Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den prosím o radu, jsem táta 2 děti, které mám ob víkend a středy. I když bych s nimi byl raději častěji matka častější kontakt odmítá. Holky už mají 7 a 9. Já momentálně splácím hypotéku na bydlení cca 10500 plus elektřinu. Potom mám ještě výdaje se zarizovanim bytu a rekonstrukci auto, internet, telefon Bejvalce zustal komplet zařízený byt. Teď po mě chce 10 000 alimentů. Mé příjmy cca 34000. Děti mě mají i přes to vše moc rádi často jezdíme na výlety atd. Můj návrh je cca 8000. Jaký je váš názor?
Muj nazor je, ze pokud s nimi chces byt vice, budes to muset resit soudne a pri stridave peci mozna budou nizsi alimenty, nevim, jakou mzdu ma ex. Ta tvoje je cisteho nebo hrubeho? Hrubeho je to bohuzel na chlapa docela malo, dej si to do alimentove kalkulacky. Hypoteka je na tvuj byt nebo jeji?
Kamarádka má s ex střídavou péči, týden/týden alimenty neplatí ani jeden, deli si výdaje na kroužky, oblečení atd..
Obvyklá výše alimentů na dvě děti při tvém příjmu bývá kolem 20–25 %, což vychází na 6 800–8 500 Kč. Pokud se staráš pravidelně a máš další výdaje na děti, 10 000 je dost přehnané. Soud většinou bere v úvahu i tvé náklady, takže 8 000 může být rozumný kompromis.
Navrhuji si k tomu soudu o stanovení/zvýšení výživného připravit návrh na střídavou péči. Pokud o ní stojíš a máš na ní podmínky, dostaneš jí, ať se to tvé ex líbí nebo ne. A měl bys teda máknout, protože na chlapa vyděláváš opravdu málo a děti budou stát stále víc peněz.
34 je na dnešní dobu na chlapa, který navíc splácí 10+ hypošku fakt málo a je to spíš živoření a stálé počítání, když je chceš vzít na výlet - nedej bože k moři, to ti vážně nevychází, pokud se rád staráš a máš k tomu podmínky, dala bych návrh na střídavku..
@Peca.Sz píše: Více
Matka častější kontakt odmítá? To tě přece ale nemusí zajímat ne? Podej si návrh na střídavou péči. Jinak ta částka kterou ex chce není nijak závratná na dvě děti, ale měl bys zamakat na zvýšení příjmů.
A mě teda ten příjem zas tak tragický nepříjde. Jasný, mohl by být lepší… Ale znám i chlapy, kteří berou méně. Navíc je taky rozdíl platu v Praze a třeba v Moravskoslezském kraji.
Myslím, že s aktuálním příjmem ti nikdo 10k alimenty nepřiklepne, každopádně bych začala uvažovat nad návrhem na střídavku.
A nešlo by něco udělat s tím příjmem, mně to přijde na chlapa docela tragická částka…i o trochu větší částku jsem měla v práci před dětmi před 6 lety, pak chvíli zkrácený úvazek a teď jsem na RD, ale když by chlap přinesl toto, tak nevyžijeme
tu hypotéku platíš na svoje bydlení a ex má už splacené bydlení?
@Peca.Sz píše: Více
a jak si představuješ platby nad rámec? kroužky? rovnátka? tábory atd.? to je dost podstatné. Dva víkendy v měsíci jsou dost málo, proč nebojuješ o víc?
Jinak tvůj příjem je dost nízký, je otázkou, zda ti to soud bude věřit
co děláš? a není šance na zvýšení příjmu? ![]()
@Anonymní píše: Více
To je hezke, jak se pise, ze na chlapa je to malo, ale u zeny se to tak neposuzuje 🤣
Samozrejme zabojovat o stridavou, i oproti „prani“ nebo pocitum matky, pripravit se na podpasovky, tim umoznit matce vice si vydelat, aby take mohla platit otci slusne výživné, kdyz se porad vsechno tak zdrazuje.
@ondrej190 píše: Více
Víš, proč se to u žen takhle neposuzuje? Protože ženy mají obvykle několikaletý výpadek příjmu z důvodu péče o dítě, jejich návrat do procesu je složitější, to je samé OČR, dovolená o každých prázdninách atd. Kdežto chlap od vylezení ze školy má možnost se někam vypracovat a tu slušnou práci si najít „bez rušení dětmi“. Je to hnusný, ale je to tak.
34 cisteho je cca 45 hrubého. To mi prijde normalni plat. ![]()
A hypoteku ma nizkou, vzdyt najem by byl vyssi.