Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky mala bude mit 2,5 roku. Rano spinka nekdy do 8 nekdy si pospinka do 9 i klidne 9:30 ale to kdyz jde opravdu hodne pozde spat. No a nevim jestli ji mam rano obudit na tech 8 a dat ji ve 12 spinkat ale to mi zase spinka klidne do 15 - 15:30 a pak to tady vecer vypada ze si jdu lehnout driv a ji posloucham jak si v pokojicku povida
22:00 a nekdy jeste nespinka. Co myslite nedavat ji uz po obede spat? Ale ona je nekdy tak hotova ze to potrebuje. A nebo ji obudit v 8 dat ji ve 12 spat a napr. ve 14 ji obudit? At jde ve 20:00 spat? Sak ja se tady zblaznim
je strasne moc moc hodna jen asi vyspinkana no… dekuji za rady
![]()
Já bych jí asi zkusila budit jestli to pomůže..možná ne.
A nebo bych se s tím srovnala, že mám teda volno přes den a večer si to natáhne, protože když pak dítě vyhodí spaní přes den, je to pak těžká dřina:) A když je v pokojíčku a povídá si a neprudí.
Jako zkusila bych to upravit jí režim, vstávat teda v 8 (bože moje dítě nikdy nespalo do 8, je jí 5), a po tom obědě bych jí po hoďce a půl vzbudila, asi bude chvilku trvat než se srovná. Pak až půjde třeba do školky, nebo bude muset vstávat brzy bude to těžký.
Dítě stále potřebuje odpoledne spát v tomto věku… Nech ji ráno pospat, jak potřebuje, a odpoledne zkus, jak radí holky…budit po 1,5hod spaní…A to, že večer ještě povídá, to nevadí, ponechej režim do 20hod aby byla v postýlce a ať si tam klidně povídá, hlavně že nepláčea je v pohodě.
@aandreaaL No, jestli je nejvetsi problem, ze usina az ve 22, tak bych zkratila odpoledni spanek. Muj 2,5lety junior usne 21:30, spi do 6:00 a po obede mu dopreji 90 minut cca 13:30-15 a nasilne budim, nechci rano strasit od 5. Takze i tak muzou spat deti - to si nestezuju, jsem zvykla, to jen, abych Ti vlila trochu energie a optimismu do zil
.
edit: Jo, a starsi nespi odpoledne od dvou a ctvrt vubec…
No holky zkusim to tak ze ji rano necham max do 8:30 po obede spanek max 1,5 hod a uvidim
jsem zvedava. Me je jedno ze jde spinkat tak pozde, ale nekdy je pekne v pokojicku od 9 ale otravuje ze chce piti ze chce to nebo chce prikrit atd
diky za rady
@aandreaaL Mám taky spací holčičku, budou ji 3 roky. Ráno vstává kolem sedmé, pak mi odpo spala 3-4 hodiny a večer po osmé spala znovu. Ale čím byla starší(poslední měsíce, tak je přespinkaná a večer už nechtěla spát, tak jsem ji zkrátila odpolední spaní, nechávám 1,5-2 hoďky a už zase usíná večer hezky…
Tak musíš vědět jak bude dcerka reagovat. Mně spí moje taky tak do pul 9 do 9 někdy se poštěstí i dýl a když ji potřebuju vzbudit dřív, tak je pak tak protivná, že bych se někdy ráda odstěhovala
. Ale ona už pak přes den nespí tak u vás by se to pak třeba dohnalo
.
My to máme tak, že malá spí ráno třeba do 7-8 hodin, ale spát jde už před obědem, tedy kolem 11-12, spí tak max. do 13. hodin, pak má oběd a večer je to OK, kolem 8-9 usíná.
Takto je to teda, když není ve školce, to je pak horší, protože ze školky přijdeme třeba až kolem 13. hodiny a usne třeba až v 13.30 a spí třeba do 15.00 - 15.30 a večer je to horší, ale dělám vše pro to, aby spala do 21.00, protože ji pak ráno musím budit v 7 do školky. Je to bludný kruh… Bez spánku přes den vydrží, ale je na ní vidět, že by chtěla spát, sama si řekne, usíná a třeba když jsem na zač. září pro ni jezdila do školky na kole, tak mi usnula v sedačce na kole, než jsme dojely domů… Takže ji spát dám a večer bojuju, ale já ji uspávám, neusíná sama, takže ji asi udolám zpěvem:)).
Moje dcerka to má podobné. Já ji budím ráno, protože to jí nevadí a budí se s úsměvem. Odpoledne ji musím nechat spát jak potřebuje, jinak má celé odpoledne slzavé údolí. Sama musíš vědět, co je pro tvoje dítě nejlepší. Každé reaguje jinak.
@aandreaaL teda prijde mi te spinka fakt hodne..i kdyz s potrebou spanku je to individualni..nase 2,5r. vstava mezi 8-9 obcas si klidne pospi do 10..pres den nespi a chodi spat v 9..obcas je vzhuru az do 9:30 sama neusne musime s ni lezet nez zabere..
Podobné problémy jsem měla s jednou dcerou. Budila jsem ráno, protože jsem potřebovala fungovat. Chtela jsem jit behem dopoledne s dětmi ven, nákup, později odvedení nejstarsiho syna do školky. Ostatní deti tyto problémy nemají. Kdyby mi tu nekdo spal do devíti, tak mam celé dopoledne zabite ![]()
Dnes je jí 8 a budim ji do školy.
Do deviti mi dvouletak spi vyjimecne. Pravidelne vstává v sedm. Ale v poledne ma povoleno do dvou. Tam budim, jinak by nespal vecer.
U nas to je tak, ze syn vstava cca v pul sedme (i kdyz jde do skolky, i o vikendu), po obede nekdy usne, nekdy ne, ale min. lezi a odpociva. Vecer jdou spat na 8, ale min. do 9 si s dcerou povidaji a „blbnou“ ![]()
Dcera vstava jak se ji chce, ale kdyz jdeme do skolky, tak budim v 6.45 max, po obede usne v pohode doma i ve skolce, vetsinou tak 2 hodiny spi a vecer viz bratr
Akorat, ze ona usina pozdeji nez on ![]()
Nedavat spat po obede nepomaha, protoze potom jsou (oba) unaveni v cca 18.00 a jsoiu schopni usnout na gauci (kdyz mam praci a nemam cas je zrovna sledovat), takze po obed musi min. odpocivat.