Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Chci nějakou změnu v obývacím pokoji.Máe obývací pokoj společně s kuchyní a jídelnou,vymalované na oranžovo, a chtěla bych kousek stěny na bílo ale ne vymalovat ale třeba použít hubku.Zkoušel jste někdo takovou techniku,hlavně se bojím zda ta bílá barva překryje tu oranžovou,pište své zkušenosti z malováním
Ahoj,
taky máme v zimě naplánované malování obýváku.
S houbičkovýma technikama zkušenosti nemám. Ale s překrýváním barev ano. Malovali jsme modrozelenou zeď na bílo uplně v pohodě ji překryla vrstva Primalexu Plus.
Pokud budete míchat barvy tak si určitě nekupujte bělící primalexy,ale primalex standart - tam je pak nižší spotřeba těch lahviček s barvama…
No asi budu potřebovat jen bílou,protože nevím jaká kombinace by mohla jít k oranžové,a bílou snad nic nepokazím.
Díky za tip.
My máme ve všech pokojích vymalovanou barevně vždy jen jednu (v obzýváku výjimečně dvě) stěny a zbytek je bílý. BArevná stěna má také pěticentimetrový okraj nahoře a po stranách. Vypadá to docela dobře. Začali jsme s tím, když jsme právě zkoušeli houbičkovou metodu
Prodavač nám řeklo, že to co chci (takovou tu patinu) dosáhnu tou houbičkou., Vůbec mě nenapadlo se pútát, jak to udělat. Prostě jsme mysleli, že se to tou houbičkou namaluje. Což tedy samozřejmě není pravda
Vymalovali jsme tehdy celou ložnici na bílo a jednu stěnu jsmě chtěli s tou zelenkavou patinou. No po našem zásahu vypadala jako maskáčová, takže jsme ji nakonec přemalovali tou zelenou celou a od té doby tak děláme všechny ostatní pokoje - vždy jedna stěna je jinak barevná a má ten okraj. Na fotce je nově vymalovaný obývák - který má dvě stěny takové savana na lesklém základu.
Pokud jde o překrývání barev - tak míchané barvy (používáme barvy Genius míchané v Baumaxu) kryjí dokonale - stačí jedna vrstva. Na bílé stěny používáme Primalex P/olar a ten na tmavší barvu musí jít víckrát (tak dvě, někdy až tři vrstvy aby překryl)
A pokud jde o tu houbičkovou metodu - tak jsem se později dočetla, že se to dělá tak, že do mokré malby (v našem případě dole zaschlá bílá nahoře mokrá zelená) maluješ houbičkou namočenou ve vodě… Ale zkušenost s tím nemám. Nakonec jsem ráda, že se to nepovedlo, bylo to jen takové módní období, které rychle přešlo. Teď bych si připadala v ložnici jako v pizzerii ![]()
Obývák vypadá moc pěkně.
No právě bych se na to chtěla vrhnout taky sama,ale zatím nevím jak to dopadne,manžel dnes doveze barvu tak jsem zvědavá co z toho vyleze.
ahoj, pak určitě hod fotku… Já chci stěnu namalovat tím váleckem, co dělá smouhy.
A štěpánkovi všechno nejlepsi k narozeninám!
![]()
Taky mám otázku na malování obýváku, ale nezajímají mě ani tak barvy, jako spíš jak jste se na to připravovali. Máme malý byt, takže je nereálné nábytek po dobu malování vystěhovat někam do jiné místnosti, na chodbu by se to taky všechno nevešlo. Hlavní problém jsou dvě velké knihovny, které je třeba dát ode stěn – ale představa vyndavat z nich všechno do krabic, aby se s nimi mohlo stěhovat je hodně nelákavá. Máte na to nějaké tipy a triky, jak takovou velkou místnost na malování připravit?
Malovali jsme před dvěma týdny. Původní plán byl odtáhnou knihovnu a další od stěny s co nejmenším stěhováním věcí. Dopadlo to tak že jsme měli knihovnu a další velkou skříň kompletně vystěhovanou v banánových krabicích a to všechno nataháno do kuchyně. Tam byla i většina sedačky a zbylého nábytku. Obývák jsme nakonec malovali tři dny protože jsme natírali stěny penetrací a ta musí nějakou dobu schnout. Doporučuju bedny od banánů - hodně se tam toho vejde a jsou skladné. A pak si před akcí rozmyslet podle rozměrů kam co vystěhovat. Udělali jsme to tak že věci jsem dali do beden, vystěhovali jsme skříně do kuchyně a bedny narovnali do těch skříní. K hnutí tu taky moc nebylo ale dalo se to.
Takže jste ten pokoj úplně vyklidili, jestli rozumím dobře? Sestěhovat skříně do půlky místnosti a přikrýt igelitem nestačí? Starou sedací soupravu jsme teď před malováním vyhodili, takže ta tam překážet nebude, ale knih a ostatních věcí na vyndání ze skříní máme opravdu hodně…
Sestěhovat stačí ale stejně je budeš muset vyprázdnit. A záleží jak velký ten pokoj máte. U nás kdyby se všechno sestěhovalo do středu místnosti tak se manžel sotva vejde se štaflema. Všechno jsme nevystěhovali. Zůstal tu kus sedačky (máme rohovou), vrchní díl knihovny (130×140) a křesla a televizní stolek. A i tak to byla docela zábava
A jak dlouho vám to zabralo? Příprava, malování? Penetrací nevím jestli budeme natírat, ale nejdřív se určitě musí stěrkou zakrýt praskliny. Pokoj je klasický panelákový obývák.
Příprava byla za dopoledne hotová i s vystěhováním. Penetrace schne min. 4 hodiny takže pro sobotu bylo hotovo. V neděli jsme dali dvě vrstvy které taky nechtěly schnout takže to bylo taky za celý den a v pondělí odpoledne když jsme s manželem přišli z práce jsme zvládli ještě jednu ( tolik vrstev protože pod tím byla šílená červená která pořád lezla ven). A pak už jsem „jen“ věci zpátky. Uklízela jsem průběžně. V pondělí večer už obývák byl na svém místě.
A malovali jste to takovým tím válečkem? My to teď máme sice už bíle, ale pod tím je taková oranžová, bůhví jak to bude držet… snad se to nebude muset škrábat. Docela přemýšlím o tom si na to malování radši někoho zavolat, ať jsou ty praskliny v panelech zakryté pěkně, ale ty přípravy asi stejně budeme muset udělat sami…