Mám doma autistu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1421
29.12.22 10:47

@Oriseka ještě bych tedy doplnila, že záleží jak ke nezvladatelný, jak se k tomu snaží školka, snaží se ho zbavit, nebo pomocí? Školka to taky nemá s těmi dětmi lehke, idealni je spolupráce školka a rodina, snažit se musí obě strany…pokud se snaží ok, i bych vyzvedla, pokud bych byla doma např, pokud se snažit nechteji, jen zbavit, tak vše uvedený postup…
Nejlepší fakt je, když rodina a školka spolupracuje, pak se dá ledacos, ale musí chtít, to je opravdu důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
29.12.22 10:54

@Oriseka to nahrávani je bohužel opravdu důležité…pokud nemáš důkazy, vše zaprou, učitelka na syna křičela, dokonce ho posílali do jiné třídy ve vyučování, když jsem je s tím konfrontovala, vše zapreli, ještě se mi vysmali, že nemám vše věřit malymu dítěti, když zjistili, že mám důkazy, vztekle sklapli…takhle bych mohla pokračovat dál, pokud nemad důkazy je to slovo proti slovu a ničeho se nedomuzes…
Pokud učitelka bude vedety že si kdykoli můžeš ověřit, jak se chová, bude se chovat lépe už proto, aby neměla problémy…
Je to celý smutný, ale je to bohužel tsk…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22894
29.12.22 11:09
@Klara178 píše:
@Oriseka @Oriseka ano, i v takové škole jsou bohužel problémy. Žádné argumenty nebyly potřeba, vyhodit te ze základní školy mohou, stačilo vydržet…trvalo to asi rok…snad bude už lépe
PO4 není příspěvek, ale stupeň podpory, pokud máte AP tak nějaké PO máte taky, asi trojku, od trojky jsou AP…
Problémy již také nedělá ta řeč, ale právě to adhd, či pas…učení v pohodě, tam problém není, naopak se tam i trochu nudí a to take dělá problémy, může si např číst, když má splněno…
Tak to máte masakrozni slozeni třídy a počet, to by na syna nebylo, potřebuje menší kolektiv, ani by ho v takovém počtu nezvládli…pokud to syn zvláda, je dobrej, je důležité, že se učitelka a ap snaží, to je často důležitější než vzdělání…my měli první rok starší učitelku, 30 let praxe, tak jsem si říkala paráda, ta bude mít zkušenost, nedávala to, ani nervy na to už neměla, teď máme mladou, vypadá jak spolužačka spíše, snaží se, zkousi různé věci, některé i fungují…
Druhý pedagog bude chlap 🙂 coz by mohlo být dobře, vzbeldem k tomu, že syn špatně reaguje na ženskou autoritu, snad to bude dobrý krok…
Můj celý dojem z toho je, že syn prostě není typ na školu, systém školy mu vyloženě nevyhovuje…potřeboval by nejlépe kombinovanou vyuku, např školu na první dvě hodiny, pak domu, také nám navrhovali, jenže to z pracovních důvodu nelze…
Také jsme zkoušeli medikaci, abychom ho tedy udrželi v klidu, chvíli to fungovalo, pak již ne, navíc jsme s tím nebyli v souladu úplně, tak jsme vysadili.. Škola pro takové děti je často zlo, bohužel, systém jim nevyhovuje.

Ja myslela prispevek na peci, ze vy mate a my ne. PO ma 3 az 4. Ta 4 je tam proto, aby mohla byt psana asistence na plny uvazek. Tedy i do druziny. Ja si totiz myslela, ze budou problemy hlavne v druzine, protoze je tam vic volne zabavy. V druzine ale zadne problemy nejsou. Je tam prave takova starsi druzinarka a ma k tomu svuj osobity pristup. On ma moc rad stavebnice, puzzle a vyrobu cehokoliv. Takze ho hned odlifruje k necemu takovemu a on si tam pak hodiny stavi nebo vyrabi. Ted pred Vanoci prinesl asi 15 vlastnorucne vyrobenych ozdob :potlesk:.Takze ta druzinarka prave rikala, ze AP do druziny nepotrebuje. Problemem je skola. Ucitelka si s nim nevi moc rady. Nejvetsi problemy jsou pri telaku. Treba si hazi a on ma pocit, ze ho vynechavaji(coz je teda taky mozne), nedava kolektivni sporty-neumi spolupracovat, nesnese pri nich prohru. Pak kdyz ho takto nastvou tak mluvi sproste a je slovne agresivni. Popripade odmitne neco delat. V hodinach ma zase pocit, ze ho nevyvolavaji a pak uz to nevydrzi a rekne odpoved, ikdyz neni tazan. Pak mi chodili stiznosti na to, ze o prestavkach beha a skace, ale to jsme uz vyresili. Domluvila jsem mu, ze muze chodit o velke prestavce do telocvicny a o male se treba projit na chodbu. Pak se treba posmiva jinym detem, ze jim to (treba cteni) tak nejde. P. ucitelce vadi, ze si jen pocita mnozstvi jednicek a neprojevi emoce, ze potrebuje u noveho typu uloh dopomoci s vysvetlenim, ze se nejdriv ze vseho hrouti, ale pri tom to pak umi. Tak 2krat tydne dostavam mail s podobnymi stiznostmi a detailnim popisem. Kdyz se snazim poradit, tak se tonekdy se zlou potaze, nekdy to zafunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
29.12.22 11:24

@Oriseka aha no tak to nic moc…no to je právě to adhd, družině je volná zábava, může si tam hrát dle svého a pokud tam má něco co ho baví, není problém.
To co ty popisujes ve vyučování, tak to přesně máme též. Jenže ty s tím z domova bohužel nic neuděláš, leda terapie, popř medikace a to asi nechcete, jinak se musí snažit škola o správný přístup, což asi nemá, když dostáváš dvakrát týdně email se stížnostmi…jde opravdu o stížnosti nebo tě jen informují o situaci ve škole? Zas je nutné vědět, co se děje…pokud si jen stěžují a sami s tím nic nedělají, je to špatně…chápu, že pokud tam mají tolik dětí a další problémove, tak se to řeší hodně špatně, je to těžké i pro ně, ale měly by se snažit…nemáte někde školu s menším počtem dětí? Texh děti je tam fakt moc na takový dítě? I za cenu dojíždění, my dojozdome denně 50 km…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22894
29.12.22 14:18
@Klara178 píše:
@Oriseka aha no tak to nic moc…no to je právě to adhd, družině je volná zábava, může si tam hrát dle svého a pokud tam má něco co ho baví, není problém.
To co ty popisujes ve vyučování, tak to přesně máme též. Jenže ty s tím z domova bohužel nic neuděláš, leda terapie, popř medikace a to asi nechcete, jinak se musí snažit škola o správný přístup, což asi nemá, když dostáváš dvakrát týdně email se stížnostmi…jde opravdu o stížnosti nebo tě jen informují o situaci ve škole? Zas je nutné vědět, co se děje…pokud si jen stěžují a sami s tím nic nedělají, je to špatně…chápu, že pokud tam mají tolik dětí a další problémove, tak se to řeší hodně špatně, je to těžké i pro ně, ale měly by se snažit…nemáte někde školu s menším počtem dětí? Texh děti je tam fakt moc na takový dítě? I za cenu dojíždění, my dojozdome denně 50 km…

Ty maily? Asistenka pise sahodlouhe popisy, kde je spousta mensich prohresku. Ucitelka kratsi, kde treba pise, co ji vyrusuje nebo ze kazi naladu, co spatneho udelal atd. Ano, pisou to jako infirmativne, ale jsou to stiznosti. Sem tam prisli i obvinujici, ale to jsem se ohradila. Mensi skola, kam by dobrovolne vzali nespadove dite s problemovym chovanim :think:? Takova existuje? Ano, muselo by se dojizdet daleko. Tak hodina tam, hodina zpet. Ja neridim. Taky by byl uplne mimo deni. Vsechny deti v okoli chodi do teto skoly. Ma tam kamarady. Dobre jsme to rozmysleli, kam ho na ZS dame. Tech deti, co by potrebovali mensi kolektiv je hodne a cpou se na ty mensi skoly, kterych je jako safranu a ty skoly se brani. Ne, menit skolu zatim nechcem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22894
29.12.22 14:31

@Klara178 To je prave to. Skolka spolupracovat nechce. Resit nechce. Chce aby dite zmizelo. U nas nastesti skola spolupracovat chce. Ditete se zatim zbavit nechce. To nahravani zni drsne, ale kdyz ti to zafungovalo, tak proc ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
30.12.22 10:40
@Oriseka píše:
Ty maily? Asistenka pise sahodlouhe popisy, kde je spousta mensich prohresku. Ucitelka kratsi, kde treba pise, co ji vyrusuje nebo ze kazi naladu, co spatneho udelal atd. Ano, pisou to jako infirmativne, ale jsou to stiznosti. Sem tam prisli i obvinujici, ale to jsem se ohradila. Mensi skola, kam by dobrovolne vzali nespadove dite s problemovym chovanim :think:? Takova existuje? Ano, muselo by se dojizdet daleko. Tak hodina tam, hodina zpet. Ja neridim. Taky by byl uplne mimo deni. Vsechny deti v okoli chodi do teto skoly. Ma tam kamarady. Dobre jsme to rozmysleli, kam ho na ZS dame. Tech deti, co by potrebovali mensi kolektiv je hodne a cpou se na ty mensi skoly, kterych je jako safranu a ty skoly se brani. Ne, menit skolu zatim nechcem.

Chápu, tak pokud nenajdete společnou řeč se školou, obrátit se na SPC, na tom není nic špatného, ať se třeba do školy podívají, zhodnotí situaci a poradí co a jak…od toho tam jsou. U nás se také byli podívat, je to běžný postup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
30.12.22 10:42
@Oriseka píše:
@Klara178 To je prave to. Skolka spolupracovat nechce. Resit nechce. Chce aby dite zmizelo. U nas nastesti skola spolupracovat chce. Ditete se zatim zbavit nechce. To nahravani zni drsne, ale kdyz ti to zafungovalo, tak proc ne.

Tak pak záleží, jestli ona tam chce zůstat, pokud ano, tak se prostě domáhat svých práv, jak jsem napsala. Jinak hledat jinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25138
30.12.22 10:45

S tou MŠ, mi teď jedna příbuzná říkala, že její dítě v soukromce přijali na 3 měsíce na zkušební dobu. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.12.22 12:32

@MartinaIrena mám kamarádku také s autistkou, která musela obvolat asi desítku skolek včetně soukromých, než ji někde vzali.
Státní je vyhodila jak nás a soukromé si to dobře promyslely. Já nevím, máme si ty děti asi posadit doma na okno nebo co…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
30.12.22 12:56
@ZabaNaPrameni píše:
@MartinaIrena mám kamarádku také s autistkou, která musela obvolat asi desítku skolek včetně soukromých, než ji někde vzali.
Státní je vyhodila jak nás a soukromé si to dobře promyslely. Já nevím, máme si ty děti asi posadit doma na okno nebo co…

Ale oni vás přeci kvůli tomu nemohou vyhodit…a byli jste v SPC?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LindenSkyHope
30.12.22 12:56
@ZabaNaPrameni píše:
Státní je vyhodila jak nás a soukromé si to dobře promyslely. Já nevím, máme si ty děti asi posadit doma na okno nebo co…

Pohybuji se v komunitě, kde jsou desítky rodin autistů a ano, drtivá většina z nich volí individuální vzdělávání. Týká se to povinné školní docházky i předškolního věku. Popravdě neznám moc rodin, kde by autistické dítě docházelo do běžného státního vzdělávacího zařízení.

• Citovat
  • Upravit
1421
30.12.22 13:00
@LindenSkyHope píše:
Pohybuji se v komunitě, kde jsou desítky rodin autistů a ano, drtivá většina z nich volí individuální vzdělávání. Týká se to povinné školní docházky i předškolního věku. Popravdě neznám moc rodin, kde by autistické dítě docházelo do běžného státního vzdělávacího zařízení.

To je trochu zavádějící informace, pokud mají MR tak většinou chodí do speciálky, problém je u těch, či jsou bez MR, ty je problém často adekvátně zařadit, ale i tak povětšinou chodí do školy ( někde méně, někde více úspěšne ). Dost jich na DV je, ale většina určitě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LindenSkyHope
30.12.22 13:16
@Klara178 píše:
To je trochu zavádějící informace, pokud mají MR tak většinou chodí do speciálky, problém je u těch, či jsou bez MR, ty je problém často adekvátně zařadit, ale i tak povětšinou chodí do školy ( někde méně, někde více úspěšne ). Dost jich na DV je, ale většina určitě ne.

Záleží odkud kdo je a v jaké bublině se pohybuje. A vůbec bych vysokofunkční formy autismu, kde jsou zachovalé řečové schopnosti a intelekt +/- v normě, neoznačovala za méně problematické. Ani bych úroveň českého školství a zdravotnictví, kde dost často chybí i to nejzákladnější povědomí o autismu, neoznačovala jako bezpečné pro tyto rodiny.
Autista s MR buďto na něco předpoklady/schopnosti má nebo nemá. Agresivní Asperger s těžkou symptomatikou dokáže klást daleko větší odpor a zkomplikovat život sobě i druhým.
Tady dítě zakladatelky vykazuje jakési autistické rysy, nevím, zda bylo nutné dítě hned nálepkovat diagnózou autismu. V českém školství jsem se pohybovala a pohybuji.

• Citovat
  • Upravit
1421
30.12.22 13:23

@LindenSkyHope beru to dle známých, ve svém okolí a komunit na FB, které mají mnoho členů…
No ty VFA bez MR je právě největší problém umístit…na speciálku to bez MR není, ani by to pro ně nebylo to pravé a v běžných dítě nechtějí, nebo s ním nechtějí nebo neumí pracovat.. také mám tyto zkušenosti… alternativní také nejsou vždy vhodné…
Pokud má dítě MR jde na specku, tam není moc co řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí