Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. V září jsme se přestěhovali do nového bytu. Zdál se být krásný a čistý. Během několika dnů se staršímu synovi ukázala vyrážka po celém těle a hodně ho svědila. Byly to takové pupínky, skoro až puchýřky. Šli jsme s tím na kožní, kde nám prvně řekli, že to vypadá na svrab. Ten se ale nakonec nepotvrdil, protože to od syna nikdo nechytil a navíc ani nezabírala léčba na svrab. Nakonec mu zabrala nějaká mastička, ale sama kožní lékařka řekla, že vůbec netuší, z čeho to měl, protože podle alergologa není na nic alergický. Jenže vyrážka se vracela a vracela. Později se začal osypávat i mladší syn. Ten měl pro změnu pupínky přecházející do svědivých stroupků. A na kožním si opět nevěděli rady. Tak jsem si chvíli myslela, že jsou třeba oba kluci alergičtí na nový prací prášek, který jsem začala kupovat. Jenže teď ( v bytě žijeme od poloviny září) jsme osypaní už všichni. Svědí to příšerně. A zatímco synům pupínky vždy zmizí a zase se objeví, já a partner máme jakoby štípance od komárů, jen po celém těle. Na netu jsem si našla, že by to mohlo být od štěnic. Jenže ať hledám, jak hledám, nikde nic nenacházím. V postelích nic není, za nábytkem také ne… Jinak ale všechno sedí. Dokonce se tam i píše, že většinou ani lékaři nepoznají kousnutí od štěnic. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli s tím nemá některá z vás zkušenosti. Pokud ano, kolik stojí deratizace? A jak se mohu před pozváním deratizátora ujistit, že tu ty potvory skutečně máme? Děkuji.
Co si pamatuju, tak kromě štípanců se poznají podle černých teček na zdi, na roštu postele… (ty černé tečky jsou myslím trus).
Jinak nahlásit na bytové družstvo, či co tam máte, je potřeba deratizaci udělat v celém baráku, štěnice mohou „bydlet“ v jiném bytě a do ostatních se rozlézají, když se deratizuje jeden byt, tak je tam za chvíli můžete mít zpátky.
Ahoj, nám štěnice přilezli od sousedů. Prolezla jsem úplně vše, rozebrali jsme skříně a nikde nic. 2× u nás byl deratizér, ale byla jsem pořád poštípaná. Někde jsem četla, že když se v noci vzbudíš máš rychle rozsvítit a odkrýt deku a tak jsem tu potvoru spatřila a zabila a od tý doby byl klid. U sousedů, kteří to přitáhli deratizace pomohla. Nám to platilo družstvo. Ale přijde mi divné, že jste poštípaný všichni. Četla jsem, že první jdou na děti a ženy, protože jsou mýlo chlupatí a u nás to tak platilo. Já byla poštípaná a manžel co ležel hned vedle mě neměl ani jeden štípanec
Možná to bude znít blbě, ale nemohli být v tom bytě blechy třeba po pejskovi nebo kočce?
@Etcetera78 Jenže právě nikde nic není. Ani ten trus, ani přímo „zvířátko“ ![]()
@elinka90 Nevím, no. Já zkoušela rozebrat postele a nic. A jelikož jsme poštípaný všichni a všude, musela by to být hejna, a ne pár potvůrek :-/
@sarunka003 Tak je pravda, že jsme si do nového bytu pořídili kočičku, ale je to koťátko a myslím si, že blechu bych odhalila. Na ně mám dobrý oko…
@Sluníčkonesvítí no spíš jestli tam není po bývalých majitelích i. My jsme s tímto taky bojovali a nakonec to byli potvory blešky. No hrůza vzpomenout ![]()
@sarunka003 myslím si, že blešky ne. S ohledem na to, jak moc jsme poštípaní, tak to bysme museli mít doma celej psí útulek ![]()
@Sluníčkonesvítí Tipla bych si na blechu, 80% jich žije mimo zvíře. Tohle se nám dělo u babičky, dítě poštípané, pak i prarodiče. Pupence často v řade. Hubili je měsíce.
@Sluníčkonesvítí sestra má kočku, nedávno jim od někud přitáhla blechy. Jsou hodně poštípaní, i když uklidili celý barák, deky desinfikovali, kočka něja přeléčená atd.
Je teda poštípaná jen ona a mladší syn, na manžela staršího nešli.
takže můžou to být i blechy, ale těžko říct.
Oni je měli ve dvou vlnách, poprvé blechu i viděli, ale pak se jim to vrátilo a blechu ani neviděli a přitom poštípaní až za ušima.
Tohle jsou takové štípance podobné jako od komárů a špatně se to hojí, obzvlášť když si to rozškrábou.
@Sluníčkonesvítí jestli to jsou štěnice, tak k vám právě můžou lozit z jiného bytu, proto nic nenajdeš
nebo ty blechy, ale myslím, že bleší kousnutí by doktoři měli poznat, to je celkem běžné ![]()
@Sluníčkonesvítí píše:
@elinka90 Nevím, no. Já zkoušela rozebrat postele a nic. A jelikož jsme poštípaný všichni a všude, musela by to být hejna, a ne pár potvůrek :-/
jak uz tu nekdo psal, „prepadnes“ je jen v noci. Nekolikrat za noc rychle vyskocit, rozsvitit a hledat v posteli. A opravdu muzou byt jen na navsteve od sousedu. Proto rozebrani posteli behem dne ti nic neda.
Drzim palce, at to podchytite, at je to co to je.
@AniNevim Já rozebírala právě v noci. Vím, že ve dne to je k ničemu. Ale to mě ani nenapadlo, že by to k nám mohlo lézt od sousedů. No, kdo ví. Poptám se po baráku, zda s tím nemá taky někdo problém.