Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj maminky,
zakládám toto téma, abych našla maminky, které se zkouší nebo zkoušely bezplenkovou metodu, staré diskuze na toto téma jsou již opravdu staré, třeba najdu zpřízněnou duši.
Mám tříměsíčního syna a trpěl kolikami, hodně jsme ho měli nahatého, aby mohl volně cvičit nožičkami a vyprdět se, nakonec jsme dospěli až k nočníčku, v klubíčku na nočníku je moc spokojený a koliky povolily. Metodu zkoušíme dva týdny a docela úspěšně, kakání odchytnem do nočníku téměř pokaždé (a to kaká 3× denně
) a čůrání většinou jen po vyspinkání. Jinak plínečky ještě pro jistotu dáváme, ale snad se nám je podaří odbourat úplně.
Doufám, že se najde maminka na výměnu poznatků s bezplenkáčkem ![]()
Promiň, že píšu, i když jsem nezkoušela, mimi čekám, tak se uvidí, ale starší tedy kakali 8-10×denně a čůrali co 10-15min, takže si bezplenkovku vůbec neumím představit. Vím od kamarádky, že bezplenkové dítě se „zlobí“, když to máma nestihne, to by u nás při té frekvenci nebylo ani o základních životních projevech matky typu jídlo a mytí, spánek vynechávám…
Moc ti úspěch přeju a se zájmem se kouknu, co vyzkoušeli ostatní ![]()
Gratuluji k úspěchům, ale jak to myslíš, odbourat úplně?
co znám holky v okolí, které praktikovaly, tak žádná neodbourala úplně. Okolo roku bylo vždy zhoršení a děti nočník odmítaly. ![]()
Nejsem zběhlá, tak se ptám ![]()
Ahoj, nemám už úplně malého bezplenkáčka, dceři je 9 měsíců. „Beplenkujeme“ od narození. Samozřejmě většinou s plenkou. Bez plenky jen jako miminko na podložce s holým zadkem, v oblečení bez plenky jen v období největších úspěchů okolo 2. měsíce. Te´d už jen v šátku, tam je to většinou bez nehod.
Střídá se období úspěchů a totálních propadů. Zatím mi ale nic neodradilo to úplně vzdát. Jen občas si dám dovolenou, jako zrovna dneska v noci.
Přijde mi fajn, že je holka pořád v suchu. Pro mě zas výhoda, že nemusím několikrát denně odhovńovat dítě.
@Kdoule píše:
Promiň, že píšu, i když jsem nezkoušela, mimi čekám, tak se uvidí, ale starší tedy kakali 8-10×denně a čůrali co 10-15min, takže si bezplenkovku vůbec neumím představit. Vím od kamarádky, že bezplenkové dítě se „zlobí“, když to máma nestihne, to by u nás při té frekvenci nebylo ani o základních životních projevech matky typu jídlo a mytí, spánek vynechávám…
Moc ti úspěch přeju a se zájmem se kouknu, co vyzkoušeli ostatní
kadění stejně musíš odhovnit, takže kadění na nočník spíš čas ušetří. Čurání se upraví, dcera čurala tak 2é-25× denně, teď už kojím méně a jsme tak na 15× denně. Na nočníkem stráví při čurání ani ne minutu, takže to a den nezabere víc, jak 15-20 min. Chce to upůsobené balení plenky a oblečení - nejlépe čtverec na rovno v natahovacích svrchňácích, tiko, kalhoty. Žádná bodýčka na apínání, dupačky, overaly…
Ahoj, tak já sice zatím také zkušenost nemám, pže mimi čekám za 2 týdny, ale určitě bych se chtěla pokusit být bez plenky co nejvíc a co nejdřív. Jelikož v okolí není nikdo, kdo by o tom alespoň slyšel, natož praktikoval, studuju teorii z literatury, takže budu určitě ráda za nějaké postřehy a poznatky z praxe
Jinak sama jsem byla bez plenky od šesti měsíců, takže si myslím, že moje mamka musela, byť nevědomky, bezplenkovou metodu praktikovat taky ![]()
Gratuluji k dosavadním úspěchům, ať se brzy přidají další!
