Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
je mi 16 let…už je to 3 týdny, co jsem dostala virozu. Bezna infekce dychacich cest-behem 5 dnu pryč. Problém je ale v tom, že mi kasel přetrváva jako návyk po uzdravení a v posledních pár dnech(i jdyž stale funguji normálním zivotem) se zhorsil- pouze ve dne, dráždivý, bez hlenu, bolest pri kasli i na hrudi. Ve škole a doma mou situaci prehlízí a u doktora jsem se poradit nebyla. Mela jsem k mým potízím indiferentní vztah, teď uz se o sebe bojím víc, ale svěřovat se hlavně doma nechci. V poslední době jsem byla hodně ve stresu…emočním stresu…Říkám si, jestli to může souviset? Někde na internetu jsem se dočetla, ze existuje psychogenní kašel- chronický kašel, který souvisí se špatnou psychikou. Možná že by to mohlo být ono a už nikdy se nevyléčím. je na čase to diagnostikovat, ale bojím se zakročit.
Milé maminy a všichni, kdo jste tu…Budu ráda za kazdou radu a zkušenost
![]()
Příspěvek upraven 31.10.22 v 16:34
@Ninasinevirady Máme to taky, už víc jak měsíc. Začalo to u syna, prodělal respiratory syncytial virus a kašle dosud. Suchý kašel, občas dráždivý, ale prostě kašle. U mně 3 týdny, občas mokrý, občas suchý. Dcera 5 týdnů, taktéž suchý kašel dosud, občas až mírně dávivý.
Prostě jsou to blbý virozy. Ono to odezní, jen to trvá. ![]()
@Ninasinevirady píše:
Ahoj,
je mi 16 let…už je to 3 týdny, co jsem dostala virozu. Bezna infekce dychacich cest-behem 5 dnu pryč. Problém je ale v tom, že mi kasel přetrváva jako návyk po uzdravení a v posledních pár dnech(i jdyž stale funguji normálním zivotem) se zhorsil- pouze ve dne, dráždivý, bez hlenu, bolest pri kasli i na hrudi. Ve škole a doma mou situaci prehlízí a u doktora jsem se poradit nebyla. Mela jsem k mým potízím indiferentní vztah, teď uz se o sebe bojím víc, ale svěřovat se hlavně doma nechci. V poslední době jsem byla hodně ve stresu…emočním stresu…stres ze školy + jsem labilní človék…Říkám si, jestli to může souviset? Někde na internetu jsem se dočetla, ze existuje psychogenní kašel- chronický kašel, který souvisí se špatnou psychikou. Možná že by to mohlo být ono a už nikdy se nevyléčím…nebo to bude jeste uplně jiná mně neznámá nemoc…tuberkoloza(asi ne)…je na čase to diagnostikovat, ale bojím se zakročit.
Milé maminy a všichni, kdo jste tu…Budu ráda za kazdou radu a zkušenost
Po trech tydnech je normalni kaslat. Pokud budes takhle googlit, tak si ten psychogenni kasel teprve „poridis“, svoji uzkosti
Řekla bych, že je to normální… Dítko mi kašle už od začátku září… Teď bylo i 14 dní doma, je prelecene atb a kašle sem tam, tak už po poradě s mudr může i do školky a uvidíme…
K lékaři si zajdi.. mamka takhle chrchlala 3 měsíce a má plicní chlamydie.
Což není nic vzácného a toho se bez antibiotik nezbavíš. Naopak.
Ne, nemáš chronický kašel. Máš prostě podrážděné dýchací cesty - neřeš to na internetu, ale s lékařem. Když budeš googlovat dál, přesvědčíš se že umíráš na rakovinu. Každý kdo googlí příznaky nemocni nakonec skončí s vymyšlenou rakovinou.
Ve skutečnosti máš úzkostnou poruchu. Řešíš ji? Mluvíš o tom s rodiči? Jsi někde v psychoterapii?
@KahlanAmnel píše:
K lékaři si zajdi.. mamka takhle chrchlala 3 měsíce a má plicní chlamydie.
