Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ZabaNaPrameni píše:
@Oriseka jo, to přesně řeší i ta známá, učitelka jí vykládá, jak holka s asistentem zleniví a podobně.
Oni se fakt neorientujou…
Tak syn asistentku ma. Akorat je sdilena pro 3 deti. Ucitelka meni ruzne nazor. Pred nastupem prave rikala, ze rodice dedem asistentku zajistuji, aby nemusely deti pracovat. Pak manzelovi na konzultacich vykladala, ze je dobre, ze je AP pro 3 deti, ze alespon dite nezlenivy. Tyden na to me, ze by nebyl problem, kdyby AP byla jen pro 1 dite. Mam pocit, ze sama nevi.
@Oriseka píše:
Tak mam pocit, ze casto nevi. Teste pred nastupem mi p. ucitelka rekla, ze si mysli, ze AP rodice zarizuji detem, aby deti nemusely ve skole pracovat. Takze jsme pak resili, ze ja fakt necekam nejake ulevy, ze neni proc. Pak porad opakovala, ze kdyz je dite chytre, tak se mu proste da vysvetlit, aby se urcitych zpusobem nechovalo. No neda. Ona bere projevy jeho diagnozy osobne a je z toho pak smutna a demotivovana.
Proč se s nimi tak mažeš, proč okamžitě nekontaktuješ ředitele školy, zřizovatele, SPC atd.? Kde to jsme, aby se rodiče autistického žáka, museli obhajovat před učitelkou a předkládat jí důkazy o diagnóze dítěte nebo ji jakkoli edukovat.
@LindenSkyHope píše:
Proč se s nimi tak mažeš, proč okamžitě nekontaktuješ ředitele školy, zřizovatele, SPC atd.? Kde to jsme, aby se rodiče autistického žáka, museli obhajovat před učitelkou a předkládat jí důkazy o diagnóze dítěte nebo ji jakkoli edukovat.
Syn ma ADHD+nejake auti rysy. Ja se snazim s ucitelkou vychazet dobre, protoze s ni chci i nadale spolupracovat. Mas dobrou zkusenost? Hnalas to pres reditele, zrizovatele, SPC?
@Oriseka píše:
Syn ma ADHD+nejake auti rysy. Ja se snazim s ucitelkou vychazet dobre, protoze s ni chci i nadale spolupracovat. Mas dobrou zkusenost? Hnalas to pres reditele, zrizovatele, SPC?
Mám dítě v domácím vzdělávání na škole, která funguje jinak oproti běžným systémovým. Jmenovat ji nebudu, kdo ji zná, ten jistě tuší. Nejen autisté a jejich rodiny jsou na této škole v absolutním bezpečí. Dostává se jim podpory a porozumění, které jinde schází. ALE jsem natolik extremistická, že bych udělala podstatně větší čurbes, než jsem nadhodila. Vycházím ze zkušeností, které se týkaly jiných neméně náročných životních situací.
@LindenSkyHope píše:
Mám dítě v domácím vzdělávání na škole, která funguje jinak oproti běžným systémovým. Jmenovat ji nebudu, kdo ji zná, ten jistě tuší. Nejen autisté a jejich rodiny jsou na této škole v absolutním bezpečí. Dostává se jim podpory a porozumění, které jinde schází. ALE jsem natolik extremistická, že bych udělala podstatně větší čurbes, než jsem nadhodila. Vycházím ze zkušeností, které se týkaly jiných neméně náročných životních situací.
Tak kazdy situace resi jinak. Pro me by zas nebylo domaci vzdelavani. To by mi nejspis hrablo.
@Oriseka @LindenSkyHope přesně tak, vůbec bych se s nimi ne…srala…úplně se mi vaří krev, když slyším o té školce, to by bylo něco na mě, takové nesmysly ji vykládají…
My máme také velké problémy ve skole, syn hraniční AA plus ADHD…v první třídě učitelka na něj pořád křičela, rok se nás velmi intenzivně snažili dostat ze skoly, jednani jeden proti sedmi lidem, výhruzky, manipulace, nezákonně nás ze dne vyhodily že školy, poslali na nás ospod…to by bylo na román, co se dělo…nedala jsem se, ani omyl, nakonec nám udělili výjimku a dali nám do třídy na stálo druhého pedagoga pro syna, teď v lednu nastupuje…
@Klara178 píše:
@Oriseka @LindenSkyHope přesně tak, vůbec bych se s nimi ne…srala…úplně se mi vaří krev, když slyším o té školce, to by bylo něco na mě, takové nesmysly ji vykládají…My máme také velké problémy ve skole, syn hraniční AA plus ADHD…v první třídě učitelka na něj pořád křičela, rok se nás velmi intenzivně snažili dostat ze skoly, jednani jeden proti sedmi lidem, výhruzky, manipulace, nezákonně nás ze dne vyhodily že školy, poslali na nás ospod…to by bylo na román, co se dělo…nedala jsem se, ani omyl, nakonec nám udělili výjimku a dali nám do třídy na stálo druhého pedagoga pro syna, teď v lednu nastupuje…
Ahoj. Ja myslela, ze tvuj syn chodi do logopedicke skoly? Druheho pedagoga, tak to myslis druheho ucitele(s VS) nebo jen nejakou AP s kurzem? A v kolikate tride ted je? Uz nema jako diagnozu tu semanticko-pragmatickou poruchu? Poslali na Vas ospod? A prosim te, co ten syn v te skole delal, ze byli takove problemy? To je des, kdyz to clovek cte.
@Oriseka ano, pořád chodí do té logo školy…je jich tam celkem deset…nutné potřeboval AP, ale v logo škole nejde…sppr má pořád, ale s touto DG nikde ofico nepochodis, máme teď ofico AA, abychom se dostali k podpoře… když se jim nepodařilo nás zbavit, vyřešili se to tak, že mu dali PO 4, se 4 je ta možnost přidělit druhého ped pracovníka do tridy, je to výjimka, dělá se vzácně…bude mít druhého pedagoga, normálně s VS…
Problém je u syna ten, že první dvě hodiny je ok, pak se již unavený, přetížený a nastava problémové chování…taky vyrušuje, ptá se stále na něco, upozorňuje na sebe, snaží se mít kamarády, ale nevi, jak na to atd…
Ospod to samozřejmě smetl ze stolu, jsme normální slusna rodina, o syna se staráme, problémy řešíme…
Příspěvek upraven 29.12.22 v 09:31
Pokud se nechceš stěhovat a je vám na vesnici dobře a jiná škola je daleko, tak bych prvně ještě před zápisem zašla do školy a zjistila, jak se k tomu staví oni, pokud by nebyli schopni si představit práci s autistou, tak je ještě možnost učit ho doma a na nějaké škole řešit jen přezkoušení jednou za půl roku a některé školy nabízejí možnost zapojit se do výletů a dalších akcí, jiné třeba nabízí možnost online výuky. Momentálně jsi asi na rodičáku, takže by to šlo. Do budoucna by bylo potřeba vymyslet, co s dětmi, pokud neni možná družina. Asi by to místo soukromé školy řešilo hlídání, pokud bude matka i otec v práci.
@Fiveone tak mlaďas má už rok a půl, takže na rodičáku nebudu věčně… Než mi starší nastoupí do skoly, půjde malej do školky a já do práce.
