Mám nárok na ochrannou lhůtu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
mam narok na ochranou lhutu?
Ahoj, prosim vas, nevite nekdo, jak je to s ochranou lhutou v pripade, ze jsem dala vypoved dohodou ja? Mohu teda jit na neschopenku kterou by me platil byvali zamestnavatel? Diky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahojky.co se tyce neschopenky, tak tu v prvnich trech tydnech plati zamestnavatel a pak zbyvajici dobu hradi socialka. otazka ale je, kdy nastoupis na tu nemocenskou. pokud je to az po ukonceni pracovniho pomeru a zkonceni vypovedni lhuty, mas ochranou lhutu 7kalendarnich dni na nastup na nemocenskou, ale s tim, ze uz nejsi zamestnana, tak nemas narok na zaplaceni tech prvnich tri tydnu a socialka ti zacne nemocenskou hradit az od 21.dne nemocenske. proto se vyplati na nemocenskou nastoupit jeste ve vypovedni lhute.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No ja jsem dala vypoved k 1.6 a bez vypovedni lhuty takze uz jsem nahlasena na pracaku tak nevim, jak to je
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máš ochrannou lhůtu 7 dní
já to tak mám taky, výpověď, šla jsem na pracák a 7.den marodit. Z ÚP se neodhlašuješ, pak jim tam jen doneseš neschopenku.
- Citovat
- Upravit
A jak je to s podporou? dostanu neschopenku + podporu nebo se mi vyplata podpory posune? jo a kdyz mam posledni rodicak v cervenci, tak bych tu 1.podporu mela dostat az v srpnu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud budeš marodit, tak ti bude stát platit nemocenskou a ne podporu. Pokud nepůjdeš marodit, budeš dostávat podporu. A jak to chodí s rodičákem a podporou nevím..
- Citovat
- Upravit
vypoved
V praci jsem dala vypoved..okamzitou 8.10.2013 a hned toho 8. jsem sla na neschopenku.Mela jsem se nahlasit na uradu prace nebo tam mam jit az po skonceni prac. neschopnosti? Diky za info
- Citovat
- Upravit
@nell12 píše:
V praci jsem dala vypoved..okamzitou 8.10.2013 a hned toho 8. jsem sla na neschopenku…
Co je to okamžitá výpověď?
Pracovní poměr lze ukončit:
- výpovědí
- dohodou
- okamžitým zrušením.
Pokud jsi 8.10.2013 dala výpověď, tak ti pracovní poměr skončí 31.12.2013 (po skončení dvouměsíční výpovědní doby, která začíná prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi).
Po ukončení neschopenky by ses tedy měla vrátit do práce a po ukončení pracovního poměru se přihlásit na úřadu práce, pokud nebudeš mít jiné zaměstnání.
Pokud jsi však výpovědí ukončila pracovní poměr bez závažného důvodu, bude ti podpora krácena. Na ÚP ale jít musíš - leda by sis zdravotní pojištění platila sama.
Okamžitým zrušením (paragraf 56 ZP) můžeš PP ukončit v případě, že jsou k tomu splněny zákonné podmínky:
a) - podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůžeš dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel ti neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce
b) - zaměstnavatel ti dluží mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo
jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti (§ 141 odst. 1).
Okamžité zrušení musí mít náležitosti - především v něm musí být uvedeno, že jde o okamžité zrušení PP (ne výpověď) a musí v něm být uveden důvod, který není zaměnitelný s jiným.
Pokud je okamžité zrušení platné, tak PP končí doručením okamžitého zrušení zaměstnavateli (o čemž je samozřejmě vhodné mít důkaz - kopii s potvrzením o osobním doručením od zaměstnavatele nebo kopii s podacím lístkem a potvrzením o doručení na dodejce).
V každém případě se dnem skončení PP stáváš samoplátcem zdravotního pojištění a jsi jím do doby, než přijmeš jiné zaměstnání nebo než se za tebe na základě tvé registrace na ÚP stane stát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
eumedon
Takže je to výpověď dohodou..je tam psáno, že k rozvázání prac. poměru došlo na žádost zaměstnance-důvodem je péče o dítě mladší 15 let. pracovní poměr skončil dne 8.10. od tohoto dne jsem také na neschopence. Volala jsem si na úřad práce a tam mi řekli, že se mám přijít zaregistrovat až poskončení neschopnosti, tak se ptám jestli je to opravdu tak???Díky za info
- Citovat
- Upravit
@nell12 píše:
Takže je to výpověď dohodou..
Výpověď dohodou je stejný nesmysl, jako okamžitá výpověď.
Znova:
Pracovní poměr lze ukončit
- výpovědí
- dohodou
- okamžitým zrušením.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to opravdu nechapu, kdyz je to nesmysl, ze mi to zamestnavatel podepsal…Mam to chapat tak, ze vypoved je neplatna?
- Citovat
- Upravit
@nell12 píše:
Tak to opravdu nechapu, kdyz je to nesmysl, ze mi to zamestnavatel podepsal…Mam to chapat tak, ze vypoved je neplatna?
Buď jsi podala výpověď - což je jednostranný právní úkon (vyjádření vůle jedné strany, která výpověď podává - zaměstnavatel pak dává „berana“ a podepisuje, že mu byla výpověď doručena), nebo jste uzavřeli dohodu o ukončení pracovního poměru, což je souhlasné vyjádření vůle obou smluvních stran (zaměstnanec i zaměstnavatel podepisují písemnou dohodu na důkaz souhlasu).
„Výpověď dohodou“ je nesmysl, stejně jako „okamžitá výpověď“.
Asi jste uzavželi tu dohodu o ukončení pracovního poměru. Ty to nevíš?
No, ale pokud z obsahu listiny vyplývá, že jste se dohodli na ukončení PP k určitému datu a že ty podpisy jsou připojeny na důkaz souhlasu (nikoli např. zaměstnavatelův na důkaz doručení), tak by to měla být dohoda, i kdyby to bylo nazváno „Výpověď dohodou“. Právní úkony se hodnotí podle obsahu (je-li zřejmý a určitý), ne podle názvu listiny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tím pádem jsem toho 8.1O. skončila, ale od toho dne jsem hned na neschopence.na ú. práce jsem zatím nebyla, protože mi bylo řečeno, že se tam mám hlasit až po ukončení neschopenky…ptám se, jestli to tak opravdu je…
- Citovat
- Upravit