Mám nárok na PPM?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
mám nárok na PPM?
ahoj, prosím o radu, jestli budu mít nárok na PPM nebo ne.Od 8/2009 do 06/2010 jsem byla nezaměstnaná, do té doby 3 roky RD.Od 1.7. pracuju a chtěli bychom co nejdřív druhé dítě. Když bych otěhotněla ještě letos, budu mít nějaký nárok na PPM nebo rovnou půjdu na rodičák? Moc děkuji za radu.M
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Musíš odpracovat alespoň 280 dní jako zaměstnanec, abys měla nárok na PPM.
Pokud otěhotníš ted, tak defakto už od 1.2. 2011 máš nárok na PPM.
Víc se taky dozvíš přímo v zákoně č. 117/1995 Sb.
Hodně štěstí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pro nárok na PPM
1, musíš mít během posledních dvou let odpracováno 270 dní s účastí na sociálním pojištění…
2, ke dni nástupu na PPM být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě od skončení zaměstnání (ta je 180 dní nebo kratší pokud zaměstnání trvalo kratší dobu)
- Citovat
- Upravit
Ahoj tehulky, chtela jsem se vas zeptat, zda nektera nevite, zda mam narok na PPM, pokud jsem pracovala u zamestnavatele: 2roky tomu bylo k 1.9 a 17.8 letosniho roku jsem nastoupila na nemocenskou dovolenou, jelikoz gynekolog mi dal neschopenku, kdyz jsem mu rekla, ze pracuji v prachu a zvedam tezke kartony 15-25kg.Termin mam az 25.4, ale prece jen si nejsem jista, zda splnuji 270 dni zdravotniho pojisteni pred nastupem na materskou
..vsem maminkam moc dekuji za odpoved.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM…to znamená, že nárok máš 270 dní je 9 měsíců práce…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ale já bych si chtěla vyjasnit jak to je
…když jsem navazovala na RD tak jsem měla nárok na PPM, to se teda účastí bere i to že jsem na RD, protože jinak by nárok nevznikl? a pokud nastoupim do práce a zjistím, že jsem těhotná třeba po měsíci tak by mi ten nárok měl taky vzniknout ne…je to v podstatě to samé akorát s rozdílem, že místo žádné práce, měsíc pracuji…aspon takhle to chápu já, ale na začátku diskuse jste mě zmátli ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
trpaslikg píše:
ale já bych si chtěla vyjasnit jak to je…když jsem navazovala na RD tak jsem měla nárok na PPM, to se teda účastí bere i to že jsem na RD, protože jinak by nárok nevznikl? a pokud nastoupim do práce a zjistím, že jsem těhotná třeba po měsíci tak by mi ten nárok měl taky vzniknout ne…je to v podstatě to samé akorát s rozdílem, že místo žádné práce, měsíc pracuji…aspon takhle to chápu já, ale na začátku diskuse jste mě zmátli
pokud jsi opravdu na rodičovské dovolené, tedy ti stále trvá pracovní smlouva, tak jsi nemocensky pojištěná. zakladatelce ovšem pracovní smlouva netrvala, proto po dobu, kdy byla doma s dítětem (nikoli na rodičovské dovolené, rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatle) nemocensky pojištěná nebyla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit