Mám strach

326
20.2.06 21:26

Mám strach

Holky prosím poraďte. Mám hrozný strach z ptačí chřipky a nevím, co s tím mám dělat. Ale opravdu až panický. Celý den to mám v podvědomí a stresuju a stresuju až mě bolí břicho. Možná se na to díváte trochu optimističtěji a poradíte mi, co s tím mám dělat. Pište názory, budu jen ráda, hlavně bych nechtěla zavést paniku tady na emiminu. Děkuji moc.

Evča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2733
20.2.06 21:53

Evi, já si myslím, že kolem ptačí chřipky se dělá zbytečně ooobrovský humbuk… panika není určitě namístě! když to vezmeš racionálně- o ptačí chřipce se mluví cca poslední tři roky- a za tu dobu zemřelo na ni asi 70 lidí v miliardové Asii…to na normální běžnou chřipku ročně zemřou stovk y možná tisíce lidí na celém světě…nebo na její komplikace. myslím, že je větší pravděpodobnost že tě zajede auto nebo na tebe spadne barák:)
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jaa
1150
20.2.06 22:01

Ahojky Evčo:O)
Nevím vlastně, co napsat, abych tě trochu uklidnila - snad jen to, že ptačí chřipka zatím nedorazila k nám a i když dorazí, zdravotnictví s tím bude už dopředu počítat a snad bude, alespoň v mezích možností, připravené. Tady máš pár základních informací (nevím, co o chřipce víš:O), vždycky je lepší, když člověk o tom, z čeho má strach, ví co nejvíce. Další info najdeš na internetu.
Příznaky ptačí chřipky:teplota, kašel, škrábání v krku, svalové bolesti, zánět spojivek, zápal plic, až po akutní dechovou nedostatečnost a jiné stavy bezprostředně ohrožující život nakaženého.
Nakažení ptáci ji přenášejí slinami, nosními sekrety a trusem. Nákaza se dále šíří kontaktem zdravých ptáků s nemocnými nebo s jejich výměšky. Přenos na lidi je zatím možný pouze kontaktem s kontaminovanými ptáky nebo jimi znečištěnými povrchy. Šíření nákazy z ptáků na člověka neprobíhá jednoduše. Z dosud zaznamenaného relativně malého počtu příkladů přenosu vyplývá, že přenos není jednoduchý a že při expozici identickému zdroji onemocní pouze někdo. Příčiny jsou zatím neznámé.
Tak zatím papa, pokus se na to nemyslet (vím, že je to těžké), ale je to podobné, jako kdybys celé dny myslela na to, jestli máš/nebo budeš mít třeba rakovinu nebo jakoukoliv jinou vážnou nemoc - prostě nemoc si nevybírá, ale určitě můžeš udělat spoustu věcí, abys minimalizovala rizika.
No, asi jsem Ti moc nepomohla, ale nevím, co jiného k tomu říct:O)
 Jaa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4258
20.2.06 22:03

evco,ja se taky trochu bojim,ale mamka -zdravotni sestra mi rikala ze pry je to zvelicovane,pamatujes na BSE?tak snad to nebude tak hrozne,mysli pozitivne. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
20.2.06 22:05

Čau holky,

taky me to docela trápí, ne moc, ale práve třeba ten ptačí trus - kočár mám doma v bytě a za den projdedu bohužel kde co, i když se snažím a viditelným fujtajblům se vyhýbám. Ale takovej nakaženej ptačí trus, přejedu kolečkem a ma ho v bytě, kde se mi pořád plazí miminko :-( Sice mam kočár hned za dveřma v předsíni, kde hned vytřu, ale stejne :-((( No, jsou lidi, co chodí doma v botách… tak já se tím trápit nebudu :-))))

m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.2.06 22:19

Evca: přečti si o ní i jiné věci, než články v Blesku… to už nás víc ohrožuje dýmějový mor, než ptačí chřipka :-) Navíc chytit jí není ani zdaleka tak snadné, jako chřipku obyčejnou. Doporučuji nejíst na jihu Evropy syrová kuřata a moc se tam s nimi nemazlit ;-)

• Citovat
  • Upravit
1785
20.2.06 22:23

No jo, taky mě občas napadají katastrofické scénáře:-)
Ale k pozitivům patří třeba tohle:

• zatím není potvzený přenos z člověka na člověka
  • i kdyby ses dostala nějakým způsobem k nakažené drůbeži, řádnou tepelnou úpravou téměř jistě zničíš všechny potenc. původce chorob
  • i když epiemiologové předpokládají, že pandemie je nevyhnutelná, tak je faktem, že třeba španělské chřipce podlehlo tolik lidí proto, že to bylo v období války (nebo po ní? prosím opravte mě, fakt nevím..:-/), tudíž byli lidé oslabeni špatnou výživou. To je dnes u nás daleko méně pravděpodobné.
  • stejně s tím nic nemůžeme dělat a musíme čekat, co na nás příroda vymyslí:-)
    Tak se tím netrap, dokud není důvod, nějak bylo a nějak bude:-) Koneckonců člověk má celkem tuhej kořínek:-)

Jazzi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
20.2.06 22:25

Ahojky Evčo,

myslím si, že strach v souvislosti s ptačí chřipkou je úplně normální, ale asi opravdu není nutné se tím celodenně trápit. A snažit se naopak nepanikařit. Já se naopak snažím na takovéhle věci vůbec nemyslet. Věřím na osud. Můžeme ho někdy trochu změnit, ale jen tím, že něco urychlíme nebo naopak zpomalíme. Ale jinak to stejně dopadne tak, jak má. Tak proč si kazit každý nový den nějakou panikou? Zaměstnej svou mysl jiným směrem a uvidíš, že podvědomí bude taky pozitivnější… :)

Jarka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
20.2.06 23:03

Děkuju moc, tolik kladných odpovědí jsem ani nečekala a jsem za ně vděčná. Jste prostě super!!! :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.2.06 23:58

Ahoj,
já mám taky tak trošku obavy,ale můj muž mi je logicky vyvrátil.
Oba pocházíme z vesnice,z rodin,kde se žilo (jedlo) z toho,co se vypěstovalo.
Kolikrát se stalo,a na to se jako dítě pamatuju,že se dědovi nelíbil tř.králík,slepice ,tak se to zabilo a bylo to k obědu.Možná se ušklíbáte,ale tak to bylo.A nikdo nikdy nezkoumal,nedělal testy,jestli je to zvíře nakažený.Myslíte,že dřív se maso v krámech nějak extra kontrolovalo?
Nebo že myslivci a rybáři študovali,proč je po zimě tolik uhynulých ptáků-prostě to byl přirozený úhyn.
Je to strašně zmedializovaný,tak trošku to zavání tím,že to podněcují farmaceutické firmy,aby vydělali peníze na vakcínách.
No řekněte,byli jste jako děti očkovaný na chřipku,klíšťata,žloutenku a pod.nemoci?Přitom i před 10-15 lety tyhle nemoci byly taky a možná i rozšířenější.
Netvrdim,že mrně nenechám oočkovat,ale mám super dr. a ta tvrdí-všeho s mírou a něco na tom asi je.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
21.2.06 08:14

novoborko, tohle nemuzes srovnavat, driv byly jine nemoci, ktere nejsou ted a ted jsou nemoci, ktere drive nebyly…
Ja se taky bojim ptaci chripky, ale opravdu je asi lepsi na to nemyslet, nebo by se clovek zblaznil :(

Radka

• Citovat
  • Upravit
6429
23.2.06 20:23

Já jsem v klidu, dokud nepropukne pandemie = dokud se nepotvrdí přenos z člověka na člověka + jak snadný ten přenos je.

Zatím se nakazili jen lidé, kteří pracovali v prostředí, kde se chovala nakažená zvířata = žijí v těsném a častém kontaktu s nimi…
Ostatních se to zatím spíš netýkalo..

