Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den všem ![]()
Tohle téme zakládám ze dvou důvodů:
Takže… Mám doma 8mi leté zvířátko. ADHD máme potvrzeno cca rok ( i když problémy, jak už to tak bývá byly už ve školce…). Od té doby lítáme po terapiích, zkušíme od doplňků stravy po úpravu režimu - byl i v nemocnici - teď má nastoupit po druhé
a bohužel, pani učitelka je z něj stále na prášky, jelikož jí prý totálně narušuje hodiny, je to afektovanej hysteráček (v tom má bohužel pravdu), údajně je agresivní atd. atd. - popisovat to nemá smysl, většina to zná…
Takžře můž dotaz zní: s čím máte dobré zkušenosti? Co poomohlo a i pro nás maminky - ČÍM SE UKLIDŇUJETE, když už máte pocit, žee vám praskne hlava, nebo máte pocit, že je potřeba zdrhnout někam na druhý konec světa
???
Dobré zkušenosti? Nějak si nevzpomínám
Čím se uklidňuji? Není čím, ze mě, jakožto dříve klidného člověka, je teď nervák ![]()
@monciisek píše:
Hezký den všem![]()
Tohle téme zakládám ze dvou důvodů:
- vždy je dobré vědět, že v tom nejsme samotné
- každé dítě je individuální a dobrých tipů k vyzkoušení není nikdy dost, třeba něco zabere…
Takže… Mám doma 8mi leté zvířátko. ADHD máme potvrzeno cca rok ( i když problémy, jak už to tak bývá byly už ve školce…). Od té doby lítáme po terapiích, zkušíme od doplňků stravy po úpravu režimu - byl i v nemocnici - teď má nastoupit po druhé
Takžře můž dotaz zní: s čím máte dobré zkušenosti? Co poomohlo a i pro nás maminky - ČÍM SE UKLIDŇUJETE, když už máte pocit, žee vám praskne hlava, nebo máte pocit, že je potřeba zdrhnout někam na druhý konec světaa bohužel, pani učitelka je z něj stále na prášky, jelikož jí prý totálně narušuje hodiny, je to afektovanej hysteráček (v tom má bohužel pravdu), údajně je agresivní atd. atd. - popisovat to nemá smysl, většina to zná…
???
uklidňuje mě to, že starší byl podobný jako mladší ( ADHD) a krásně z toho vyrostl.. ![]()
jinak první třídu jsem vybírala pečlivě a dlouho a zatím máme skore 2 pochvaly.. paní učitelka je svatá zdá se..
vydrž, zkuste najít školu která ADHD děti umí.. je to opravdu náročné a člověk má jen omezené množství sil.. mě hodně pomáhá jít si 2× týdně zacvičit a vše to tam ze sebe vymlátit a zase mám sílu jít dál
@monciisek Ahoj, máme doma taky synka s ADHD, teď nastoupil do 1. třídy. Paní učitelka si zatím nestěžovala, ale uvidíme časem
Můžu se zeptat, proč byl v nemocnici? ![]()
Jinak dávám mu Esprico, cca asi půl roku, přes den se snažíme dodržovat režim, chodíme hodně ven, snažím se ho pořád něčím zaměstnat, ale pořád to nejde, že? Nejhůř se chová, když se nudí
V červenci se nám narodila malá a to bylo peklo první měsíc, strašné žárlení a dělání naschválů, myslela jsem, že mě odvezou.
Teď má docela klidnější období. Radu bohužel žádnou nemám ![]()
@monciisek
Mám tohle vlastně skoro za sebou. Jen jsem si tak zavzpomínala, když to tady čtu, a chci popřát hodně sil a posílit víru, že bude lépe. ![]()
Když byl mladší syn v nejlepších hyperaktivních letech, byla jsem zcela vyšťavená, vyřízená, 42 kilo skoro mrtvé váhy.
Fakt jsem přežila a děti taky, ale sakra vím, jak moc to je těžké. Holky, držte se! ![]()
Jo, a vzpomněla jsem si na cvičení, které jsme tady měli na neurologii pro ADHD děti (plus starší syn má k tomu Touretteův syndrom), to bylo celkem fajn. Deset sezení, pak po dvou letech dalších deset. Chtělo by to ale více než deset, vlastně by to chtělo několik let vkuse…
@Lucrezia píše:
Jo, a vzpomněla jsem si na cvičení, které jsme tady měli na neurologii pro ADHD děti (plus starší syn má k tomu Touretteův syndrom), to bylo celkem fajn. Deset sezení, pak po dvou letech dalších deset. Chtělo by to ale více než deset, vlastně by to chtělo několik let vkuse…
a vysvětlíš prosím jaký princip to cvičení mělo? ![]()
@jdukolem
To můžu, ale nemělo by to význam. To chce zažít. Je to víc jak deset let, co jsme tam byli naposledy, od té doby jistě těch způsobů rehabilitace je více.
Měla to zdejší neuroložka, sestavu takových cvičení a her pro ADHD děti. Popisuje to i v knize Pohyb nad zlato.
Není to zázračný lék, je to jen malá naděje, možnost, částečná úleva…asi jako všechno u těchto dětí.
@ixule píše:
Dobré zkušenosti? Nějak si nevzpomínámČím se uklidňuji? Není čím, ze mě, jakožto dříve klidného člověka, je teď nervák
mám to dost podobné ![]()
@jdukolem píše:
uklidňuje mě to, že starší byl podobný jako mladší ( ADHD) a krásně z toho vyrostl..
jinak první třídu jsem vybírala pečlivě a dlouho a zatím máme skore 2 pochvaly.. paní učitelka je svatá zdá se..
vydrž, zkuste najít školu která ADHD děti umí.. je to opravdu náročné a člověk má jen omezené množství sil.. mě hodně pomáhá jít si 2× týdně zacvičit a vše to tam ze sebe vymlátit a zase mám sílu jít dál
Takže první třídu zvládá, to je perfektní, asi tedy bude skvělá spolupráce v tomhle směru, držim palce ať je to tak i nadále. My jsme po první třídě školu měnily… Nevim, jak vyjádřit slušně, co byla pí. uč. zač… každopádně je to naštěstí pryč. není nad dobrou školu a kantory ![]()
Nemocnici navrhla právě škola… Absolvovali jsme kolektivní terapie pod vedením psycholožky, ale efekt žádný :/ stále ve škole šílené výlevy - on neumí přijmout prohru, když nemá 100% pozornost, pak dělá naschvály. Hrůza děs… Ale jen ve škole, doma je teroreticky klid a to má skvělou paní učitelku a mají ve třídě i asistentku. I to byl důvod, proč jsem školu měnila.
V Thomayerově nemocnici mají na dětské psychiatrii pro děti s ADHD a podobnými „poruchami“, spousta lidí co jsem četla s tím měli dobré zkušenosti, tak jsme do toho šli. Normállně je to na 6týdnů (pouští je na víkendy domů), učí se, všechno… klasický den. Aleměl v létě jen zkrácenou verzi - na 14 dní a chodili jen na výlety, ten klasický řád neměli a po návratu do školy to samé, takže pokus č.2 ![]()
Esprico jsme teď koupili taky, tak jsem zvědavá
loni měl i Ritalin (hnus chemickej), ale naštěstí mu ho doktoři už vysadili.
A jinak moc gratuluji - to máš záhul teda.. čekám mimi v únoru, tak jsem zvědavá, jak ho přijme…
Každopádně všem moc děkuju
zas mám chvíli elán hledat a zkoušet nové věci.. Třeba cvičení na neurologiiby mě ani nenapadlo ![]()
Holky, teď to nemyslím zle, ale jak oznáte co je jenom nevychovanost a co prostě důsledek poruchy??
Já se přiznám, že určité věci, nerozeznám, pak čtu že je to důsledek poruchy, ale v závěru, jsem třeba dokázala vypilovat výchovu, tak že to už nedělal.. Teď mě nic nenapadlo..
Ale např. jsme měli v první třídě taky takové, že se moc projevoval, nejdřív jsem byla vzteklá, to přiznám, pak jsem mu do hlavy hučela, proč se tak nemá chovat a pomohlo to.. pak si nás i učtielka volala, aže se chování hodně zlepšilo..
CO teda u vás ty děti dělají? Nebo je to u každého jiné..
![]()
Jinak nám ji taky napsali, ale já teda nevím, proto se ptám…
@Janasas
No i děti s poruchou mohou „být nevychované“. ![]()
Já nevím, jak se to pozná, ale od určité hranice je to prostě zjevné i laikovi. Nezabírají „běžné“ výchovné prostředky. Jinak změny na EEG simulovat nejde.