Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím tě netrap to nebohé dítě.
Tak proste nemá fantazii a kreativitu na nějaké umělecké výtvory.
Jak/co dítě maluje, je ve predskolacich u ve škole úplně fuk. Důležitý je úchop tužky a uvolněná ruka, souhra oko/ruka. Ne jestli ti nakreslí kočičku.
Nechala bych ho kreslit, co ho bavi. Zvladnout by mel v predskolacich postavu, vedet, ze zviratum se maluji 4 nohy, popripade ocas a tak. Ze vypada krava, kocka i slon stejne -
. Dcera 4.5r z fleku taky spoustu veci nenamaluje nijak dokonale, ale podle me je dulezite, ze je s tim sama spokojena a bavi ji to. Starsi deti malovani, kresleni vubec nebralo, v zivote snad nevybarvily omalovanku, a ve skole jsou premianti.
Proč mu neukážeš, jak má tu kočku nakreslit?
Někdo nemá tu představivost. Jsem stará páka a základ nakreslím bez předlohy. Ale pokud chci, aby to bylo opravdu hezké. Tak potřebuji předlohu. Jinak to nenakreslím.
Netrápila bych ho. Jsou různé omalovánky, pracovní sešity pro školčata. Tak mu něco kup klidně. Ale netrap ho k slzám, protože nezvládne nakreslit kočku.
Můj 5-letý maluje jen čmáranice. Říká tomu blesky. Podle předlohy malovat nechce, z hlavy něco konkrétního taky ne. Říká, že to neumí. Ale ani na vybarvování není pečlivý (přetahuje, nesnaží se malovat barevně, často vše vyčmárá jednou barvou).
To jen, že v tom nejste sami ![]()
Moje kolegyně je taková hyperaktiviska.
Ta koupila dětem takové tabulky.
https://www.deminas.cz/…bkreslovani/?…
Prý je to baví.
Tak jako ja kočku z hlavy taky nenamaluju
fakt, kdyz po mně chtěj děti něco namalovat, tak si to musim vygooglit
najít si nakej jednoduchej obrázek třeba ty kocky a podle něj ji namalovat.. Nebo maluju podle jejich hraček.. Ale jak mám něco namalovat z hlavy je to katastrofa
podle předlohy to jde ![]()
No vidíš, moje dítě malovalo v pěti letech ukázkově, ale zas ho absolutně nebrala čísla a písmenka. Každý máme ten talent hozený jinam a jinak věci vnímáme. Někdo je hodně vizuálně založený, má výbornou paměť, někdo má spoustu fantazie a někomu to bylo upřeno a na tyhle věci holt potřebuje návod. A zas mu bylo naděleno jinde.
Podle nasi ucitelky na vytvarku muzes diteti rict, ze kocka ma hlavu, telo, usi, ocas…ale nech na nem, jak to nakresli. Naopak je chyba diteti nacpat do hlavy „kocka se da nakreslit jenom takhle, jak ja ti ted ukazu a vsechno ostatni je spatne“. Dat mu nejaky predlohy, jak se kocky kresli v peti krocich atd… Ale jinak kazdej se nenarodil jako malir. Sestilety syn kresli porad nejaky vynalezy, do 4 let, mozna spis 5 let neumel drzet tuzku a ted vydrzi kreslit cely odpoledne, zase neumi zazpivat pisnicku (opozdeny vyvoj reci). Ja umim zazpivat hodne pisnicek, ale kocku hodnou 30lety zensky ti nenakreslim a neprijdu si tim nijak postizena ;D
Hlavne nekritizovat, i kdyby ta kocka vypadala jako ufon.
At kresli, jak chce.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky,
Chtela jsem se zeptat jak jsou na tom vase deti s kreslenim v 5 letech.
Porad nad tim premyslim syn 5 let je hrozne sikovny na pocitani bavi ho to pise cisla pismenka a tak celkove je uzasny ale kdyz si jdeme treba malovat reknu zkus si neco predstavit v hlavicce treba kocicku a zkus ji alespon zkus namalovat tak zacne brecet ze nevi jak to udelat.
Kdyz ukazu jak neco nakreslit tak to nakresli moc hezky ale sam z hlavicky to proste nejde bez ukazani. Chci se zeptat muze to jeste prijit dele nebo bych se mela s nekym poradit abych neco nezanedbala. Jinak strihani a vybarvovani nam jde dobre bojim se jen aby pak nemel treba problemy az bude predskolak a pak ve skole nebo tak.
Moc vsem dekuji za odpovedi a omlouvam se za anonym
Nemám představivost ani kreativitu a jakékoliv zvíře kreslim dle předlohy a ani to se mi nepovede. Joo fyzika, vysokoškolská matika, vystudovat si vysokou chemickou, to bylo pro me
pokud by bylo v přijímackach ‘nakreslete kočku at nevypadá jako pes’ tak me v životě nevezmou ![]()
Vůbec bych to neřešila. Mám 2 dcery, 7 a půl a 4 a půl. Ta starší exceluje ve sportu, a za to maluje příšerně
nějak jí to nebere a tak se nesnaží. Za to mladší dcera je spíš tvořívá a maluje krásně, 100× lépe jk ta starší. Já taky moc neumím malovat, jak nemám předlohu, nedám pomalu ani psa ![]()
Tak já jsem v téhle fázi už zůstala
Kdyby po mě chtěl někdo nakreslit kočku, tak budu brečet, že nevím jak
(ale se zátiším jsem si na gymplu i docela poradila…co vidím, to nějak dám, z hlavy nic).
A metematika mi taky vždycky šla a vlastně mě živí ![]()
Ahoj maminky,
.
Chtela jsem se zeptat jak jsou na tom vase deti s kreslenim v 5 letech
Porad nad tim premyslim syn 5 let je hrozne sikovny na pocitani bavi ho to pise cisla pismenka a tak celkove je uzasny ale kdyz si jdeme treba malovat reknu zkus si neco predstavit v hlavicce treba kocicku a zkus ji alespon zkus namalovat tak zacne brecet ze nevi jak to udelat.
Kdyz ukazu jak neco nakreslit tak to nakresli moc hezky ale sam z hlavicky to proste nejde bez ukazani. Chci se zeptat muze to jeste prijit dele nebo bych se mela s nekym poradit abych neco nezanedbala. Jinak strihani a vybarvovani nam jde dobre bojim se jen aby pak nemel treba problemy az bude predskolak a pak ve skole nebo tak.
Moc vsem dekuji za odpovedi a omlouvam se za anonym