Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebuju sentrochu vykecat.
Mám 2 kluky, starší 5 let a mladší rok a půl. Batolátko je typický, 5leťák je autista. Není to žádná hrůza, konečně před rokem začal mluvit, vypadá, že intelekt má v pořádku (testy intelektu nás ještě čekají), není agresivní ani afektivní, integrovatelnej do kolektivu, hodnej… spíš je jakože ‚líznutej‘, až dotáhneme tu řeč, mohlo by to podle terapeutů být moc fajn. Vlastně jsme vyhráli v loterii jednu z nejlepších forem autismu.
Jenom jsem se asi trochu ztratila v tom stresu. Po diagnostice nás dost drsně vyhodili ze státní školky, i když problémy v ní neměl (ale prostě oni na ‚takové děti‘ nemají kapacity…najednou), tak platíme drahou soukromku. Do toho je často nemocnej a doma a já mám pořád na starosti 2 děti.
Hodně lidí se po diagnóze od nás vzdálilo, jakoby si mysleli, že je to nakažlivý, nebo co.
Bráškové si spolu hrajou, rozumějí si. Starší má stejně nejvíc v oblibě takový to schovávání, na honěnou, baf atd, co se líbí i batoleti, tak jsou spolu fajn. Od narození mladšího je to ukázkovej starší brácha, na malýho nesmím ani zvednout hlas, hned mě starší pokárá, že na brášku nesmím křičet.
Jenom mně je z toho nějak na budku. Bojím se o jeho budoucnost, bojím se, že se v životě neuchytí, že se jeho projevy zhorší, že se někde ‚zasekne‘ a přijdeme o tu naději, že to bude všechno dobrý.
K tomu ten svět je taková svině, letenka ze školky hned po sdělení diagnózy, žádný asistent, žádné vyjednávání, jak by se to dalo… Dělejte si s tím dítětem co chcete, ale ne u nás. Segregace jak sviňa. Ostatní státní školky kopačky, že nejsme spádoví a autista patří přece do zvláštní mezi mentálně postižené děti. Jak najdeme za rok školu, když už školka je problém?
Budeme se muset 100% stěhovat do většího města (žijeme na vesnici). Bude to darda, achjo. Z baráku do bytu, novej život.
Vím, že jsou na tom rodiče mnohem hůř, co mají auti dětičky s opravdovými problémy a nechci tu fňukat, jak jsme na tom špatně. Ale stejně je to na pytel.
Díky, kdo jste to dočetli až sem.
Mám 5,5 letého syna, pravděpodobně taky autismus… nic až tak hrozného, diagnózu oficiálně zatím nemá, teď litame po všech možných vyšetřeních. Má hodně opožděný vývoj řeči, emoční nezralost, porucha sociability. Rozumí naštěstí všemu, hloupý se nezdá, ale těžko říct. Každá dovednost neskutečně vydřená… je hodně výbušný, vzpurný, paličatý… má své rituály. Jsem s ním sama, je na mě extrémně závislý…je to na palici.
Chodí do speciální školky, má velké problémy se změnami. Někdy padám na hubu, ale vím, že jsou mnohem horší případy.
Podejte na tu skolku stiznost k inspekci, jinak se bohuzel nic nezmeni.
@berua13 my jsme vyloženě dostali od psycholožky doporučení na běžnou školku s asistentem. Speci školku, která by byla pro nás máme i tak nejblíž 30 km, a to si moc s batoletem nedokážu představit, projezdit 120 km denně ![]()
U nás je problém ta řeč (i když se zlepšuje každý den, mluví v 3-4 slovných větách, i když gramaticky blbě), s tím související např opožděná grafomotorika, rád si opakuje (echolálie) a pozornost je horší, je takovej ‚hele motýlek‘, ale jinak žádná trága. Jenom jsem z toho taková ve stresu, před 3 lety jsme si dostavili barák s tím, že super, je tu školka, škola, všechno, dobrej přístup do práce a teď pěkně budeme barák prodávat, práci hledat novou a všechno…
@cernaselma můžu, i když nás nevyhodili oficiálně?
Jen ‚vyštípali‘. Důkazy nemám, jejich slovo proti mému. Odešli jsme nakonec sami (protože to dítě nehodlám nechat 8h denně s ochechulema, co jenom spekulujou, jak ho vylejt…)
@ZabaNaPrameni A proc byste se meli 100% stehovat? Spousta malych vesnickych skol zvlada nestandardní deti lepe nez ty velke.
@j.a.n.i1 no když vidím, jak nás ‚zvládla‘ školka, alternativa krom soukromek žádná…
Navíc i když je místní škola jakože integrovaná, tak jsem neslyšela moc dobré recenze od maminek, které mají ‚jinak obdařené děti‘. Jedné mamince co má holčičku s ADHD ta holčička běžně doma pláče, že na ni asistentka řvala, vychovatel ve družině jí nadával, že z ní zešediví a učitelka zkracuje dětem přestávku s odůvodněním ‚poděkujte tady Marušce, protože nedávala pozor‘. Děcka jí to potom dají vyžrat… Řeší to furt, dotyčná tam chodí jak na klavír, nevyřešila nic.
Jestli takhle zvládají ADHD dítě, tak s autistou abych to rovnou zabalila.
@ZabaNaPrameni píše:
Jen ‚vyštípali‘. Důkazy nemám, jejich slovo proti mému. Odešli jsme nakonec sami (protože to dítě nehodlám nechat 8h denně s ochechulema, co jenom spekulujou, jak ho vylejt…)
Kdybys dukazy mela, tak je to urcite lepsi. Ale i kdyz nemas, tak proc by sis nemohla stezovat? Je spousta situaci, kdy clovek dukazy nema, presto si stezuje. Byt tebou, tak tam hlavne zduraznim, ze po diagnostice mi neposkytli zadnou moznost podpory, aby syn mohl dale dochazet a vzdelavat se a tim nas vystipali. At skolka prokaze, ze asistenta nabidli.
Normalne bych se nebala to oznacit za diskriminaci zdravotne postizeneho.
Já myslím, že pro autistu bude vesnická škola mnohem lepší než městská. Je tam míň dětí, učitelky se znají s rodiči. Ani by mě nehnulo se stěhovat. Bude ve městě chodit do speciální školy? Pochybuju. Stejně bude chodit na základku s asistentem.
@ZabaNaPrameni píše:
@berua13 my jsme vyloženě dostali od psycholožky doporučení na běžnou školku s asistentem. Speci školku, která by byla pro nás máme i tak nejblíž 30 km, a to si moc s batoletem nedokážu představit, projezdit 120 km denně
U nás je problém ta řeč (i když se zlepšuje každý den, mluví v 3-4 slovných větách, i když gramaticky blbě), s tím související např opožděná grafomotorika, rád si opakuje (echolálie) a pozornost je horší, je takovej ‚hele motýlek‘, ale jinak žádná trága. Jenom jsem z toho taková ve stresu, před 3 lety jsme si dostavili barák s tím, že super, je tu školka, škola, všechno, dobrej přístup do práce a teď pěkně budeme barák prodávat, práci hledat novou a všechno…
My máme speciální školku naštěstí kousek od baráku. Můj syn mluví ještě hůř… úplně jednoduše jak cca dvouleté dítě. Používá pouze dvě slovesa „je, má“. Jinak krátká jednoduchá slova, z delších vypíchne jednu slabiku… používá zvuky, gesta…jeden výraz znamená i více věcí…je náročné mu rozumět.
@ZabaNaPrameni máme dvě atypické děti, oba mají VD, starší má problémy se zvládáním emocí, popravdě špatná učitelka to nezvládala, hrotila to. Pak jsme si vyslechli že nebude mít řidičák, neudělá ani ZŠ a skončí ve vězení. Je fakt že u té učitelky měl 4 a 5. Je zajímavé že jiná učitelka, dostali nového pedagoga, nejhorší známka je 3. Ale převažují 1 a 2. Je mi dobreku s toho že jsme 2roky bojovali s hloupým člověkem který si myslel jak je dobrý, a stalo nás to spoustu sil a nervů. Druhé dítě má skvělé učitele.
Chci ti říct že je spousta psychologů, doktorů, atd. kteří jsou úžasní, úspěšní a přitom mají nějakou „vadu“. Takže se nenech zastrašit jednou institucí kde jsou blbci, vlastně buď ráda, udělali vám službu, věřím že máte mnohem lepší pedagogy než jste měli
Příspěvek upraven 28.12.22 v 15:07
@Janli všechno je o lidech ve městě můžou být mnohem lepší než na vesnici a naopak. A v dnešní době by jsem neřekla že na vesnici je míň dětí, aspoň v našem kraji určitě ne spíš je potíž se vůbec dostat
@ZabaNaPrameni píše:
Jen ‚vyštípali‘. Důkazy nemám, jejich slovo proti mému.Odešli jsme nakonec sami (protože to dítě nehodlám nechat 8h denně s ochechulema, co jenom spekulujou, jak ho vylejt…)
To byla obrovská chyba
. To si na nich už nic nevezmeš bohužel. Kdybyste neodešli sami školka by ho tam musela nechat. Na doporučení PPP, nebo SPC by nejspíš dostal asistenta alespoň na pár hodin a bylo by to dobré. Fakt škoda no ![]()
Naprosto přesně vím o čem mluvíš. Pracuju jako AP v běžné školce a mám na starosti autistu, který je na tom podstatně hůře než ten Tvůj. Přijala ho předchozí ředitelka, která odcházela a tak nějak jí už bylo všechno jedno. Před touto školkou matka dítěte obvolala desítky školek a všude je odmítli. Nové vedení za vydatné podpory všech učitelek dělá psí kusy, aby přesvědčili rodiče o tom, že pro dítě není běžná školka vhodná a donutili je dítě stáhnout. Rodiče jsou, ale pevní a věřím tomu, že neustoupí. Nechápu o co ped. sboru jde…Dítě má podle našich zákonů nárok v běžné školce být, nikomu místo nezabírá, jsou tam i nyní uprostřed roku volná místa, není agresivní, program nenarušuje. Je to celé o tom, že učitelky ve školkách jsou prostě převážně takového ražení, že jim prostě vadí děti, které nefungují na povely a podle tabulek a nedají se nacpat do jedné škatulky s běžnými dětmi ![]()
Zakladatelko zjisti si jak je na tom školka s obsazeností / tzv, „jiné“ děti zabírají 2 místa/
a zkus se obrátit na zřizovatele…šance malá, ale zkusila bych to
@cernaselma
Ja nevím. Oni věděli, že dítě je jiný, i když jsme neměli uzavřenou dg, hrozně na ten ‚papír‘ tlačili, prej aby věděli, jak k němu přistupovat (chachacha, ó, jaký jsem byla naivní kretén), no a když jsem konečně papír donesla (protože na diagnostiky se čeká v řádu měsíců až let, není to diagnóza hotová na lusknutí do druhého dne), začalo to lítat. Najednou nesměl být po obědě, protože na něj nemají kapacity, volali mi, že má meltdown, ať si pro něj hned přijdu (přišla jsem a dítě vysmátý běhá po dvoře s ostatníma - meltdowny nemívá, nerozuměla jsem tomu, ale říkala jsem si, proč by mi lhali), učitelka mi furt ukazovala jeho výkresy, že to přece ani nemůže dát na nástěnku (jak kdyby to byla národní galerie?), při každým přebírání dítěte bulíky, že máme najít jinou školku, že oni to nezvládnou, on to nezvládne, nakonec jim budu ještě ruky nohy líbat, že mu bude ve zvlástní líp. Že už tam takových bylo víc a mamky bojovaly jak lvice, ale nakonec šly všechny. Ředitelka na mě nikdy neměla čas, že až po prázdninách, až po Novém roce, až, až… Tak jsem na ni surově naběhla s odhláškou, ona udělala blahosklonný proslov o tom, že i kdyby asistenta sehnali, tak jen na 2-4 hodiny denně a víc bych tam malého stejně nechat nesměla. Jak oni jsou za integraci a všechno, půl hodiny mlela o chlapečkovi s dwarfismem, kterého tam měli a zdůrazňovala, jak jsou proti segregaci (asi abych na ně neřvala, že jsou to elitářský hyeny, co si vybírají jen perfektní děti). Divila jsem se, proč se teda pořád zatajovala, proč to se mnou normálně nikdo neřešil a jenom jsem dostavala furt sodu od učitelek? Prej nás to chtěla nechat zpracovat a řešit to az za pár týdnů/měsíců, když teda malý nemá žádné problémy v kolektivu a není konfliktní. Tak jsem jí poděkovala za tu laskavost, že teda normálně se mnou nikdo nejednal, jenom jsem si užila kruté a necitlivé řeči od učitelek a šla pryč. Ještě měla odvahu se zeptat, kdy k nim nastoupí náš mladší… Jenom jsem se zasmála a zavřela dveře.
@Mrs. S děkuji ti, to je právě ono.
Kdybysme se bavili o parkování auta, tak úplně souhlasím, že máme o svoje místo bojovat.
Ale tohle je živý, citlivý dítě, který si svoji jinakost uvědomuje a mně puká srdce na 1000 kusů při představě, že mu to už ve školce někdo nasolí. Tím spíš učitelky, co by ho měly chránit před šikanou. Jednoduše jim svoje dítě nesvěřím, a proto jsme odešli.
V soukromce jsou užaslí, že nás vyhodili, když je to bezproblémový dítě.