Mám nárok na proplacení dovolené?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
mám nárok na proplacení dovolené???
Holky,trochu v tom plavu,ale vy určitě budete vědět,po skončení prvního rodičáku jsem byla měsíc v pracovní neschopnosti a poté jsem nastoupila na další mateřskou dovolenou a poté na rodičák,jsou to teď už tři roky. Protože jsem se zaměstnavatelem měla trochu neshody kvůli té nemocenské,byla jsem ráda,že mi proplatily těch prvních pár dní a poslali to na OSSZ kvůli nemocenské,víc jsem neřešila. Teď mě napadlo,jestli jsem neměla,jako že určitě měla,nárok na dovolenou,když jsem byla na té mateřské dovolené,z toho nárok na dovolenou vzniká,ale já jsem si nepožádala po skončení mateřské o čerpání dovolené a teď je moje otázka,mám ještě nárok na proplacení dovolené?Budu v září do práce posílat žádost o ukončení pracovního poměru dohodou,jsem 7 let doma a práci pro mě samozřejmě nemají. Mám ještě na něco nárok?Pošlou mi ještě nějaký peníze,nebo se to už celý pokrátilo,protože jsem na to zapomněla. Před 7 lety jsem šla na nemocenskou s dcerou, dovolenou mi pak proplatili, po skončení rodičáku jsem byla měsíc na neschopence,pak mateřská dovolená a rodičák,prakticky jsem ve firmě 7 let nebyla,díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
U tebe přesně nevím, ale já jsem otěhotněla a šla pak po nějaké době na neschopenku. Než jsem nastoupila na mateřskou, tak jsem trvala na vyřízení všech záležitostí vůči mě a zbytek dovolené, co jsem nestihla vybrat, tak mi dovolenou proplatili. Ale nevím, jak je to po takové době…kažopádně určitě by ti zaplatit měli, protože odcházíš a po celou dobu jsi byla zaměstnaná akorát jsi byla doma. Nechci kecat, ale nárok určitě je, zkus se zeptat účetní, pokud má kancelář mimo, jak ta naše v bývalém zaměstnání. Nemusela jsem chodit do práce a přitom jsem se zeptala, na co jsem chtěla.
- Citovat
- Upravit
A proč budeš žádat o ukončení pracovního poměru, když pro tebe nemají práci? Nech si dát výpověď a dostaneš odstupné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,ona je docela neochotná,navíc to k ní mám 120 km a nechce se mi tam moc jet,protože dám ještě za benzín a výsledek možná žádný, já si jen říkám,jestli nárok mám a jestli mi něco zbylo,chtěla bych to proplatit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
řekli mi,že s odstupným vůbec počítat nemám,navíc si hledám jinou práci, oni pak budou otravovat, budou mě tam chvíli držet a tak…,chci odejít v klidu,navíc se tam dělalo do šesti, to fakt nemůžu,takže dohodou,ale chtěla bych kdyžtak proplatit tu dovču
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pošli si zaměstnavateli žádost o čerpání dovolené-nemůže se proplatit ale čerpat pokud trvá poměr, to jen při ukončení se dá proplatit, takže pokud hned po rodičáku ukončíš, měli by ti jí automaticky proplatit i bez žádosti, určitě si to pohlídej ať tě neoberou.
Pochopila jsem že jsi čerpala dovolenou po první mateřské? Při rodičáku není nárok, ale zase z druhé mateřské to nějaké dny taky hodí, za ten půl rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, po PPM ti určitě vznikl nárok ale tu jsi si právě měla vybrat, co vím, tak když jsis jí nevybrala a byla jsi doma do 3 let dítěte tak už na čerpání nárok nemáš. A za rodičovskou dovolenou ti nevzniká nárok na Dovolenou. Jen po dobu docházky do zaměstnání a pobírání PPM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U mateřský i když se nečerpá hned, tak je nějaká výjimka a proplatí jí až po rodičáku, kamarádka to tak měla, po rodičáku si zažádala o čerpání a pak až nastoupila do práce. Jde tam jen o to, když se čerpá hned, tak je nárok na více dní, po rodičáku už to může být nějak zkrácený, ale to nevím jak přesně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no právě,holky,říkám si,jestli vůbec na nějakou nárok mám, když ji ¨budu chtít proplatit až po skončení mateřský, při prvním dítěti jsem si ji vybrala,protože jsem marodila a měla jsem dovolenou,co jsem si předtím nevybrala,a ještě za tu mateřskou,teď mi za mateřskou vznikla taky dovča,ale jestli je co proplatit-nevím
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@puckal píše:
Ahojky, po PPM ti určitě vznikl nárok ale tu jsi si právě měla vybrat, co vím, tak když jsis jí nevybrala a byla jsi doma do 3 let dítěte tak už na čerpání nárok nemáš. A za rodičovskou dovolenou ti nevzniká nárok na Dovolenou. Jen po dobu docházky do zaměstnání a pobírání PPM.
Nárok na čerpání dovolené je i po rodičáku, akorát bude krácená, na přesný výpočet bych potřebovala vědět data nástupu a konce mateřské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
od 1.7.2009,syn je narozený 2.9.,mateřská byla na 28 týdnů ,takže asi do 13.ledna 2010, o ukončení pracovního poměru budu žádat k 2.9.2012,asi teda?v tý době bude mít syn tři roky, nebo mohu požádat dřív?I když jsem stále na rodičovské?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj, nepročítám všechny reakce, možná to tady padlo. Za PPM je nárok na dovolenou,ale věc se má takto: záleží kdy nastupuješ na PPM, což se váže na odpracované směny. Za kalendářní rok máš nárok na PŘÍKLADNĚ 20dní dovolené. Pokud odpracuješ nebo máš PPM 60pracovních směn (tedy 3měsíce), vzniká nárok na plnou dovolenou tedy dovolenou za kalendářní rok. Pokud ti PPM ale přechází z jednoho roku na druhý, tedy např. od září do února, pak vzniká nárok na poměrnou část. V tomto případě máš nárok na dovolenou v rámci jednoho roku na 4×1,5dne=6dní a v rámci druhého roku (leden a únor) 2×1,5=3dny.Hodně ale záleží na tom, kdy přesně v prvním měsíci PPM začíná a kdy v měsíci končí. Nebudu úplně zabíhat do detailů,ale pokud by PPM končila příkladně 15.2.,pak za tento měsíc už nárok na dovolenou není, jelikož měsíc netrval 21kalendářních dní. Naše zákony jsou velmi složité a pořád se mění. Co se týká ukončení pracovního poměru, pokud dáš výpověď, musíš tam odpracovat 2měsíce /výpovědní lhůta/,pokud pro Tebe nemají práci, dávají výpověď oni Tobě z nadbytečnosti s nárokem na odstupné.
- Citovat
- Upravit
jo a pokud si nepošleš žádost o čerpání dovolené po skončení PPM, pak Ti vzniká nárok pouze na poměrnou část (i kdybys měla nárok na plnou dovolenou za kalendářní rok) a ten Ti zaměstnavatel proplatí po skončení rodičáku. Nejsem si teď úplně jistá, ale myslím, že pokud se rozhodneš zůstat doma 4roky, pak tento nárok zaniká.
- Citovat
- Upravit
nevím, kolik máte v práci za rok stanovený počet dní dovolené. Pokud máte 20dní, pak máš nárok za PPM na 9dní dovolené (od 1.7.). Bavíme se o té druhé PPM,ano? Před tím jsi měsíc marodila a před tím jsi dobíhala první rodičák.
- Citovat
- Upravit
pokud pro Tebe nemají práci, nedávej Ty dohodu o ukončení prac.poměru, nech si vyplatit odstupné. Podle zákona máš nárok na 2+3 mzdy
- Citovat
- Upravit