Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Nedala bych mu ani plínu, oficiálně dala na soud úpravu o střídavou péči, nechala na soudu, jak to bude s alimenty a trvala na tom, že bude mít vše dvojmo.
Nedala bych mu ani lyže, prostě jen léky a to, co bude mít oblečené na předání.
Ostatní náklady striktně napůl, pokud bude platit větší alimenty než ty, protože má vyšší příjem.
@Anonymní píše: Více
Družina nejsou žádné velké výdaje, alimenty na 7letou 5tis. mi nepřijdou až tak nízké, kort když ji má ještě půlku času u sebe, tj. ji živí. Řekla bych mu, ať si peníze za družinu strčí někam, žádný účet na alimenty nebude a je to. A že pokud to chce jinak, může si sehnat mediátora a případně se obrátit na soud.
Ze nic jiného asi nepomůže. Je lepší to mít jasně dané. Ať je stridavka oficiálně a to se všemi právy a povinnostmi. Jasně dané alimenty podle příjmu i to co kdo platí mimo to. Bonus na dítě bud každý rok jeden nebo po 6 měsících.
My máme společnou péči, reálně to vychází na cca 20 dni u mě, 10 u otce, alimenty platí on mne, navíc obědy, MHD na rok. Platby ve školách napůl, kroužky, soustředění, tábory, akce buď napůl nebo spíš střídavě ( nebo já platbu akce, on kapesné). Přispívá v září na oblečení a pomůcky do školy. Ale my se dokážeme domluvit, nemusíme to mít na korunu přesně určené.
Ten účet bych dala spíš na věci, které jsou dané a nijak nezáleží na prioritách a pocitu, vkusu rodiče. Protože tam jsou pak konflikty. Co dítě potřebuje a co ne a za kolik.
Jinak mi 5 tis při střídačce 50:50 nepřijde málo. Pokud by dítě viděl sotva o víkendu a absolutně nic navíc nekoupil, zvýšení by bylo na místě.
Já osobně mám 6 tisíc na dva puberťáky, k tomu ex platí měsíčně cca 1500 obědy a ročně 2200 MHD. Ostatní věci napůl nebo každý jednomu nebo každý něco. Jeho příjmy neznám. Ale věcně je bez peněz, znám jeho hospodaření z dřívějška. Jsem ráda, že se domluvíme a většinou není problém. A když je, pomyslím si svoje. Za rozčilování mi to nestojí.
@andelka83 píše: Více
Já sem se chtěla taky domluvit, ale není to možné..našla sem ji dva přímestskè tábory v létě za dobrou cenu a nelíbilo se mu, že nechci zaplatit za oba
chtěla jsem na půl…požádán teda o oficiální stŕídavou péči, alimenty nechám na soud, ať to má spravedlivé…
Já bych šla cestou oficiální střidavé péče a k tomu danou výši alimentů a uvidíš. Min by mohl se podílet na těch dražších věcech - tábory, lyžak, nové bryle apod. no.
No finacne si mozna pohorsis
Kdyby soud urcil jemu 5000, tobe 3000, jakoze beru stejne procento z platu. Budes mit 2000 alimenty.
O 3000 mene mesicne. Tj 36 000 rocne. Ty naklady co chceš po nem jsou vic nez tech 36?
Zažádej si o ofiko SP. Alimenty jeden druhému podle soudu. Nic pod nos bych mu nedávala, atˇse o dceru stará se vším všudy. On si myslí že ti dává hodně, a ještě si myslí že mu budeš vypisovat co přesně sis za ty peníze dovolila koupit? Do její plnoletosti ti bude dávat jen tohle? No co si počneš, holt si budeš muset platit kabelky, nehty a kadeřníka sama ![]()
Chápu dobře, že je týden u tebe a týden u nej a ještě ti dává 5 tisíc? To mi přijde na družinu, jídlo ve škole a nějaký oblečení teda dostačující. ![]()
@Netopýr1 píše: Více
Nejaký oblečení to není, jsou to bundy, boty, drogerie, vitamíny, školní pomůcky, školní akce, zubare…plus podle zákona alimenty zahrnují celkovou životní úroveň, stravu dítěte, atd…u mne ma bydlení mnohem dražší než u něj..těch 5000 mi nepřijde nic extra.. ![]()
Na řešení prázdnin se musíte domluvit, ale lepší to bude v případě oficiální střídavé péče. Ty poresis svou část a on svou.
Klid, ne každý týrá dítě na hranici bídy a myslí si, že bydlí zdarma.
Já mám novorozence a už teď mě stojí víc než těch 5 tisíc a to mám levné bydlení.
Ono na tom ve výsledku budeš možná hůř, protože si budete platit navzájem, ale mě by to vzhledem k situaci za to stálo.
@arinecka píše: Více
Presne
o tohle mu jde…já s tím vším strávím i dost času, on dostane vše pod nos…ale on je manipulant, bohužel svojí blbostí jsem mu u rozvodu nechala víc než bylo podle zákona a nechala sem se od něj vydeptat…pořád chce o všem rozhodovat, říka mi co s ní mám dělat, jak se s ní učit atd… ![]()
Ale obecně to není jeho problém, že mas dražší bydlení.
Zdravím, chtěla by jsem znát vaše názory, případně radu..s ex sme rozvedení 2 roky, dceři bylo u rozvodu 5 let, domluvili sme se na alimentech 5000, jeho výdělek je cca 50000 hrubého, můj 30000, bydlí ve vlastním 3+1 bez hypotéky, ja s dcerou v pronájmu v krajskem. městě..mám ji oficiálně v péči, jinak je ob týden u otce, takže střídavka..oblečení ji kupuji jen já, platím obědy, pomůcky do školy, loni sme se dohodli, že ji zaplatím kroužek a on družinu a vetší výdaje, třeba kolo sme přepůlili..před cca měsícem mne začal tlačit do toho, aby sme ji zřídili společný účet, kam budeme posílat těch 5000 a budeme ji z toho kupovat oba..navrhovala jsem teda ofiko střídavku a jeden druhému zaplatíme alimenty, budeme se starat každý o hadry, boty, drogerii sám a ostatní na polovinu..o tom. nechtěl ani slyšet, prej mi dáva hodně, mám mu říct co sem ji třeba za to koupila za poslední mésíce,, furti vypisoval, že už nebude platit ani tu družinu, nic, že mi do jejich 18 ti bude dávat jen tohle a ani o korunu víc…dost mě naštval, celý čas mu ve všem vycházím vstříc, jen aby dcera odloučením netrpéla, všechny věci pro ni mu dávam pod nos, scháním vše aby se jí líbilo a byla spokojená a on furt má připomínky..takže sem se rozhodla, že buď podám žádost o střídavou péči s tím, že si alimenty zaplatíme navzájem a každý se postará o vše sám, nebo podám žádost o zvýšení alimentů na 7.000…co myslíte že bude lepší?