Což není nic vzácného a toho se bez antibiotik nezbavíš. Naopak.
Dekuji za radu
, chlamydie doufám nemám, jelikož se mé priznaky nemoci liší.
@Ou píše:
Ne, nemáš chronický kašel. Máš prostě podrážděné dýchací cesty - neřeš to na internetu, ale s lékařem. Když budeš googlovat dál, přesvědčíš se že umíráš na rakovinu. Každý kdo googlí příznaky nemocni nakonec skončí s vymyšlenou rakovinou.Ve skutečnosti máš úzkostnou poruchu. Řešíš ji? Mluvíš o tom s rodiči? Jsi někde v psychoterapii?
Asi máš pravdu, snad je mám jen podrážděné a bude mi brzy lépe. Zkusím si zajít do lékárny pro čaj a nějaký sirup na dych. cesty. Lékaře nechci ani vidět.
Vím kam směřuješ, ale kdo by negooglil. Chronický kašel mě zastrašil, jelikož se také projevuje jen ve dne a muze navazovat na virózu atd atd
Pokud to s kaslem nesouvisí, muj psychicky stav nemá cenu řešit, k psychlogovi/na psychiatrii se nehodlám jít
Příspěvek upraven 31.10.22 v 16:36
@Ninasinevirady píše:
Dekuji za radu, chlamydie doufám nemám, jelikož se mé priznaky nemoci liší.
Jako jak..mamka jen pouze kašlala.
Neřešíš ty ten internet moc? To můžou rovnou lekaři zavřít ordinaci, protože je samodiagnostika. ![]()
@KahlanAmnel píše:
Jako jak..mamka jen pouze kašlala.
Neřešíš ty ten internet moc? To můžou rovnou lekaři zavřít ordinaci, protože je samodiagnostika.
@Ninasinevirady píše:Hmm vetsinou se to pojí s malatnosti, bolesti krku/hlavy a rymou…ale kdoví, třeba mám i chlamydie
treba mas pravdu
Chlamydie jsou dost nakažlive(inkubacni doba 1-3tydny)- cele 3 tydny (i dnes) jsem v kontaktu se spoluzaky a rodinou a vsichni jsou zdraví…zatím
No uvidím…
Zatím neumírám, tak je to dobre
A covid, ztráta chuti, čichu, horečka, bolest hlavy…a někomu nebylo skoro nic. ![]()
Když budeš brát vše co říká internet, tak fakt máš problém.
@Ninasinevirady píše:Hmm vetsinou se to pojí s malatnosti, bolesti krku/hlavy a rymou…ale kdoví, třeba mám i chlamydie
treba mas pravdu
Chlamydie jsou dost nakažlive(inkubacni doba 1-3tydny)- cele 3 tydny (i dnes) jsem v kontaktu se spoluzaky a rodinou a vsichni jsou zdraví…zatím
No uvidím…
Zatím neumírám, tak je to dobre
Ja měla chlamydie a jen jsem kaslala. A rozhodne to neni tak, ze by vsichni kolem tebe onemocneli. Primar plicniho mi rikal, ze to ma tak pulka lidi ve městě. Jen nekdo s tim problem ma, jini ne.
@vokishka píše:
Ja měla chlamydie a jen jsem kaslala. A rozhodne to neni tak, ze by vsichni kolem tebe onemocneli. Primar plicniho mi rikal, ze to ma tak pulka lidi ve městě. Jen nekdo s tim problem ma, jini ne.
Bohužel evidentně slečna se samodiagnostikovala a přes to nejede vlak ![]()
A jakmile nemá 3 ze 4 příznaků, tak to tutově není ono… ![]()
@KahlanAmnel píše:
Bohužel evidentně slečna se samodiagnostikovala a přes to nejede vlak
A jakmile nemá 3 ze 4 příznaků, tak to tutově není ono…
Taková já jsem
ale vlak pres to jede…chlamydie beru na vědomí, dekuji za reakce… treba se překonám a k dětské doktorce(= pak na krevni test) se dokopu…