá) a na ven. Někdy není fakt čas dítě rozbalit a vysadit ![]()
Šlehací misku používáme pořád. V noci už naštěstí nečůrá, ale pořád jsou situace, kdy je unavená a v klidu se vyčůrá jen při kojení.
Nějaký vědomý signál si vyloženě nepamatuju, určitě už chodila a sedla si na nočník nebo mi přinesla misku
Kojení a čůrání bylo spojené, takže přinesení misky znamenalo obojí.
BKM neznamená, že dítě chodí dřív na nočník. Pro mě je zásadní plus, že neřeším bobky v pleně, u třetího jsem ani nezačala dávat separačky.
a můžu se zeptat, jak to děláte v noci? Malá už bude mít dva roky a už mne nebaví čakat na to, až se probudí se sechou plínou.. automaticky se prostě do plíny čůrá že ![]()
Zatím jsem ji dala spát bez plíny jen 2× a počurala se vždycky… je mi jasné, že ji budu asi muset budit na čůrání (přiznám se, že do toho s emi moc nechce), ale bude to mít nějaký efekt? Budou se např intervaly prodlužovat?
Moc děkuji za odpovědi a zakladatelce se moc omlouvám za zneužití tématu ![]()
První věc je zjistit, kdy čůrá. Spolehlivě čůrají ráno po probuzení. Takže posadit na nočník hned, jak se probere. Jinak menší mi čůrali kolem kojení, takže jsem kojila nad miskou.
Pokud čůrá častěji, tak se dostane do lehčí fáze spánku, takže by mohla jít probudit.