Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den,
S manželem se budeme rozvádět a chce mi odepřít přístup k jeho stravenkove kartě ze které kupuji jídlo pro rodinu. měsíčně mu tam chodí z práce něco kolem 3000. Chci se tedy zeptat jestli mám na půlku těchto peněz nárok než se rozvedeme?
Případně jestli mi můžete někdo poradit jak řešit situaci kdy se odstěhuji s dětmi a chci aby na ně přispíval než bude rozvod uzavřený. Zajímá mě to samozřejmě z obou stran abych věděla na co mám nárok já a na co případně má nárok on. Tím že se chci odstěhovat z dětmi já tak mi někdo říkal že do rozvodu mi peníze žádné dávat nemusí.
Mockrát děkuji
@Klára 623 Ne, na pristup k jeho stravenkove karte fakt nemas narok, to je peispevek jeho zamestnavatele na jeho obedy.
A do rozvodu by ti teoreticky mel platit výživné, ale prakticky je ptazkou, jak rychle bys to spudne vymohla. Plus dalsi vec je, jak daleko se chces s detmi stehovat, pokud dal, tak od muze pozadovat, aby zistaly v puvodnim bydlisti, tedy u nej.
Prosím??
![]()
Je to jeho příspěvek na stravné od zaměstnavatele. Správně si má za ty peníze kupovat obědy do práce. To, že on obědy řeší jinak a za stravenkovou kartu se kupuje jídlo pro celou rodinu, je věc druhá.. Ty na tyto peníze nárok nemáš…
Proč bys měla mít nárok na půlku stravenek? To můžeš vlastně řešit rovnou nárok na jeho půlku peněz ![]()
@Klára 623 píše: Více
Nemáš na to absolutně žádný nárok. Je to příspěvek zaměstnavatele na JEHO stravování. Ne že si z toho jeho ex bude kupovat jídlo…
No musíš řešit alimenty na děti.
Stravenky jsou jeho benefit, určený přimo pro jeho osobní spotřebu, to, že to chápeš, tak, že tím platíte jidlo pro všechny je tvůj problém a nevědomost ![]()
@Klára 623 píše: Více
To je přece na oběd Vašeho manžela. proč byste tam měla mít přístup?
Jsou to peníze, jako ty, co má na účtě, protože až se budete rozvádět, budeš mit narok i na ty jeho peníze, co má na účtě. V manželství neexistuje, že peníze jsou jen jednoho, protože on je vydělal. Jsou společné, obdobně by to mohlo být se stravenkami. Do SJM nepatří jen dědictví, dar, popř.,to co je v predmanzelske smlouvě.
Ale myslím si, že ty 3tis budou pryč za den - dva. Moc bych s tím nepočítala
@Anik6 píše: Více
Co prosím??
![]()
Takže když manžel bude mít v znaměstnání závodní strovování, tak mám nárok na půlku jeho oběda, protože SJM??
![]()
Tak jistěeeeeee
![]()
@werajsik píše: Více
Ja tedy beru veskere tyhle stravenky a benefity a tak jako penize. To ze mam treba 2000 na benefitcr, je jako bych mela o 2000 vetsi vyplatu, to same stravenky. ![]()
@Anik6 píše: Více
Víš ty vůbec co je to stravenková karta? Asi ne jinak bys takový blábol nenapsala..
Taky mame, nakupujeme za to v supermarketech.
@Tarena píše: Více
Ale je to benefit od zaměstnavatele směrem ke konkrétnímu zaměstnanci, SJM s tím nemá nic společného. To že je zaměstnanec ženatý/vdaná je ve vztahu zaměstavatel vs. zaměstavatel úplně irelevantní
Ty si dobře mimo,
co je na stravenkové kartě? Peníze… a přirovnání s dotovaným obědem.. ![]()
Přečti si něco o SJM.
Stravenková karta je karta nabitá penězi a tím pádem patří oběma.