Mám nárok na PPM?

8.10.10 19:44

mám nárok na PPM?

ahoj, prosím o radu, jestli budu mít nárok na PPM nebo ne.Od 8/2009 do 06/2010 jsem byla nezaměstnaná, do té doby 3 roky RD.Od 1.7. pracuju a chtěli bychom co nejdřív druhé dítě. Když bych otěhotněla ještě letos, budu mít nějaký nárok na PPM nebo rovnou půjdu na rodičák? Moc děkuji za radu.M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17162
8.10.10 19:54

Musíš odpracovat alespoň 280 dní jako zaměstnanec, abys měla nárok na PPM.

Pokud otěhotníš ted, tak defakto už od 1.2. 2011 máš nárok na PPM.

Víc se taky dozvíš přímo v zákoně č. 117/1995 Sb.

Hodně štěstí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihlášená mati
8.10.10 19:56

pro nárok na PPM
1, musíš mít během posledních dvou let odpracováno 270 dní s účastí na sociálním pojištění…
2, ke dni nástupu na PPM být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě od skončení zaměstnání (ta je 180 dní nebo kratší pokud zaměstnání trvalo kratší dobu)

• Citovat
  • Upravit
416
10.11.10 18:00

Ahoj tehulky, chtela jsem se vas zeptat, zda nektera nevite, zda mam narok na PPM, pokud jsem pracovala u zamestnavatele: 2roky tomu bylo k 1.9 a 17.8 letosniho roku jsem nastoupila na nemocenskou dovolenou, jelikoz gynekolog mi dal neschopenku, kdyz jsem mu rekla, ze pracuji v prachu a zvedam tezke kartony 15-25kg.Termin mam az 25.4, ale prece jen si nejsem jista, zda splnuji 270 dni zdravotniho pojisteni pred nastupem na materskou :nevim: ..vsem maminkam moc dekuji za odpoved.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
11.11.10 08:18

účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM…to znamená, že nárok máš 270 dní je 9 měsíců práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
11.11.10 08:23

ale já bych si chtěla vyjasnit jak to je :D…když jsem navazovala na RD tak jsem měla nárok na PPM, to se teda účastí bere i to že jsem na RD, protože jinak by nárok nevznikl? a pokud nastoupim do práce a zjistím, že jsem těhotná třeba po měsíci tak by mi ten nárok měl taky vzniknout ne…je to v podstatě to samé akorát s rozdílem, že místo žádné práce, měsíc pracuji…aspon takhle to chápu já, ale na začátku diskuse jste mě zmátli :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
11.11.10 15:03
trpaslikg píše:
ale já bych si chtěla vyjasnit jak to je :D…když jsem navazovala na RD tak jsem měla nárok na PPM, to se teda účastí bere i to že jsem na RD, protože jinak by nárok nevznikl? a pokud nastoupim do práce a zjistím, že jsem těhotná třeba po měsíci tak by mi ten nárok měl taky vzniknout ne…je to v podstatě to samé akorát s rozdílem, že místo žádné práce, měsíc pracuji…aspon takhle to chápu já, ale na začátku diskuse jste mě zmátli :)

pokud jsi opravdu na rodičovské dovolené, tedy ti stále trvá pracovní smlouva, tak jsi nemocensky pojištěná. zakladatelce ovšem pracovní smlouva netrvala, proto po dobu, kdy byla doma s dítětem (nikoli na rodičovské dovolené, rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatle) nemocensky pojištěná nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
11.11.10 15:47

jé tak to jo…díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie