Mám utratit svého psa?

Anonymní
31.12.21 00:30

Mám utratit svého psa?

Ahojky.

Už takové tři měsíce si nevím rady. Mám fenku jezevčíka, které je 15 let a 6 měsíců. V létě byla na trhání a čištění zoubků, narkózu přežila i když prodělala epileptický záchvat, vše dopadlo dobře.

Jenže poslední tři měsíce se hodně změnila. Chuť k jídlu má, ale začala mit problém s močovým měchýřem. Už měla několik antibiotik a nic ji nepomáhá. Dlouho jí trvá než se vyčůrá a ještě dyl než se vykadí, někdy v moči má krev. Jediné vyšetření, které by pomohlo, tak buď uspat a podívat se přes močovou trubici dovnitř, nebo rozříznnout přes břicho.

Doma nosí pleny, protože se počůrává. V poslední době začala být agresivní, tedy jenom když ji chceme utřít tlapky, nebo zvednout. Tak zabrečí, nebo hned zaútočí a kouše. Dříve běhala, milovala pískací hračky a teď nic. Pořád jen spí a nejraději vyhledává samotu, občas se přijde pomazlit.

Už je pomalu slepá, na jednom oku má velký zákal. Někdy si ani nepamatuje, kdo je kdo. Nebo nám přijde, že má Alzheimra.. Taky občas spadne zadníma nožkama, že neudrží rovnováhu. Někdy přepadne dopředu a dá si na čumu.

Je to s ní těžké, na procházky nejde jit, protože jenom 15 minut stojíme před vchodem, než se vůbec vyčůrá a pak jde jak hlemýžď s učůrává…

Pořád přemýšlím, co s ní… Je to moje sluníčko a mám strach z té bolesti až tu nebude.. Ale zase ji nechci trápit…

Měl jste někdo něco podobného? :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1213
31.12.21 00:47

Ano měla jsem něco podobného. Psovi bylo 17 let a musela jsem ho nechat uspat, strašně se trápil a chvílemi o sobě už vůbec nevěděl. Je mi to moc líto dodnes, je to už řadu let a pořád s ním v duchu mluvím jak kdyby tady byl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.21 00:52

Já bych k tomu kroku přistoupila, až když bych si tím byla opravdu jistá, což ty, když se ptáš tady, nejsi.
Měli jsme starého a hodně špatného pejska a jednoho dne jsem prostě začala cítit, že už ten čas opravdu nastal a že to je pro něj to nejlepší řešení. Ve chvíli, kdy jsme ho nechali uspat, jsem o tom byla na 99 % přesvědčená. A i tak to je pro mě jeden z nejsilnějších a nejnáročnějších zážitků. Bohužel ty poslední okamžiky nemůžu dostat z hlavy a velmi často se mi vrací. Nedovedu si představit, jak by mi bylo, kdybych to udělala, aniž bych si byla opravdu jistá. To by se k těm všem emocím přidaly ještě pochybnosti…

Držím palce, ať to vše dopadne co nejméně bolestivě jak pro pejska, tak pro vás… :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2989
31.12.21 00:58

Ano, v tuto chvíli si myslím, že pejsek nemá ze života žádnou radost. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
31.12.21 01:11

No ono záleží. Jestliže je pes ještě jakž takž aktivní, funguje, nemá žádné přidané obtíže či bolesti, tak samozřejmě k uspání není důvod. U vás si myslím, že je to situace u které bych to zvážila. To že bývá agresivní když s ní utíráte packy atp může mít příčinu v nějaké bolesti, kterou může mít v břiše, ať už to souvisí s močovým měchýřem nebo jinými vnitřními orgány. To že vyhledává samotu, už má problémy s pohybem a zadními nohami a celkově už je vlastně jen zavřená doma by mi stálo za zvážení. Ač jsem velký milovník psů, tak občas je ten odchod těžší hlavně pro majitele než pro toho pejska a občas se snažíme udržet je stůj co stůj naživu, ne kvůli nim, ale kvůli nám a tomu jak se s tím vyrovnat. Myslím, že po 15ti letech života už toho má za sebou hodně a netřeba ji nechat dál trápit, ale určitě je to hlavně o tom tvém rozhodnutí, protože pes ti neřekne, že už stačilo, což je to nejtěžší - rozhodnout za něj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
31.12.21 01:20

Když jsme nechali uspat pejska byli jsme si tím jistí. Ten den to bylo jasné že nechat ho žít jen o minutu dýl, bylo hrozné trápení hlavně pro něj ale i pro nás. Nedokážu ti říct jestli to máš udělat, protože je to hrozně těžké. Ale posílám ti sílu :srdce:

