Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Co všechno vaříte se zelím? Jaké používáte rádi? Čerstvé, kvašené, bílé, červené, kulaté, špičaté…křimické, vysocké, tuřanské…hledám inspiraci pro dobu po ukončení kojení
. Zejména ocením recepty na špičaté, zatím vařím jen podle Florentýny.
@bertoldina Moravské zelí, těstoviny se zelím, segedínský guláš, miluju zelňačku, zelný salát, Používám převážně kysané zelí z pytlíku.
Já ráda kyselé jen tak třeba k bramborakum, jinak klasicky dušené s knedlíkem a masem, nebo s opečenou slaninou na halušky, někdy i závin, že se dá do listového těsta kyselé zelí a nějaká uzenina a zapece se. Segedín. No používám většinou kyselé z pytlíku. Z čerstvého pak nakrouhaneho třeba nějaký salát za studena.
Tuřanské, na vše, párkrát jsem měla červené z lidlu, jak studené rovnou ze sklinky, tak na cibulu a dochutit k hlavnímu jídlu a bylo dobré, ale jinak tuřanské.
ze zelí děláme jen ty běžně známé pokrmy.
(jsme z Brna, bereme přímo u zdroje)
Když dělám domácí gyros/ kebab nebo saláty různé, tak jedině čerstvé zelí bílé i červené.
K jídlu máme rádi bílé čerstvé zelí a mrkev (zelný salát).
Jinak máme rádi bílé zelí ve sklence (ne kysané) a asi jsem autista, protože musí mít opravdu bílou barvu v té sklenici. Jak je takové kouřové ta barva, tak to nekoupím. Někdy si touhle dobou děláme sami do sklenic zásobu. Letos určitě né. Červené vařené k masu nemáme vůbec rádi.
A zelí děláme ke králíkovi, k vepřovému, skopovému, k sekané, kačeně, huse, krůtímu. Dcera má záda plněné knedlíky uzeným a zelí. Staročeské zelí máme rádi. Takže kousek anglické kostky orestuji na cibulce, zapráším moukou, provařím s vodou a přidám do zelí. Někdo dává špek místo anglické, ale ten my nemáme rádi. Ale zelí je pro nás ke svátečnímu jídlu (svátek, neděle). Jindy to nevařím. Dlouho nebylo. Jak bude nějaký svátek. Tak ho uvařím na oběd.
Roudenské zelí kysané. Tepelně upravené jako příloha k pečenému masu a bramborovému knedlíku, segedínskému guláši a hlavně v zimě velmi často k zelňačce na několik způsobů (s uzeninou, bez, červená, bílá). Syrové ke cmundě po kaplicku, nebo nakrájet na krátko a odělat z něj v zimě salát. Je to bohatý zdroj vitamínů a laktobacilů, varem se samozřejmě zničí, proto často konzumujem ty saláty.
A čerstvé bílé si berou děcka na svačinu do školy. Že přikusují zelí k pečivu nebo jen tak zeleninový doplněk svačiny. Někdy k tomu přihodím kolečka mrkve.
Mňam, díky za inspiraci! My máme doma radi sarmu - zelné zavitky v rajcatove omáčce a ještě bych někdy chtěla zkusit choucroute jako vzpomínku na Erasmus.
Ale nejvíc se těším na obyčejné vepro knedlo zelo, nejradši mám k tomu červené zelí
. A ještě coleslaw s rizeckem. A to špičatý jako teplý salát. Na studené saláty používáme krimicke.
@bertoldina píše:
Co všechno vaříte se zelím? Jaké používáte rádi? Čerstvé, kvašené, bílé, červené, kulaté, špičaté…křimické, vysocké, tuřanské…hledám inspiraci pro dobu po ukončení kojení. Zejména ocením recepty na špičaté, zatím vařím jen podle Florentýny.
Ja zeli vubec nemusim, maximalne trochu dosladka ke kachne nebo vepro knedlo..kysane nebo kysele primo nesnasim..jedine rada v coreslawu..
@agirt Roudenské neznám a ráda ochutnám, to bude bojovka na příští rok ho sehnat
.
Nakládáme si vlastní. Za 14 dní už bude k jídlu. Jezdíme si pro něj do Radomyšle na farmu. Z kupovaných pytlíků mám ráda značku Samir. Ty jsou asi z Polabí. Nemusím moc Roudenské od Budějc, i když krouhané mají pěkné. Teď ho ještě prodávají.
Mám ráda salát Coleslaw, ale domácí. Taky v Budějcích v Globusu prodávají vážený zelný salát a je moc dobrý.
Dnes jsem vařila plněné knedlíky a zelí.
Taky miluji Hanácký salát.
Špičaté zelí jsem si nechala doma ukysat a je to špica
mimochodem kojim a jim ho i tak, nějaký problém jsem nezaznamenala ![]()
Jinak klobouk dolu, ze jsi schopna vařit podle Florentyny, to je asi jen pro extra psychicky otrlé jedince
![]()
@Semtex Máme nedonosence mužského pohlaví. To jsou takové křehké nadoby
. Co jsem mohla s dcerou je teď problematické
. Já k Florentýne chodím spíš nakukovat, občas tam má zajímavé věci, třeba to špičaté zeli nebo recept na stavnatou pecinku. Jinak je to hodně ukecane, no
.
@bertoldina píše:
Co všechno vaříte se zelím? Jaké používáte rádi? Čerstvé, kvašené, bílé, červené, kulaté, špičaté…křimické, vysocké, tuřanské…hledám inspiraci pro dobu po ukončení kojení. Zejména ocením recepty na špičaté, zatím vařím jen podle Florentýny.
Mám rád zelný salát z křimického zelí s křenem a zelenou hruškou…
![]()