Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Narazila jsem na výtvarné potřeby určené pro děti kolem roka. ( Fixy, voskovky, prstíkové barvy, malování vodou…) Samotnou by mě malování takhle brzo nenapadlo.
„Malujete“ s dětmi kolem roka a půl? ![]()
Jo, ale bez nějakých spešl potřeb. Normální silnější pastelky, případně normální vodovky.
A křídy na chodník!
Malování se trochu věnuju a s dětma začínám vždy kolem 1,5 roku voskovkama a velikým papírem.
Jsou to pestré barvy, dělaj hrubou stopu s min. námahou a velká plocha, aby viděli pořádný výsledek. Občas vést ruku a společně udělat srdíčko, sluníčko a pak zase nechat dítě samotné. V tomhle věku je třeba především zaujmout, získat nadšení. Stačí voskovky nebo v létě křídy, nic víc.
Až postupně s věkem přidávat techniky, zmenšovat velikost papíru, potom cca od 2,5r měnit náčiní, různé techniky, foukací fixy taky super i v rámci logopedie
a taky občas společně vést ruku, kontrolovat už správný úchop…
Malujeme, teda spíše malá ale tam kde nemá, jenom jsem na chvilku odešla do pokoje tak voskovkou vylepšila předsíň. To by člověk nevěřil co malé dítě stihne pomalovat za pouhé asi 3 minuty ![]()
Malá má 17 měsíců a zkouší pastelky a voskovky… Ale občas tou tupou stranou, kde není tuha ![]()
@mamule42 píše:
Malujeme, teda spíše malá ale tam kde nemá, jenom jsem na chvilku odešla do pokoje tak voskovkou vylepšila předsíň. To by člověk nevěřil co malé dítě stihne pomalovat za pouhé asi 3 minuty
Jooo, naše našla v nocnim stolku fixu a behem chvilky pomalovala manzelovi knihu na ruzovo ![]()
Jop, starší je rukodělnej démon a ta malovala od tý doby co udržela pastelku… no malovala, prostě čmárala, chápeme se ![]()
Mladší to vidí, takže velká část našich dní je velkej papír přilepenej na stole, voskovky a pastelky a jedem. Prstový barvy nechávám s vděkem na chůvě ze školičky, na to já nemám nervy, ale tam s tím jedou intenzivně a rádi, i nohy jim tím natřou a mrňata pak dělaj stopy ![]()
Jasný, dcera měla několik barevných kuliček a později dlaňových pastelek.
Hlavně, aby ty potřeby byly „obří“ a dítě nefixovalo vadný úchop.
Prstové barvy byly top, občas z nich byly barvy tělové
Plus opravdu, veliký papír k tomu.
Na obrázku ta kulička.
Někdy kolem roka začala starší malovat. Začala na tabuli fixou, pak obyč pastelkou do starého diáře. Voskovky moc rády nemáme, kreslí špatně, musí se tlačit, lámou se a mladší je jí. Teď má starší 2 roky a měsíc a používáme fixy, pastelky a občas vodovky. Už kreslí i detaily, oči, ruce, nejlepší jsou pratelné fixy. Super kresby to jsou
. Mladší dceři bude za měsíc rok a zatím všechny tužky jen olizuje, asi nebude malovací typ
. Jo a ještě máme takovou tu magnetickou destičku, tak je taky fajn.
@Kryptozoo tu jsem taky nadšeně koupila a neúspěch, nechce to. A přitom mi to přišlo jako výbornej nápad.
Malujeme fixama, mnohem dříve než v 18m. Maluje sice cmaranice, ale je to sranda, kdyz si to pak nekde vystavime a chodi delat,, jeeeee,, Naucila se tak poznávat treba barvy, nebo se diva jak maluju ja, domecek a rika mi, co tam mam namalovat. Malujeme i fixama naplněnýma vodou, na vodni podlozku nebo omalovanky s vodou.
@Lily Evans Hmm jasný, klasika. Kdybych dostala korunu za každou věc, co jsem nadšeně pořídila a děti na to hodily bobek.
Naše malá malování zbožňuje. Začínala na tabulce, pak „kytičky“ voskovky pro nejmenší. Teď jakákoliv tužka, pero, co někde vyžebrá od rodiny
. Pastelky a omalovánky, vydrží klidně 20 minut u obrázku (je jí necelých 21 měsíců), a velký hit je i malování štětcem a vodou do takových těch omalovánek na to určených.
A samozřejmě fixy, ale to musím koupit nějaké, co jdou vyprat
. Klasické voskovky jí moc neberou.