@Kdoule
děkuju za přání, kakání 10× denně? to si moc neumím představit, 3× se to ještě dá vychytat, s tím čuráním je to složitější, čůrá fakt často, takže ne vždy to vyjde, nevíš odkdy se děťátko zlobí, když to máma nestihne? Mě příjde, že ten můj malý je spíš rád, když se zadaří, než že by byl rozmrzalý, že ne…
Dcera často taky kadila 8X-10 denně. Vychytat to šlo bezvadně - jedním konce dovnitř )kojení), druhým koncem ven (do nočníku). ![]()
@Alpaka píše:
kadění stejně musíš odhovnit, takže kadění na nočník spíš čas ušetří. Čurání se upraví, dcera čurala tak 2é-25× denně, teď už kojím méně a jsme tak na 15× denně. Na nočníkem stráví při čurání ani ne minutu, takže to a den nezabere víc, jak 15-20 min. Chce to upůsobené balení plenky a oblečení - nejlépe čtverec na rovno v natahovacích svrchňácích, tiko, kalhoty. Žádná bodýčka na apínání, dupačky, overaly…
Nemyslela jsem to jako úsporu času s odhovněním, ale jako nutnost věnovat pozornost a čas dvěma starším dětem. Bezplenovka vyžaduje dost velkou pozornost upřenou na dítě, když vylučuje takhle často. Kluci přestávali kakat až po půl roce, to byli na 3-5 epizodách denně, čůrání jsem už v té době tolik nevěděla. Nikdy nedávali nějaké zřetelnější signály. Proto píšu, že si to neumím představit, oni když byli malí, tak tu bezplenovka ještě nebyla. Uvidíme, jak bude, ale počítám, že při kojení, chování a šestinedělní únavě budu mít co dělat s dvěma staršími dětmi (babičky nejsou, muž pracovně v čudu) a bezplenovka mě spíš mine… Ale to je OT, pardon ![]()
@kozisek
no přes léto zkusím, co nejvíc nechat bez plínky, tak doufám, že to spolu vychytáme a příští zimu, už bude bez půlínek úplně, ale víš jak, možná si to jen maluju ![]()
Ahoj, my bkm-ujeme od 5 mesiaca. Na den uz plienku nedavam, v noci ma. Cez den si vzdy splni kvotu jedneho ocuraneho oblecenia
ale inak sa nam dari.
@Kdoule píše:
Nemyslela jsem to jako úsporu času s odhovněním, ale jako nutnost věnovat pozornost a čas dvěma starším dětem. Bezplenovka vyžaduje dost velkou pozornost upřenou na dítě, když vylučuje takhle často. Kluci přestávali kakat až po půl roce, to byli na 3-5 epizodách denně, čůrání jsem už v té době tolik nevěděla. Nikdy nedávali nějaké zřetelnější signály. Proto píšu, že si to neumím představit, oni když byli malí, tak tu bezplenovka ještě nebyla. Uvidíme, jak bude, ale počítám, že při kojení, chování a šestinedělní únavě budu mít co dělat s dvěma staršími dětmi (babičky nejsou, muž pracovně v čudu) a bezplenovka mě spíš mine… Ale to je OT, pardon
Doufám, že sem dorazí Terem, má 2 starší děti a bezplenkovala vcelku úspěšně.
Většina akcí se stejnak odehrává v návaznosti na další činnost s miminkem - kojení (později krmení, pití), probuzení, příchod domů, vyndání z šátku… Zbytek jak si vzpomenu, dost často se zkrátka nezadaří, zvlášť doma, kde jsem zaměstnaná jinou činností.
@Alpaka píše:
Dcera často taky kadila 8X-10 denně. Vychytat to šlo bezvadně - jedním konce dovnitř )kojení), druhým koncem ven (do nočníku).
Aha, kadila ti při kojení? To je lepší varianta, starší kadil zásadně cca 10min. po usnutí, takže šílený řev a obalená polovina těla. Jako neříkám, že to neplánuju zkusit, ale muselo by být spolupracující dítě, protože tu prostě bude dost práce na to, aby se dalo desítky minut sledovat vrtění, vrnění, nebo tak něco jakožto signály…
@cuttysark píše:
Ahoj, my bkm-ujeme od 5 mesiaca. Na den uz plienku nedavam, v noci ma. Cez den si vzdy splni kvotu jedneho ocuraneho obleceniaale inak sa nam dari.
cutty, to jste tedy úspěšní
![]()
bezplenkovala jsi i staršího?