Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky!
Holky, malej má od odpoledne horečky.
V 19h měl 39,4´C po odečtu. Budite dítě, pokud spinká a vám se zdá, že TT moc neklesla?
Díky.
Ahoj,
já nebudím, spánek je podle mě to nejlepší pro boj s virózou
Pokud nepotřebuje brát antibiotika, nechala bych spát…
Nechat spát…popř. mu nabídnout čaj v polospánku, určitě se potí v horečce. Při takové teplotě by se mu dobře spalo po zábalu
Buď ráda, že spinká
já bych vraždila mít takovou horečku a ještě by mě někdo chtěl budit ![]()
No, já bych určo ale TT přeměřila, pokud by se mi něco nezdálo, třeba i ve spánku…
Já z vlastní zkušenosti bych v noci kontrolovala a přeměřila, mám v plánu koupit ten čelní bezdotykový teploměr, tak nemusíš dítě budit a víš teplotu hned. Jen je to trošku dražší investice.
Máš můj obdiv, já jsem strašná hysterka, takže jen by se teplota přiblížila k 39 a byla bych mrtvá strachy. JInak nebudit naschvál, ale přeměřovala bych teplotu co 3 hodinky a střídala paralen s ibalginem, to asi určitě víš a já nevím jak vy, ale my máme i diazepam. Jinak souhlasím že zábal by mu ulevil, ale jen v případě, že nemá studené končetiny.
Moje dcera trpí na vysoké teploty, i přes 40, takže klasika, střídat Nurofen, Paralen, zábaly máme za sebou z nemocnice, Diazepam jsem nafasovala taky.
Na toto jsem se ptala doktorů - v nemocnici i obvodního - jejich názory se různí, někdo říká nechat spát, někdo říká budit. Já jsem pro jistotu v noci přeměřovala, opravdu po třech, čtyřech hodinách… prostě jak jí z teploty mlátilo srdce, měla jsem o ni strach a teplotu srážela. Je pravda, že kdyby „šlo do tuhého“, začne asi brečet a mamka přijde, ale prostě dát ji v osm spát a ve dvě ráno naměřit přes 40 po odečtu, to nechci zažít… Takže budit a měřit doporučju. A držím palce!
Já bych taky nebudila schválně, ale určitě měřila teplotu, a při tom se asi trochu vzbudí. po podání panadolu nebo nurofenu sirupu určitě co nejvíc zapít - dávám vodu se šťávou, ať se napije co nejvíc.
a hlavně zkontrolovat za hodinu, jestli horečka klesla. pokud by neklesala, volala bych na pohotovost.
musí klesnout aspoň o stupeň.
Já pokud měl nad 39, měřila jsem každou hodinu.
Zábaly strašně nesnášel, byť byly jen vlažné. Studené se nesmí dávat.
Co si nemohl sundat byly ponožky - dostával octové ponožky a to na horečku vždy zabralo. (vlažná voda s cca čtvrtinou octa, vymáchat vyždímat obléct ponožky, na to ještě jedny, aby to nebylo všude mokrý).
POkud se horečka rychle vrací do výšin, může se paralen a brufen (nurofen, ibalgin) střídat už po 3h, ne po 4h, jak je obecně doporučováno.
držte se.
Ahoj. Ja jsem kluka nebudila . Kdyz se vzbudil na cajik tak jsem ho prebalila, aspon trochu mlickem nakrmila i kdyz tomu moc nedal a dostal Paralen Suspens a honem sup spatky do postylky a ani jsem ho nekoupala to az teplota klesla po 38. Do ted davam klukovi obcas v noci paralen jelikoz ho boli zoubky jak se mu prorezavaji stolicky .
. Ja jsem nikdy nebyla histericka matka. Jelikoz mam o 4 roky mlasiho bratra tak jsem si snim uzila svoje takze jsem tak nejak imuni na spoustu veci.
Holky, moc díky všem. Teď jsme se vrátili z pohotovosti, máme angínu. Takže Diazepam 5 mám doma, nafasovali jsme OSPEN sirup a dávat čípky.
Lakyno, taky chci koupit lékařský bezdotykový teploměr, holt stojí 2 tisíce. Ale dostanu za 2 týdny stavebko, takže ho koupím, ať se děje cokoliv.
Moc díky ještě jednou.
Souhlasim s tim, ze pokud spinka, nechala bych ho spat!!!!
Jen holky prosim, snad to neni az moc blby dotaz, ale proc stridate ty leky? Jako paralen a treba nurofen? Sice mala jeste nikdy nic takoveho nepotrebovala (tuk tuk) ale je to dobre vedet…
a od doktorky jsem to jeste neslysela!!!
Ja mam vyzkouseno, ze kdyz dceram vyleze teplota hodne nahoru, vzbdi se. Takze nebudim. Kdyz uz je zle a je potreba srazet, vzdycky se vzbudily samy…
Nechala bych spát,spánek ho posílí.Já dávala jen v takovým polospánku dávat pít čaj.Jinak mě dr říkala,že když používám sirup Nurofen,tak zase čípky by měly být Paralen.Nebo obráceně.Jen kdyby teda horečka nelezla dolů.Říkala když nesleze po Nurofenu sirupu,tak ani po čípky.Je to stejný složení.Tak mě to bylo vysvětleno ![]()