Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Nejnovější recenze z kategorie Nosítka
Přečtěte si článek: Šátkování: Jak nosit novorozence i starší miminko
malá čarodějko gratuluju!
Oni si na to zvyknou rychle
Já teď šátkuju hlavně doma, do těch veder ani moc nechodíme ven, a někdy ho prostě vyndat musím, protože jsou činnosti, které s tím šátkem asi neumím udělat a to bys nevěřila, jak se mu nelíbí, když ho vyndám.
Cappy píše:
P.S.: Na obrázku pod mým jménem mám navázáno se Zarou
Myslela jsem si, že je to Zara. Slušivý šátek. Možná, že s druhým miminem tomuto šátku neodolám. Líbi se mi i ta zelená ![]()
Jinak díky za ten přehled Zara vs. Jade a za avízo na nové materiály. Mimochodem, nechtělo by se Ti ještě rozvést, jaké mají výhody šátky s vlnou, čistě bavlněné nebo ty bambusové? Díky
Ahoj Caitlin ![]()
Rozepíšu se trochu o těch materiálech:
Vlna - má termoregulační vlastnosti. Doporučuje se spíše na zimu, ale já nemám problém v ní nosit i v létě. Pěkně luftuje ![]()
Někoho ale může vlna kousat a taky je docela náchylná. Vlna nemá ráda velké výkyvy teplot, takže nejlepší je asi praní v ruce (což je tedy lahůdka, když 5-metrový šátek mácháš ve vaně, ale zase to stojí za to). Často narazíš na sražený vlněný šátek, většinou je to způsobené právě tou nevhodnou údržbou.
Takže za mě - radši prát v ruce, ve studené vodě a v jemném pracím prostředku.
Neměla by se sušit na přímém slunci a už vůbec ne na topení.
Len - taky parádní příměs, zejména na léto. Nevýhodou je, že se příšerně mačká, Stačí navázat na 5 minut a hned máš ze šátku harmoniku. Len se doporučuje častěji žehlit, aby se narovnala vlákna.
Bambus - osobní zkušenost ještě nemám, ale co jsem zaslechla, měl by to být velice příjemný šátek, jemnňunký. Bambus by měl taky dobře sát případný pot, takže si myslím, že i na léto by byl perfektní.
Hedvábí - taktéž příměs dobrá na léto. Hedvábí by mělo chladit. Ale zase docela klouže a je tam náročnější údržba.
Bavlna - to je prostě taková ta klasika pro nenáročné. Určitě se v ní dá odnosit i léto (pokud není šátek tlustý jako deka). Já tomu říkám, že bavlna je takový jakýsi I.Level ![]()
Super, skvělý přehled, teda opravdu díky ![]()
Náš nový přírůstek si to naplánoval na listopad, tak třeba v té době už budou k dispozici reálné reference na ten bambus. U plínek se mi bambus osvědčil (i když je to jiný „sport“). Nejsem blázen (bez urážky), co má doma osm a více kousků, zatím jsme odnosili v jednom šátku. Ale jak se říká, změna je život a ta Zara mi nějak nedá spát.
Caitlin, jestli máš zálusk na bambus od Ellevillu, tak bych asi nečekala na reference.
Do prodeje jde (snad už konečně!!) 31.srpna, cca o měsíc později bude pár kusů dostupných na www.nosenideti.cz .
Jelikož si na něj brousí zuby Američanky, tak bych doporučovala koupit raději v předstihu a nečekat, že na mě třeba nějaký zbyde.
Já bych opravdu řekla, že bude velmi rychle vyprodán, takže až budou reference, nebudou už asi šátky.
A Ellevillu cca půl roku trvá, než dotká další kusy.
Takže za mě říkám, čím dřív, tím líp.