Jediné co jsem si řekla je, že bych mohla víc dbát na hygienu při práci s drůběžím masem, dokud se to neuklidní, nebudou další info apod.
Jelikož se virus ptačí chřipky ničí při teplotách na 70 stupnů a stačí jen sekunda při této teplotě k bezpečnému zničení viru, tak z tepelně upraveného masa strach nemám. Jen při práci se syrovým masem bych prkénko a nože umývala novou houbičkou (stojí necelou korunu) a tu pak vyhodila, přelila nádobí vařící vodou z varné konvice. Na ruce gumové rukavice, které by se také přelily (snad se neroztečou).
Jenže.. pak mi táta říkal - a co vejce? Na nich by to mohlo být taky… to je budeš brát také vždy v rukavících? Přelévat je před úpravou?
A co řezníci? Sáhnou na jedno syrové maso, pak druhé, pak na pytlíky, do kterých to balí.. či na co jiného… Takže je prý nesmysl něco víc hlídat.

Rozhodně drůbeží i jakékoliv jiné maso nepřestanem kupovat.
Vždyť chovy, které budo napadané, jsou vždy vymasakrované, tak snad do maloobcodní sítě žádné nakažené maso ani přijít nemůže…
 E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
23.2.06 21:28

HOOOOOOOOOLKY, moje máma má kamaráda hygienika. Jeho názor je: KLÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍD!!!!!. Říkal, že přenos v našich podmínkách by byl rozhodně na jiné úrovni než někde v Asii, kde žijí lidi se slepicema v jedné místnosti :wink: . Jak bylo již mnohokrát napsáno, virus se ničí již při 70 stupních Celsia (syrové kuře snad nikdo z nás nejí :wink: ). Včera mluvil v rádiu hlavní hygienik a ten říkal, že není úplně šikovné sahat na mrtvého ptáka (což asi taky neděláme, co? :wink: ).
Sečteno, podtrženo: dodržujme hygienu, nejezme teď nedostatečně uvařená vejce, všechno řádně tepelně zpracujme. Určitá opatření již byla zavedena (chovatelé nesmí vypouštět drůbež ven). A přesně jako BSE, taky jsme všichni šíleli, že nebudeme jíst hovězí :wink:
 Ivča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
27.2.06 13:14

Tak trochu - vlastně hodně - souhlasím s myšlenkou, že je to podobný scénář jako BSE. A jediný, kdo na tom má nějaké výhody jsou farmaceutické firmy, dodávající vakcíny, které jsou v podstatě neúčinné, pokud je neaplikujeme do pár hodin od nakažení. Vzhledem k tomu, že ptačí chřipka má zřejmě nástup podobný jako normální chřipka (teda alespoň z toho, co jsem zatím četla mi vyplynulo, že takové příznaky mám třikrát do roka, když chytnu nějakou virozu). nejsem přesvědčena o tom, že by tyto vakcíny někoho zahránili. Aplikae vakcím jako prevence je nesmysl. Nepanikařme, užívejme si toho, že se na nás ti malí cvrčci smějou a jsou v pohodě, buďme rádi, že nás netrápí válka, mor nebo další hrůzy. Moje máma měla sestru......narodila se babičce hned po skončení války, ale asi v půl roce umřela. Už při porodu bylo vizuelně miminko ve velmi špatné stavu - stanovisko lékařů: těhotenství v období hrůzy z války se poznamenalo na nenarozeném miminku. Takže myslím, že hledat problémy tam, kde nejsou, je nezodpovědnost nás všech.....přemýšlejte o tom.....
 Kamila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
28.11.11 22:16

Minula ses tady s tematem, ne? Ale pokud si nedelas srandu a myslis to vazne, zajdi si ke gynekologovi nebo zkus koupit test. Myslim ale, ze tehotna nejsi, ale ja do Tebe nevidim. Tak at Ti to vyjde k Tve spokojenosti :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí