Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V práci už nic hlásit nebudeš, otázka je jestli sis už zažádala o 3. letou varinatu na sociálce?
Aha,tak to si teď vůbec nevzpomnu.Bude asi nejlepší na tu sociálku zajít,že?
Pokud máte 17měsíců a nežádala jsi,tak jsi automaticky na 4leté variantě:(.raději si tam zavolej a oni ti jen řeknou,jakou volbu máš.změnit už to ale nepůjde:(.
Ale má se to hlásit do konce února.I když to nahlásím včas tak mi dají stejně tu 4letou variantu?
Anonymní píše:
Ale má se to hlásit do konce února.I když to nahlásím včas tak mi dají stejně tu 4letou variantu?
Ne, v klidu, pokud si ještě nevolila, tak to musíš stihnout do konce února
a tříletou mít budeš.
kacabus píše:
Pokud máte 17měsíců a nežádala jsi,tak jsi automaticky na 4leté variantě:(.raději si tam zavolej a oni ti jen řeknou,jakou volbu máš.změnit už to ale nepůjde:(.
Nevidím jediný důvod, proč by zakladatelka nemohla do konce února zvolit, pokud ještě nevolila a měla nárok na PPM.
Ráda se budu plést,ale nahlásit se to musí v 9.měsíci dítěte.jsme totiz v dubnu a tohle jsem četla koncem roku.tak jsem hned raději šla na soc.a volbu udělala.ale jak říkám raději ať to platí až do února.
Raděj si zajdi hned, už si to nepamatuju, ale četla jsem něco o dětech narozených v březnu a dubnu, ty březnový snad do konce roku to měly a dubnový do konce ledna - tady to je: http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?… takže to máš jen do konce ledna, takže opravdu co nejdřív.
Tak jsem se do toho nějak zamotala o kousek dál jsem se dočetla, že do konce února, ale tu tříletou si můžeš zvolit už teď, tím nic nezkazíš.
Tak já tedy v tom taky tápu. Ale přeci na sociálku musí každá mamina, když se narodí mimi, tak do určitého jeho věku. (už si to nepamatuju, asi do 6 měs.)musí nahlásit jakou variantu chce, jinak dají automaticky 4letou variantu. Já mám 14 měs. kluka a žádala jsem si 3 letou variantu, takže pobírám 7600(příšlo mi i od nich papír), ale podle toho co teť píšou, tak budu muset znovu na sociálku do konce toho února a znovu zažádat o tu 3letou. Fakt nevim, ale raději tam zajedu, aby mi nešoupli tu 4letou. Oni jsou toho bohužel schopní.
Pokud máš zažádáno o 3letou, tak nemusíš nikam znovu chodit, neboj. Jde jen o matky, co zatím volbu neprovedli, není pravda, že to se musí hned ze začátku, volba semusela dělat tuším do 21 měsíce věku dítěte (to mě klidně opravte), abys nespadla do 4leté variatny a měla 3letou, popřípadě hned po skončení MD, abys dostala variantu 2letou.
Právě že lotos je změna.posunuli to z 21.měsíce na 9měsíc.kdo nemá zažádáno tak raději co nejdřív!
Já vím že teď je to posunuté už na 9. měsíc, jen jsem tím chtěla vysvětlit že není pravda že se stejně volba dělala do cca 6 měsíců od porodu, že na to bylo spoustu času..proto je teď ten zmatek. Každopádně pokud má někdo již zvolenou variantu, tak se snad nic nemění, ne? A nemusí nikam znovu chodit potvrzovat již zvolené.
Ahoj,nějak v tom plavu.Jsem na MD se 17-ti měsíční holčičkou.Když jsem byla těsně před porodem v práci jsem hlásila,že půjdu na 3 roky.Musím to teď hlásit znovu?Do toho konce února jak se všude o tom mluví a píše?Děkuji moc za odpověď.