Uznávám, že šátkování je dost často spíše sběratelská vášeň, ale taky zase na druhou stranu - on jeden šátek opravdu nestačí
![]()
Já jsem si dlouho myslela, že si s jedním šátkem vystačím - minulý týden jsme si vyšli na výlet a asi 200 metrů od domova se malá totálně poblinkala - sebe, mě, šátek… Takže zpátky domů, vyprat, sušit fénem, žehličkou… bylo z toho skoro hodinové zpoždění ![]()
Další ponaučení: nedávat do šátku ihned po kojení ![]()
Luciusek píše:
Já jsem si dlouho myslela, že si s jedním šátkem vystačím - minulý týden jsme si vyšli na výlet a asi 200 metrů od domova se malá totálně poblinkala - sebe, mě, šátek… Takže zpátky domů, vyprat, sušit fénem, žehličkou… bylo z toho skoro hodinové zpoždění
Další ponaučení: nedávat do šátku ihned po kojení
Nooooooooo jeden šátek je opravdu málo. ![]()
Luciusku, spatne sis to vylozila, ponauceni je, ze mas mit jeste jeden satek nebo nositko v zaloze
![]()
Nam noseni hned po koju usnadnovalo krknuti, nikde jinde si tak krasne nekrknul jako v nositku. Obcas to trochu uteklo, ale to je u mimin normalni. Predtim jsem z nej ten krkanec nikdy nevytrepala, kdyz jsem ho ruzne tygrikovala a hazela pres rameno, tak se akorat tak zeblil.
Cappy díky za přehledné informace o příměsích. Řeším dilema s koupí šátku a čím víc diskuzí čtu, tím víc mám hlavu jak pátrací balón. Taky jsem si říkala, že si vystačím s jedním šátkem a mandukou do zálohy, a ejhle už se šátky nějako množí..naštěstí se dají sehnat z druhé ruky, u některých je to i výhoda ![]()
čičinka píše:
Luciusku, spatne sis to vylozila, ponauceni je, ze mas mit jeste jeden satek nebo nositko v zaloze![]()
Už začínám po nějakém novém pokukovat ![]()
Mám tkanej indickej (nevím přesně co je to za materiál - možná bavlna/len
) - kupovala jsem ho před více než 5ti lety pro starší dceru - scestoval s námi kus světa
Je krásně lehkej a přitom pevnej, dobře se váže.
Pak mám půjčenej Amazonas - je těžkej, teplej, blbě se mi váže - ten jsem použila snad dvakrát.
Pokukuju po Didymosovi ![]()
Luciusek píše:
Pokukuju po Didymosovi
Jó, Didymos je klasika.
Jen bych si dala pozor na výběr konkrétního šátku.
Některé jsou tenké jak pavučinka, jiné krásně tlusté
wolnez píše:
Cappy díky za přehledné informace o příměsích. Řeším dilema s koupí šátku a čím víc diskuzí čtu, tím víc mám hlavu jak pátrací balón. Taky jsem si říkala, že si vystačím s jedním šátkem a mandukou do zálohy, a ejhle už se šátky nějako množí..naštěstí se dají sehnat z druhé ruky, u některých je to i výhoda
No teoreticky jde vystačit s jedním šátkem a případně manducou, já dlouhou dobu měla jen manducu a nikdy jsme neměli problém, že by mi jí malá poblila, nebo tak něco.
No ale pak člověk zjistí, že šátek je lepší, koupí šátek, váže, motá, nosí, pak zjišťuje, že by chtěl vázat i na záda, no a ono ten původní šátek je na úvazy na záda dlouhý, tak že jde a koupi další, pak někde uvidí krásný šátek a řekne si ten musím mít, no a už máš doma rázem tři šátky.
![]()
SOS holky,
naskytla se mi možnost koupit Didymos vel. 6 z druhé ruky, ale pořád váhám. Žádný šátek zatím nemám a pokukuju po Manduce.
Zkušené šátkařky prosím poraďte - má cenu kupovat teď ještě letní šátek? Nemám v úmyslu moc nosit v zimě, když bude náledí (jsem hrejto, bojím se pádu, navíc oblečení…). Spíš by šlo jen o příležitostné nošení v případě nutnosti - něco vyřídit, někam zajet bez kočárku a tak. Ne na dlohé nošení.
Myslíte, že se vyplatí investovat spíš do šátku, nebo je lepší ta Manduca. Manžel mě pořád nahlodává - že šátek je na nic, že mi to bude dlouho trvat, než malou uvážu, že budu vzteklá, nervní - když někam budeme chvátat. Prý si mám pořídit raději to ergo-nosítko. Tak fakt nevím…
Předem moc díky a pěkný den
.
(Teď musím jít, čeká mě vaření oběda, pak KO u dr. - tak mrknu později).
A ještě musím dodat, že moje konfekční vel. je někdy 42, jindy 44 - ale jsem prcek
. A strašně ráda bych úvazy typu Kříž s kapsou uvnitř apod…
Musím se pochlubit…Už se v šátku malé líbí. Zkoušíme to po chvílích a je to zatím O.K. Ani nedutá. Jen ještě musím doladit to dotahování.