Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nečetla jsem všechny odpovědi, ale není to to nejhorší zlozvyk…
uplně mi připadalo že mluvíš o naší malé, taky bezdudlíková a taky se jen nosila, nikde jinde neusnula…
Ale po 4 měsíci se to změnilo.. sice na ruky pořád chce, ale bylo to horší… ted už v postýlce krásně usne, i v kočárku…
Musíš občas nechat plakat, většinou doma
venku ji raději ještě vezmu, se jinak všichni dívají jak kdybych ji ubližovala… ![]()
A ted nám bude za chvíli půl roku a už si vzala z ničeho nic i dudlíka.. ![]()
Držím palečky at je to brzo v pohodě…
Audik, taky jsme nosili, pak uspávali na míči, pak na míči spolu s CD se šuměním deště, pak houpání na kolenou a broukání, pak v postýlce za ručičku a broukání, pak v postýlce jen s broukáním a momentálně usíná sám, ale před tím se vrtí, cestuje, co pět minut si lokne čaje, převrací se na bříško a trvá tak půl hodinky, než se udolá
, ale udolá se sám, chodíme ho jen tak po pěti minutách kontrolovat a převracet zpátky na záda ![]()
Všechny ty metody přišly nějak samy, nenásilně, tu ručičku v postýlce zavedl děda, když jsem byla na týden u našich a od té doby pak šel rovnou do postýlky
Takže ani nošení, ani míč ho nezkazily.
Ovšem přes den neusne nikde jinde než v kočárku, udrndám za špatného počasí v předsíni a spí i doma v kočárku. To je blbé, ale v postýlce prostě přes den ne-e a taky nevím, jak ho to naučit a všichni říkají, že jsem si upletla bič, s tím kočárem.
Jo a dudlík teda máme jen na usnutí, chvilku trvalo, než si ho vzal.
Taky jsem nosila ![]()
Syn bez problémů usíná sám a dcerka - 20 měsíců, ještě kojená, usíná taky sama v postýlce..Na režim bdění a spánku jsem jsem taky nijak zvlášť nedbala, vytvořili si ho sami.Když usnuli v neobvyklou dobu, nebudila jsem je, koupali jsme později. A tak je to dodnes, když náhodou malá v podvečer usne.
Jediné, co jsem nepraktikovala, tak společné spaní s dětmi. Ale to hlavně k vůli tomu, že jsem byla moc unavená, s dítětem vedle sebe bych neusnula a nespala tak kvalitně, jak bych potřebovala. A taky jsem měla přílišný strach ze SIDS. Chtěla jsem, aby spali s monitorem.Jinak to taky neodsuzuju.
Ahoj, malá taky nechtěla dudlík a nikdy ho ani neměla. A se spaním to bylo různé. Jednu dobu usínala sama, pak ani omylem a musela spát se mnou v posteli. Taky jsem ji uspávala na rukách. Když byla větší, sedla jsem si na postel a malou chovala. Později jsem ji začala učit usínat samotnou vedle mě a kolem 20 měsíců jsem ji konečně zase naučila usínat v postýlce. Nikdy mě nenapadlo malou nenosit. Teda teď jo, ale jsou jí 2roky a já těhu, takže se to snažím trochu omezit.
Moooc děkuju za tuhle diskusi
Přes den mi malej bez chování a uhoupáni na míči neusne,i v kočárku usíná špatně.V noci naštěstí po kojení usne sám v postýlce,ale večer ho taky musim uhoupat a pak se ještě aspon dvakrát vzbudí.Kojim i v noci po dvou hodinách,takže ještě že pak nemusim i uspávat,to už by jsem nespala vůbec.Dneska mi spí jen v náruči,jak ho položim,tak je vzhůru.
U nás malej taky nechtěl dudlík a byla jsem za to ráda nakonec.Chování u nás bylo na denním pořádku a za to jsem nakonec taky ráda,protože ted už se jen tak pochovat nenechá.A do půl roka minimálně bych určitě chovala co nejvíc,miminka to potřebují.Taky si vzpomínám jak babička na mě vyjela že malýho furt chovám a houpu
rozhodně z něj nebylo dítě které by mi neustále viselo na krku,naopak pozornost pak vyžadují ty děti,které nemají dostatek kontaktu a lásky s matkou.
