Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
aneb blíž k dítěti…
Ještě než jsem otěhotněla, už jsem měla jasno, jak to jednou bude vypadat, až se nám nějaké dítko narodí. A tak nějak nejblíž mé představě je právě AP.
Teď mi v manželské posteli spinká pětitýdenní uzlíček a já si říkám, že už je na čase začít… Nějaké pokusy už proběhly, ale zatím mám spíš pocit, že mi to moc nejde…
V šátku nebo babyvaku se synátorovi nelíbí ![]()
Pár pokusů s bezplenkovou metodou zatím nepřinesly žádný efekt…
Kdo má stejný pohled na výchovu, pojďte si povídat ![]()
A pořád si nemůžu přestat vyčítat, že jsem nezvládla přirozený porod (skončila jsem na akutním císaři kvůli omotané šňůře okolo krku) s tím souvisí, že jsem si k němu pořád ještě nenašla cestu, což mě mrzí nejvíc. Nedokážu se mazlit, starání se o dítko mi nepřináší radost…
Jinak ve zkratce co je to AP:
Attachment parenting (AP) neboli kontaktní rodičovství. O co jde? Jednoduše o to, že jsme s dětmi v kontaktu, naplňujeme kromě jejich biologických potřeb (spánek, jídlo, přiměřená teplota okolí…) také jejich základní sociální a psychologické potřeby, jako potřebu společnosti, pocitu bezpečí, respektu k jejich osobnosti a podobně.
V AP není nic dogma, ale obvyklé je kojení dle potřeb miminka, společné spaní s rodiči, nošení v šátku nebo ergonomickém nosítku (pozor na nevhodné klokanky, viz sekce Nosíme). Nestydíme se děti chovat a nosit, protože nevěříme, že je tím rozmazlíme. Okamžité naplnění základních potřeb kojence se nedá srovnávat s „kažením“ staršího dítěte, když mu například dovolíme, aby si v obchodě „vykřičelo“ sladkost. Jde o úplně jinou situaci.
(zkopírováno z webu AP)
8 principů:
Příprava na těhotenství, porod a rodičovství
Kojení s láskou a respektem
Citlivé reakce na potřeby dítěte
Zajištění bezpečného spánku, fyzicky i citově Častý fyzický kontakt
Pozitivní příklady a pozitivní výchova
Poskytnutí konzistentní láskyplné péče
Snaha o rovnováhu v osobním a rodinném životě
(z dalšího AP webu)
ahoj má to opravdu velmi vědecký název, ale to co popisuješ snad dělá každá milující máma:))
Příspěvek upraven 23.07.10 v 17:01
taky jsem to nějako nepochopila. Vsechno co jsi okopírovala je pro každou mámu uplně normiš,ne?
janac, šátkuje a spí v posteli s miminkem každá máma?
Ani kojení dle potřeb miminka není samozřejmostí, některé holky tvrdošíjně kojí co tři hodiny…
EDIT: Aha, promiň, píšeš „co jsi okopírovala“, už chápu ![]()
pomeranca, já asi pár věcí z tebou uvedených dělám, dospěla jsem k nim sama od sebe. Mrzí mě, že porod neproběhl dle tvých představ, ale nijak si to nevyčítej, omotaná šňůra přece není tvá vina
![]()
K lásce - u mně taky přišla časem. Na začátku mi to připadalo, jako bych dostala za úkol se o mimčo starat, bylo tady a bylo třeba plnit jeho potřeby. Láska přišla později.
Šátek - babyvak mi nesedl, ale šátek ano. Vážeš do kolíbky nebo do vertikálu? Vřele doporučuju našátkovat a jít s miminkem na procházku, rytmické houpání se mu bude líbit ![]()
OK, slova jsou nedokonalá a pro mě obzvlášť… šlo mi hlavně o bezplenkovou metodu, ale nejen, proto jsem to pojmenovala jinak.
Takže znovu: Poradí mi někdo jak začít s bezplenkovou metodou?
Nějaké další tipy pro šátkování v začátku? Zkoušela jsem kolíbku (čili podobně jak babyvak), ale asi se mi ho tam nikdy neopvedlo správně naštelovat…
Mám trochu zato, již odvykl stísněnému prostoru z dělohy, protože celou dobu spává jen lehounce přikrytý a ne v zavinovačce apod.