• Citovat
  • Upravit
14838
31.12.21 03:41

Z toho, co popisuješ, mi připadá, že je prostě bolavá, ať už od toho močáku, nebo třeba páteř, klouby… Zaměřila bych se tedy na to a konzultovala s veterinářem, pokud nejde odstranit příčina bolesti, zda by bylo možné pejskovi od ní ulevit medikací. Samozřejmě léky na bolest nejsou dlouhodobě nic super, ale upřímně, v patnácti letech už bych se zaměřila spíš na kvalitu těch posledních chvil než dlouhodobý výhled. Kdy to ukončit se těžko radí, ty znáš svého psa nejlíp a jak už se psalo výš, v té chvíli pak už nemáš žádné pochybnosti. Ne že by to bylo o to lehčí, byly to jedny z nejtěžších chvil v mém životě, ale víš, že děláš dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1912
31.12.21 04:46

I když je to těžký, tak já bych se nemohla dívat na to, jak mi pes postupně chřadne. Kdybych věděla, že je to mladý pes a zvládne to, tak počkám a dělám pro něj maximum. Jenže tento pes má věk a jak dlouho (možná rok, dva, tři) zbytečně prodlužovat trápení?
Já jsem pro (v jakémkoli případě), aby měl pejsek odchod v klidu, bez bolesti, důstojný. Nechtěla bych, aby se zbytečně trápil tím, že nejsem schopná se rozhodnout…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
607
31.12.21 06:44

A jaký názor má veterinář? Znám to, je to hrozný :,( a lepší už to nebude. Drž se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1462
31.12.21 07:02

Podle me popisujes bezne priznaky stari… na co bych se zamerila, je eliminace bolesti, s veterinarem zkonzultuj vhodny prostredek. Myslim, ze az jeji cas prijde, tak to poznas ty sama… ale ja bych ji nenechavala utratit jen kvuli tomu, ze jeji potreba trva dyl, nez jste byli zvykli…

Příspěvek upraven 31.12.21 v 07:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.12.21 07:03

Taky jsme meli jezevcici…byla se mnou 19 let…nedokazali jsme ji uspat…porad jsme mysleli ze se z toho kasle dostane ale pak to zacalo byt horsi a horsi…zacalo se to nabalovat…prislo mi ze pak uz nevi kdo jsme…jako by mela skutecne alzheimra…prislo mi ze je na tom spatne fyzicky ale i psychicky…ona se takhle hodne trapila necele dva mesice…bylo to ode me sobecké myslet si ze mi jeste bude delat radost…slo ji videt v ocich ze uz nas nechce…ze ma vseho dost…ten pohled nikdy nezapomenu…mela dobry zivot…vesely a hravy…asi se porad s veterinarem jestli ma bolesti a pripadne co na ne…jako hodne stari a nemocni lide taky ucuravaji…maji krev v moci…sedy zakal…ztraceji rovnovahu…nejdou nikam ven…a taky to nechteji vzdat…jestli nejsou problem finance…zkuste i tu operaci kdyz to ma pomoct…i kdyby tu s vama byla treba jeden rok…fakt zvazte jestli je to tak spatne…abyste pak nelitovali

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6881
31.12.21 07:28

Já bych ji utratila… mám doma 13 letou dámu a v tomhle směru mám jasno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
31.12.21 07:40

Nechala bych ji uspat. Má za sebou jistě krásný psí život a před sebou už jen bolesti a trápení. Budeš akorát mastit kapsy veterinarum, kteří budou oddalovat nevyhnutelné. Skoro šestnáct let, to je úctyhodný věk. Nenechala bych psa trápit dalšími operacemi, protože vzhledem k věku je víc než jasné, že už tu dlouho nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
31.12.21 07:46

No, už se asi že života moc neraduje.
Ja ted ještě dala šanci naší fence, ač to bylo na hraně. Je na tím ale lépe, nic ji nebolí. Vím, že to není na dlouho, je zázrak, že vůbec přežila narkozu.
Držím pěsti, hele, nemáš odstup, ani já od svých psů. Ale nenech ji úplně trápit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2915
31.12.21 08:06

Jezevčík má dlouhou pater, jestli má problémy s curanim, to těžké břicho ji o to víc zatěžuje a bolí to, nejspíš už to chytla i nějaká plotynka a o to to bolí víc… My jsme měli pro psa léky na bolest, tedy chodili jsme na injekce, ale to byl mladý, pak se z toho vyléčil. Když měl 13, měl vodu v břiše a taky už začal trpět, takže jsme uvažovali o uspani. No než jsme se rozhodli, vzdal to sám… Já bych asi neváhala, je možné že v tomto stavu bude ještě další roky, jestli po vás vyjede, tak jí to musí vážně bolet :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný