Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mám doma 3tydenni miminko. Porod byl plánovaným císařem.
Trvalo mi asi 4 dny než se mi začalo pořádně tvořit mléko. Od te doby prsa furt nalita na prasknutí, mléko vytekalo samo a malej byl v pohodě ale poslední týden malej v noci ne a ne spát. Přes den je klidnej, hodně spinka a vydrzi i 3 hodky ale v noci se budí každých 45min někdy i co pul hodky.. takže kojim kojim kojim.. No a k věci, kojila jsem ho většinou i 30-40min z jednoho prsu a od včerejšího večera necítím vůbec ze by se mi prsa nalevali a malej u jednoho prsa vydrzi přes den tak 5 min a chce druhé a pak usne ale spí ty 2-3 hodiny ale jak padne večer, tak se začne u prsa hrozne vztekat a mám pocit ze mu to fakt nějak nestačí nebo mu to neteče jak je zvykli? Vůbec nevím
ale vidím, ze i méně polyká u toho kojeni, dřív polykal co natahnuti teď potahne 3×-4× a pak teprve polyká a po těch 5 min už nepolyka vůbec a vzteka se.. nevím co se stalo a hrozne mě to štve..
co s tim? Ještě včera jsem měla celou prsní vložku z jednoho prsu totálně nacucanou když jsme přišli z procházky a v noci před tím jsem vstavala s úplně mokrou noční košilí jak mi mléko vytekalo samo a najednou dnes mám pocit ze jsme úplně prázdná ![]()
Pokud polyká a přibírá, tak to málo MM nebude spíš se snížil tok a to mimču vadí
Každopádně pokud by to vztekání na prsu pokračovalo, tak si pozvi laktační, ať ti nerozjede bojkot
Taky jsem po planovanem cisari… Popraskane bradavky, navaly mleka i zanet prsu mam za sebou… Nezkusenost prvorodicky a absolutni bezmoc v prvnich 4 tydnech… Kazdopadne, moje dcerka byla velmi trpeliva a zaden bojkot nebyl… Behem antibioticke lecby a poklesu laktace jsem dokrmovala UM a pritom kojila a odsavala… Chvalabohu jsme to zvladly a kojim do ted… Dcera bude mit 19 mesicu
Nejsem laktacni, ale dle meho nazoru to nebude plakani z hladu… Asi bych nic nemenila a vydrzela to… Proste si zkus rict, ze ten rev neni z hladu… Pro me bylo nocni kojeni horor… Do ted nevim. co je celonocni spanek. Dcera spi s nama a jsou noci, kdy kojim jeste 3×… Ale to jsou ta kojena mimina.
S tim je treba se smirit. Preju pevne nervy a hoavne trpelivost a vydrz. Neni to nic s medem pro maminku, ale zaroven je to to nejlepsi pro miminko Drzim palce ![]()
Vyrovnala se vyroba a spotreba, malo mlika nemas. Malyho si nastehuj do postele, je to nejlepsi. Mozna se vzteka, ze mu zacaly prdy no..
„Kojeni je nejlepsi, ale kdyz ma zena malo mleka, pomuze UM.“ - to je reklama!!, ne realita.
Pokud normalne kojis, tak „malo mleka“ proste nenastane (az na vzacne vyjimky), resp. se laktace navysuje sama, diky zvysene poptavce miminka.
Vymaz si to z hlavy, mliko normalne mas.
Tvrda nalita prsa jsou typicka od cca tretiho dne po porodu, kdy laktace najede na maximum. V case se postupne srovnava s poptavkou, prsa zmeknou, nenalevaji se.
Miminko se zezacatku koji dlouho, ale jak roste a nabira na sile, kojeni se zkracuje. Pulrocnimu staci na plne nakojeni treba 15 loku a slus.
Stejne tak se mleko pak zacina spoustet jinak, zatimco zezacatku tece furt, pozdeji musi mimino chvili sat naprazdno, nez se mleko spusti. Vetsinou se to rychle nauci, takze po prisati delaji „cuc cuc - cekam - cuc cuc - cekam - cuc cuc - hura tece“. Mnoha se u toho vztekaji, protoze se jim cekat nechce.
Takze kliiid, cista hlava, jde to a pujde to.
Pokud chvíli trvá, než se mléko spustí, tak si před přiložením trošku promasíruj prsa a podráždi bradavky, pak se mléko spustí rychleji a mimčo se nebude vztekat
Moc děkuji za rady. Je fakt ze když mám mimčo v polospanku tak se u kojení nenzteka ale jakmile je plně vzhůru, tak je to šílený a nejraději by chtěl abych ho přehazovala z jednoho prsa na druhé furt dokola ![]()
@Lucie_Sx píše:
„Kojeni je nejlepsi, ale kdyz ma zena malo mleka, pomuze UM.“ - to je reklama!!, ne realita.
To není reklama, to je realita. Dodneška si vyčítám, ze jsem si zkazila první 3 mesice se synem a jeho trápila hladem, protože jsem věřila, ze přece každá mléko má, to je bojkot a podobný kecy. Ne, já neměla. Až když jsem jednou rezignovala a po hodinovém kojení z obou prsou večer zkusila dat UM a on vytáhnul plnou dávku a spokojeně po dvou měsících usnul na dyl jak hodinu mi konečně došlo, jak jsem byla hloupá. Takže muže to být i nedostatek mléka. Mě chybělo hlavně večer. Pak jsem ještě několik týdnu jela kombinovaně. Přes den kojení na moc UM a fungovalo ![]()
@Calathea píše:
@Lucie_Sx píše:
„Kojeni je nejlepsi, ale kdyz ma zena malo mleka, pomuze UM.“ - to je reklama!!, ne realita.To není reklama, to je realita. Dodneška si vyčítám, ze jsem si zkazila první 3 mesice se synem a jeho trápila hladem, protože jsem věřila, ze přece každá mléko má, to je bojkot a podobný kecy. Ne, já neměla. Až když jsem jednou rezignovala a po hodinovém kojení z obou prsou večer zkusila dat UM a on vytáhnul plnou dávku a spokojeně po dvou měsících usnul na dyl jak hodinu mi konečně došlo, jak jsem byla hloupá. Takže muže to být i nedostatek mléka. Mě chybělo hlavně večer. Pak jsem ještě několik týdnu jela kombinovaně. Přes den kojení na moc UM a fungovalo
Pokud se to pokazi hned na zacatku v porodnici (coz se u prvorodicky pokazi kvuli tem jejich postupum skoro vzdy), tak jsou bohuzel zeny, ktere uz se po blbem startu spravne nerozkoji (nebo ano, ale s velkym vypetim sil).