A přijde mi, že to co jsem napsala rozhodně nedělá každá máma, např kojení, nebo ta bezplenková metoda.
nezlob se na me ale bezplenkova metoda pro takhle male dite je kravina, jestli mas miminko rada tak se na to vykasli, doprej klid jemu i sobe, jedine k cemu to muze vest je ze pro dite se curani i kakani stane nocni murou, jinak vse ostatni co zminujes je normalka co chce kazda mama, ze se Ti nepoved prirozeny porod si nevycitej, proste to tak melo byt. Poradila bych Ti delat co Ti rika Tvuj matersky instinkt a ne kraviny, ktery nekde vyctes
pomeranca, velmi se omlouvám, možná budu trošku přímá, ale v žádném případě se tě nechci dotknout. mám trošku pocit, že jsi si v průběhu těhotenství přesně nalinkovala a vysnila, jak bude péče o miminko vypadat a teď jsi nešťastná z toho, že to nejde
to že se nepovedl přirozený porod není tragédie. důležité je, že se miminko narodilo v pořádku a zdravé! zkus si to takto říkat i pro sebe a vyrovnat se s tím. vím, že po porodu je to těžké a s každou z nás mávají změny hormonů…
určitě se tu najde někdo, kdo praktikuje bezplenkovou metodu. já osobně bych do toho nešla, ale je to každého volba. spíš bych ti radila najít si systém, který bude vyhovovat nejen tobě a tvým ideálům, ale i miminku. důležité je, abyste byli spokojení oba dva. možná bych z některých představ slevila jen aby bylo miminko spokojené a ty také. časem uvidíš, že od spousty představ člověk musí ustoupit, protože se to dítko prostě rozhodne jinak a je jednodušší a výhodnější pro obě dvě strany z některých představ slevit. tak hodně štěstí a ať miminko hezky prospívá.
tak děkuji za podporu… loučím se a jdu dělat všechny kraviny, které mi velí můj instinkt… (doufám, že nějaký mám). Nechtěla jsem aby to byla diskuze Ano/ne, ale JAK?
Jestli si chceš popovídat o attachement parenting, doporučila bych ti spíš www.nosenideti.cz - tam se scházejí hodně maminky, kterým je toto pojetí rodičovství blízké, některé z nich si prožily i onen špatný pocit ze selhání kvůli akutnímu císaři - určitě tam najdeš spřízněné duše a podporu v začátcích mateřství.
Pomeranco, tak já ti naopak s BKM fandím, obdivuju maminky, které se k ní rozhodly.
K šátkování - vykašli se na kolíbky, mně taky vůbec nešly. Navaž mimčo do Kříže s kapsou uvnitř a zkus tu procházku. Už drží hlavičku sám/sama? (Omlouvám se, už si nepamatuju, jak to měla dcera
)
Vázala jsi doma nebo na procházku? Na procházku je to fakt mnohem lepší, líbí se jim to houpání a výhled ven
Zkus mrknout na posledních pár stran sem
https://www.emimino.cz/…ankovani/59/ Holky řešily něco podobného.
Pomeranco, podobně smýšlějících maminek je tady spousta, jen nepřispéváme na veřejné fórum. Ani se nemusíš ptát proč, těch pár komentářů, co tady je, mluví za vše ![]()
Budeš-li chtít, konktaktuj mě přes SZ nebo se zkus podívat na již zmiňovanou stránku www.nosenideti.cz ![]()
Proč by měla být BKM kravina?? Jen proto, že to v našich krajích není zvykem?
Pomerančo (doufám, že to nekomolím), najdi si na www.rodina.cz články jedné nevidomé maminky, co šátkuje a bezplenkuje, jsou fakt inspirativní ![]()
Pomeranco des na to skvele
Moje mala spala vyhradne s nami v posteli cca. do pul roka, nosila sem neustale do cca.5 mesicu. Sofia byla neklidne miminko, proste sem ji od rana do vecera, krom kojeni mela na sobe a bylo to uzasne......ted je z ni klidna a vesela holka. Nosim uz jen obcas, bohuzel to nejak nevyzaduje, jen pri nastupu separacni krize se jeji nosici touha opet ozvala
Krom toho se mi ted neustale plazi rychlosti kuloveho blesku pres cely byt
Kojila sem jak chtela, nekdy i kazdou pul hodinu, v kojeni pokracuju neustale. S bezplenkovkou nemam zkusenost, ale fandim ji ![]()
Drzim palce!
Já jsem o bezplenkové metodě něco četla, ale nechápu jednu věc. Když je dítě vzhůru, tak bych i pochopila, že se s matkou sehrají natolik, že vytuší, kdy potřebuje čůrat.
Ale jak je to ve spánku? Takhle malé děti přece spinkají ještě dlouho. To mají normálně plínku?
Jinak na AP metodě nevidím nic špatného, ačkoliv neprovádím, dítě spí ve svojí postýlce od narození a šátek jsme neměli ![]()
Je to volba každé maminky ![]()