A popravdě si to úplně neumím představit, homeschooling je náročnej finančně, časově i psychicky, nevím, jestli bych na to měla (a chtěla). Taky jsem měla nějakou práci, která mě bavila (a částečně ji dělám i při RD), jsem stavební inženýr, a spláchnout to všechno do záchodu je takový smutný…
@Klara178 píše:
@Oriseka ano, pořád chodí do té logo školy…je jich tam celkem deset…nutné potřeboval AP, ale v logo škole nejde…sppr má pořád, ale s touto DG nikde ofico nepochodis, máme teď ofico AA, abychom se dostali k podpoře… když se jim nepodařilo nás zbavit, vyřešili se to tak, že mu dali PO 4, se 4 je ta možnost přidělit druhého ped pracovníka do tridy, je to výjimka, dělá se vzácně…bude mít druhého pedagoga, normálně s VS…
Problém je u syna ten, že první dvě hodiny je ok, pak se již unavený, přetížený a nastava problémové chování…taky vyrušuje, ptá se stále na něco, upozorňuje na sebe, snaží se mít kamarády, ale nevi, jak na to atd…Ospod to samozřejmě smetl ze stolu, jsme normální slusna rodina, o syna se staráme, problémy řešíme…
Příspěvek upraven 29.12.22 v 09:31
Aha. Takze byly problemy i ve tride, kde je 10 zaku a ve skole, ktera je logopedocka a meli by byt zvykly na ledaco. A je ted v druhe tride? Takze jsi je utloukla argumenty a neustoupila a pak to slo? Jak dlouho to trvalo? U nas uz zbylo jen ADHD. Na zadne prispevky narok neni. Chodi do prvni tridy na beznou zakladku. Synovi uceni jde. V matice ma i pracovni sesit navic, kde si pocita, aby se nenudil. Ma psanou AP, ale je sdilena pro 3 zaky. Taky ta AP je uplne v oboru nova. Ma jen kurz a zadne zkusenosti. Snazi se. Ucitelka se taky snazi. Akorat to cele nezvladaji. Je tam moc deti a jeste hodne deti s problemy. Nejen ty 3, ale jeste i 5 ukrajincu a dite nezrale na skolu. Cele to slozeni tridy celkem masakr. Pocet deti ve tride 27. V okoli jsou vsechny skoly narvane. Na nespadovu skolu se nedostanes.
@Klara178 Kamaradka tady z emimina prave ted resi vystipavani z obecni skolky. Co bys poradila? Kdyz se s nimi pohada a vydupe si, ze tam dite bude chodit, jak zajistis, ze mu tam nebude ublizovano? Dite je predskolak. ADHD. AP ve tride je. Volaji ji treba obden, at si pro dite prijde, ze je nezvladatelny. Ucitelky to resit nechteji. Nechteji se bavit. Dalsi AP do tridy nedostanou.
@Oriseka @Oriseka ano, i v takové škole jsou bohužel problémy. Žádné argumenty nebyly potřeba, vyhodit te ze základní školy mohou, stačilo vydržet…trvalo to asi rok…snad bude už lépe
PO4 není příspěvek, ale stupeň podpory, pokud máte AP tak nějaké PO máte taky, asi trojku, od trojky jsou AP…
Problémy již také nedělá ta řeč, ale právě to adhd, či pas…učení v pohodě, tam problém není, naopak se tam i trochu nudí a to take dělá problémy, může si např číst, když má splněno…
Tak to máte masakrozni slozeni třídy a počet, to by na syna nebylo, potřebuje menší kolektiv, ani by ho v takovém počtu nezvládli…pokud to syn zvláda, je dobrej, je důležité, že se učitelka a ap snaží, to je často důležitější než vzdělání…my měli první rok starší učitelku, 30 let praxe, tak jsem si říkala paráda, ta bude mít zkušenost, nedávala to, ani nervy na to už neměla, teď máme mladou, vypadá jak spolužačka spíše, snaží se, zkousi různé věci, některé i fungují…
Druhý pedagog bude chlap 🙂 coz by mohlo být dobře, vzbeldem k tomu, že syn špatně reaguje na ženskou autoritu, snad to bude dobrý krok…
Můj celý dojem z toho je, že syn prostě není typ na školu, systém školy mu vyloženě nevyhovuje…potřeboval by nejlépe kombinovanou vyuku, např školu na první dvě hodiny, pak domu, také nám navrhovali, jenže to z pracovních důvodu nelze…
Také jsme zkoušeli medikaci, abychom ho tedy udrželi v klidu, chvíli to fungovalo, pak již ne, navíc jsme s tím nebyli v souladu úplně, tak jsme vysadili.. Škola pro takové děti je často zlo, bohužel, systém jim nevyhovuje.
@Oriseka pokud nechce změnu školy, tak následující postup…nahrávací zařízení do školky ( měli jsme ve škole )…zjistit, jak se k synovi chování, aby měli důkazy, pokud špatně, stížnost k řediteli školy, pokud nezjedná nápravu, obrátit se na SPC. Jak nebaví se s nu? Prostě přijdu a bavit se se mnou musí…vše nahrávat samozřejmě.
Pokud nepomůže, stížnost je zřizovateli, české školní inspekci…ono když zjisti, že znas svá práva a nedáš se, tak si to rozmyslí, jak se budou chovat.