Anonymní píše:
U nás malej taky nechtěl dudlík a byla jsem za to ráda nakonec.Chování u nás bylo na denním pořádku a za to jsem nakonec taky ráda,protože ted už se jen tak pochovat nenechá.A do půl roka minimálně bych určitě chovala co nejvíc,miminka to potřebují.Taky si vzpomínám jak babička na mě vyjela že malýho furt chovám a houpurozhodně z něj nebylo dítě které by mi neustále viselo na krku,naopak pozornost pak vyžadují ty děti,které nemají dostatek kontaktu a lásky s matkou.
no z babiček fakt teču…malej chytne hysterák, že vypadá, že mu praskne hlava a babička i mamka, že ať ho nechovám, že si zvykne a budu trpět…
a kdyz ho nechám, tak jedna z nich ho stejně vždycky vezme
![]()
Ahoj chovala jsem od malou na rukách a všichni mi říkali,že jsem praštěná, v 8 měsících sama odmítla uspat v náručí a usnula sama v postlýce a od roku spí v postýlce z jestli taková ta kovova s bočnicemi a dá se z ní zadem slézt. Spí v ní celou noc a když náhodou chce k nám tak prostě přeleze mezi mě a manžela a spí dál. Večer usíná tak, že se válí u nás v postli a já tam jsem sní a jak začne už usínat tak jí přenesu, klidně se do mě pusťte, ale ona má pocit jistoty a klidu a usne do 10 minut. Mi to vyhovuje, a to je důležité. Byli jsme na neuorologii kvůli špatnému spaní v noci, budila se s děsem a byla naměsíčna, ale nakonec nám nic neprokázali a když jsem paní doktorce řekla, že chce spát s námi řekla mi: Tohle je fyziologické, lidský tvor je jediný savec, který svá mláďata po porodu odděluje od matky, jinak všichni savci, až se cítí být samostatní se od matky odpojí a osamostatní se. Takže chovej dokud můžeš. ![]()
nosíš ho v šátku?,já to tedy neaplikuji,protože nemusím pořád prcka nosit,ale myslím,že Tobě by se hodně ulevilo
Neboj, máš naprosto normální miminko! Taky jsme uspávali nošením, houpáném i jinak a kolem 5m najednou stačilo dát do postýlky a chvilku zůstat a usne. Zkoušeli jsme i naši postel, ale nechtěla, tak měla svoji přiraženou k naší. Vůůůbec bych se nebála nějakého „rozmazlení“. Dudlík - naprosto stejná zkušenost, kamarádky říkaly jak se máme, že ho nechce, že nebudeme muset odnaučovat, my ho pořád cpali, protože ty okolní miminka to krááásně uklidnilo, přesně jak píšeš. No a nakonec ho vzala na milost (pořád jsme nabízeli na usnutí a podobně) až se začal klubat první zoubek a teĎ ho na spaní vyžaduje a je spokojená. Dám dudlík, plenku do ruky a chrní. Vydrž, určit se srovnáte, spinkání i režim! ![]()
Taky myslím, že je to normální. Jinak já mám zkušenost (momentálně s 3M dítkem), že čím víc ji nosím přes den (v šátku) a čím víc ji přes den mazlím, tím míň pak vyžaduje nošení večer - jakoby byla prostě už vymazlená a vynošená ![]()
V poseli s ní spát nemůžu - mám hrozný strach, že jí ublížím a vůbec bych se nevyspala (občas se v noci pěkně melu
) - ale mám postýlku hned vedle postele, nechám ji usnout u sebe na posteli a spící ji přenesu do její postýlky. Sice ji při každém kojení přenáším, ale v klidu se vyspím. Navíc má v postýlce monitor - takže můj spánek může být naprosto klidný ![]()
Ještě takový malý dotaz… myslíte, že je lepší nosit od počátku v babyvaku (mám Shelter od Lodgeru-fetální poloha), nebo v ergo-nosítku Manduca s novorozeneckou vložkou ve svislé poloze?
Naše Terezka tedy byla nošená pořád, tehdy jsem žádné nosítko ani šátek neměla - takže na rukách. Teď jsou jí 3roky a nevidím žádný náznak rozmazlenosti. Naopak bych řekla, že je hodně samostatná. A byla zvyklá spát ve své postýlce a když manžel byl v práci - tak spala se mnou v posteli - přechody bez problémů a bez křiku. Spala tam, kam jsem ji dala
.
Já upřednostňuju šátek - ergonomické, variabilní, skladné
Od narození jsem používala i babyvak (na lehké děti v poho, ale těžší se pronesou - je to přecijen zatížení na jednu stranu zad) - ale musela jsem přejít na šátek kvůli kyčlím (pokud nejsou kyčle v pořádku, nesmí se používat úvaz „kolíbka“). Tak jsme přešli na šátek s vertikálním úvazem - nožičky jsou tak hodně od sebe ![]()
přesně tak…taky mám dojem ,že nošené děti mají později menší problém ,být např. sami v kolektivu . Prostě jsou si jistější láskou rodičů…tedy je to můj dojem a zkušenost.