Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
inkluze v praxi, zvykejte si, nebo najdi jinou školku
@stinga píše: Více
Jiná skolka tu není, jsme na malem městě. Zároveň je tu jen jedna základní škola a vzhledem k tomu, ze ma odklad, bude chodit s našimi dětmi i do školy ![]()
tak to je špatná vyhlídka, pak asi budeš muset naučit své dítě se bránit
Jestli v tomhle věku nemluví tak že je mu rozumět tak už měl dávno mít intenzivní logopedickou pomoc, ideálně logopedickou školku. Ale to je hlavně zodpovědnost rodičů to zařídit, stejně jako asistenta, už ho dávno mohl mít.
A ten vztek může taky pocházet z toho že je prostě na*ranej že mu není rozumět i když by chtěl. To samo o sobě může způsobovat agresivitu. A kompenzuje si to prostě svojí fyzickou výhodou, protože tu komunikační nemá. Může menším dětem závidět že je jim rozumět a proto útočit na ně.
Ale tohle všechno se už dávno mělo řešit speciální péči. Takže poradna, asistent, ideálně logopedická škola. Nechápu na co bude odklad když je tam značná vada řeči a běžná školka ho neposouvá.
@Aletheia píše: Více
no to jsou všechno krásné vize, co a jak by mělo být, ale těm otloukaným dětem to nijak nepomůže
@stinga píše: Více
No jasně, ale zodpovědnost toho všeho stojí na rodičích toho dítěte. Bez toho ho z té školky nedostanou dokud ti rodiče do té poradny nedojdou a neuvedou jaká je doopravdy situace ![]()
Obávám se že je těžko očekávat že se všechny mladší děti zvládnout ubránit. To prostě nejde.
Já bych víc tlačila na učitelky že mi tam jiné dítě buší to moje, ať oni tlačí na rodiče toho dítěte. Jiné řešení ta situace nemá ![]()
@Aletheia píše: Více
no a když rodiče toho dítěte nic řešit nebudou chtít, tak je také nikdo nijak nedonutí to řešit
Ach jo, tenhle druh rodicu nesnasim. Maji dite s vaznymi problemy, a misto aby hybli zadkem a zajistili mu veskerou moznou podporu a pomoc, nechaji ho placat nekde kde to nezvlada, nikdo se mu nemuze individualne venovat, nedokaze se posouvat a vzdelavat a nevyhnutelne to vede k tomu, ze ho vsichni nesnasi. U vsech deti s potizemi, ktere jejich rodice prehlizeli, nepripustili si jejich rozsah a nutnost odborne pece, ktere jsem potkala, byla i agresivita. Pro ne je to silene frustrujici, byt v prostredi, kde to nezvladaji. Ale neudela s tim nikdo nic, kdyz se rodice nevzpamatuji, budou ho skolky a skoly vystipavat, porad ho budou resit a k nicemu to nepovede, bude vecny potizista a zaroven bude terorizovat cele sve okoli. Rodice budou litat do skolky a skoly a nepochopi, ze to tam nevyresi.
Tohle už není situace typu “děti se občas pošťuchují”…Ve chvíli, kdy jedno dítě skončí s otřesem mozku v nemocnici, musí školka aktivně řešit bezpečnost celé třídy. Chápu, že ten chlapeček pravděpodobně potřebuje odbornou pomoc a není,,zlý” ale zároveň ostatní děti nemůžou být fackovací panáci jen proto, že systém nestíhá…. ![]()
Za mě bych se spojila jako rodiče dohromady a řešila to oficiálně s vedením školky, ne jen po jednotlivých rozhovorech s učitelkami. Cílem není dítě vyhodit, ale nastavit podporu pro něj a ochranu pro ostatní děti třeba asistenta, menší kolektiv nebo doporučení PPP/SPC…
A upřímně věta ‚nežaluj‘ je v téhle situaci úplně mimo. Děti musí vědět, že když jim někdo ubližuje, mají to říct dospělému…. ![]()
Já bych šel asi cestou vyvoláním „velké“ schůzku. Zástupce rodičů, ředitelka a učitelka té třídy a protože jste pravděpodobně malé město, tak bych tam pozval i zřizovatele školky. Vzhledem k tomu, že ve vaší obci bude pokračovat i dále na vaší ZŠ, ten problém prostě nezmizí. Je třeba vyřešit současné i budoucí problémy. Řešení hledejte i s ohledem na dítě i na matku toho kluka. Pro ní to očividně taky není jednoduchá situace. Bez vyšetření toho kluka pravděpodobně školka peníze na asistentku nedostane. Je i v zájmu města to začít řešit v počátku, protože jak už jsem psal samo se to nevyřeší a jen se to v budoucnu přesune na ZŠ. Čím déle to poběží v tom to režimu tím víc to mezi všemi bude dělat zlou krev a vztahy to bude poškozovat a tím se bude hůř hled vhodné řešení, které bude ku prospěchu všech, tedy aspoň v nějaké míře.
Čtyřleté děti se samozřejmě někdy pohádají nebo strčí, ale opakované bití slabších dětí, házení věcí a situace, kdy jiné dítě skončí s otřesem mozku, už je vážný problém.
A zároveň to není automaticky vina toho chlapečka z toho popisu je dost možné, že má nějaké vývojové nebo behaviorální potíže a potřebuje odbornou pomoc a podporu. Jenže školka má pořád povinnost zajistit bezpečí ostatních dětí.… mně jako rodiče tohle vytáčí a nedivím se ti, že to řešíš….
@JoHoP píše: Více
Souhlasím s tím, že tohle už chce řešení přes vedení školky a ne jen průběžné domlouvání. Je mi líto i toho kluka a jeho mámy, očividně potřebují pomoc, ale zároveň není normální, aby ostatní děti chodily do školky ve stresu nebo končily zraněné…
A přesně jak píšete bez podpory a jasného řešení se to jen přesune na ZŠ a bude to horší pro všechny…. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Jdu si pro radu, už s ostatními rodici nevíme, kudy kam.
Dítě chodí do školky (4r), mají tam chlapečka, který bude mít odklad, je tam nejstarší, za chvili mu bude sest. Je to kluk, který asi bude potřebovat asistenta, neumí se chovat v kolektivu, vyžaduje víc pece, poradne nemluví a když už, tak mu rozumí jen maminka, učitelky se snaží.
Jde o to, ze klucina si vybírá menší (což jsou skoro všichni) a boucha je, pohlavkuje, hazi po nich hracky, pisek. Nedávno zduchnul jiného kluka tak šikovně, ze spadl hlavou na topení, ten byl v nemocnici s otřesné mozku. Teď ta nejlepší část - rodiče mu SIMULOVALA situaci pomoci AI, aby vůbec věděli, jestli si jejich syn uvědomuje, co provedl. Dokonce řekli ucitelkam, ze nevadi, když ho placnou po zadku
Při 25 dětech se tezko da každá minuta uhlídat, chápu, ale učitelky taky neví, co s nim. Jeho maminka taky ne, promluvy nepomahaji.
My už jsme všichni bezradni. Když jdou děti učitelce rict, ze X udelal toto, tak všechny učitelky se snaží situaci napravit, je tam však jedna, která všechny odbyde slovem “nezaluj”, jenže co maj ty děti delat. Ohradi se vůči němu, nestačí, některé mu to vrati - to je pak ještě horsi, protože X se vztekne a pak radi cely den.
Mate rady, tipy?