Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
dcerka má nyní na 11 měsících obvod 43 cm a paní doktorka se nad touto mírou nepozastavila. Držím moc palce, ať jste v pořádku ![]()
A je to chlapec, nebo holčička? Tak či tak je obvod pod 3. percentilem. Byl obvod hlavičky menší už při porodu, nebo se křivka obvodu hlavy propadala?
@Anonymní píše:
Dobrý den. Maminky prosím Vás o zkušenosti. Mám 11 měsíční miminko, které má v 11 měsících obvod hlavy 42 cm. V 9 měsících byl obvod 41,6. Fontanela už uzavrena od 6 měsíce. Rtg lebky v pořádku, švy nesrustaji, neurologie v pořádku.(Stojí, lozí, sedí, říká zatím jen máma).Čeká nás genetika a toho se bojím, vůbec nevím jaké nemoce/syndromy může malý obvod hlavičky způsobit. Já s manželem máme hlavy normální velikosti. Máte zkušenosti že by se díky mikrocefalii zastavil vývoj. Děkuji za odpověď, prosím ponechat anonym
Dcerka v 6m 41,3 a teď v 7m 41,5… doktor kouknul na grafy a řekl dobrý. Při porodu 34cm. Já mám hlavu velkou, manžel normální, ale tchyně a svagrova mají malé hlavy. Naše princezna bych řekla, ze vzhledově je moje, ale. Konstitučne míří na manzelovu stranu. V těch 11 m bych řekla, ze víc jak 42-42,5 mít taky nebude
@Doctus je to chlapeček právě. Obvod hlavičky při narození myslím 34 cm ale nejsem si jistá, nemám teď u sebe průkaz
@Valejka děkuji, mám strach hlavně ať je v pořádku. Pořád pozoruji jiná miminka a ty mají větší hlavičku
Ještě jsem zapomněla napsat, že je celkově drobný, v 9 měsících měl 7,3 kg a 70 cm. Teď nás čeká kontrola v únoru tak uvidíme ale dle mě moc nevyrostl ani nepribral.
My s malou hlavičkou bojujeme už od těhotenství. A víceméně od půl roku už nás ani nikdo nesleduje, A to mala byla i na1.percentilu. Hodně jsem si o možných vadách četla, myslím, že už by se něco projevilo (třeba by se neotacel). Jinak pediatr říkal, že ten tvar hlavy je z 90 % genetika (jako po někom z rodiny). Podle mě to i u vás bude dobre ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den. Maminky prosím Vás o zkušenosti. Mám 11 měsíční miminko, které má v 11 měsících obvod hlavy 42 cm. V 9 měsících byl obvod 41,6. Fontanela už uzavrena od 6 měsíce. Rtg lebky v pořádku, švy nesrustaji, neurologie v pořádku.(Stojí, lozí, sedí, říká zatím jen máma).Čeká nás genetika a toho se bojím, vůbec nevím jaké nemoce/syndromy může malý obvod hlavičky způsobit. Já s manželem máme hlavy normální velikosti. Máte zkušenosti že by se díky mikrocefalii zastavil vývoj. Děkuji za odpověď, prosím ponechat anonym
To bude určitě dobré
. Prostě někdo má hlavičku malou, někdo velkou, někdo akorát…
Uvidíte a určitě to bude dobré. Moje malá měla v 11 měsících 45cm hlavičku. Mě se to zdá naprosto normální a taky mi kdysi nějaká mamka na plavání řekla, že má malá maličkou hlavičku a já z toho samozřejmě byla hned vyděšená. Jelikož malá měla fontanelu doopravdy ohromnou a to 6×6. Teď má 18m a má na špičku prstu, Dr říkala, že má do dvou let čas. A jiní mě taky děsili..s tou velikostí..
Každý je zkrátka jiný…a u vás to určitě bude taky dobrý. Ne určitě ale bude ![]()