Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, syn si pořád drbe hlavu přes den i v noci ve spaní pořád ho to prý svedi( jakoby vzadu) Vsi nemá ani lupy…Vůbec nevím jak mu mám pomoct
máte S tim některá zkušenost, poradite co mu mám koupit? děkuji
Vlastní zkušenost nemám ale co jsem slyšela může to být z vody - více chlóru nebo přemnožené kvasinky… Určitě to chce šampon z lékárny. Dobrý je pivonkovy nebo různé dermatologické na svědění a lupy i když lupy nemá. Určitě ne šampony z drogérie i když píšou jak jsou pro děti šetrné. Zkuste uvidíte. Tohle zabralo…
Nějaký přírodní šampon a po umytí oplachovat vodou s octem a nebo citronem. Případně mu to můžete patlat aloe vera gelem
Pokud to po pár týdnech nezabere, tak zkuste nizoral a použít ho při mytí víc, než normálně a nechat ho na hlavě působit tak 10-15 minut. Tak týden, dva mýt obden. A splachovat octovou či citronovou vodou.
Záleží v jakém je to měřítku. Možná se jen teď přes léto více potí. Nenosí ksiltovku? Partner měl vyrazku z té čepice, jak jsem jí vyprala
Muj kadernik tvrdi, ze jak se vlasy nevysusi hned, jak se umyjou, tak to zpusobuje tohle. Teplo, vlhko a tma je totiz idealni podnebi pro ruzne houby, plisne a podobne.
A je fakt, ze od chvili, co si hned susim vlasy, tak me hlava nesvedi a manzela taky ne, zmizely mu i cervene fleky a lupy.
Mě takhle strašně svědila hlava, byla jsem zoufalá, pořád jsem manžela nutila ať se koukne jestli nemám vši
pomohlo mi začít používat šampony bez silikonů a od té doby mám klid, tak třeba to zkusit? ![]()
Přírodní (ale opravdu přírodní bez různých silikonu a podobných svinstev) a třeba nějaký hermanek, ten uklidňuje pokožku
Tak to jsme přesně měli. Naprosto úžasně zabral
https://www.docsimon.cz/…okozku-125ml?…
Svědění přestalo takřka ihned..
@catherine100 heřmánek vysušuje a proto bych ho rozhodně na svědivou kůži nedoporučovala.
@ivisek87 kup toto:
bioderma-node-a-sampon-
z osobní zkušenosti doporučuji.
@ivisek87 má nejspíše citlivou pokožku hlavy. Já toto mám když se umyji normálním šamponem. Používám tuhé šampony, nejvíce se mi osvěčilo africké černé mýdlo.
@kontramatka Ale uklidňuje a na dětskou pokožku je lepší než nějaké chemické driaky…a pokud je to kvasinka je potreba vysusit ![]()
malé pomohl i od seborea
No ja to mela pred 5 lety. Zkousela jsem. Googlila. Mohou to byt kvasinky ' dobry je na to nizoral. No u me to nakonec byly vsi- coz me vubec nenapadlo a doslo mi to az kdyz mi jedna spadla v praci z hlavy do papiru. Vecer jsem si polila hlavu octem.. ono je to nezabije ale zblbne a neudrzi se ve vlasech a zjistila tu hruzu pri vycesavani. Nekdy se ty potvory schovavaji a kor kdyz jsou vlasy hodne huste. Zbavovala jsem se jich pak mesic.
@catherine100 píše:
@kontramatka Ale uklidňuje a na dětskou pokožku je lepší než nějaké chemické driaky…a pokud je to kvasinka je potreba vysusit
malé pomohl i od seborea
Právě. A pokud není, bude ještě víc dráždit na svědění.
Prvotní pomoc je opláchnout po umytí octovou vodou. S šampony je to potíž, já mám citlivou pokožku hlavy, svědí mě klidně po bio přírodním šamponu. Základ je dávat šamponu trochu, dát do kelímku a naředit vodou, důkladně oplachovat, spíš vlažnou vodou. A pokud má delší vlasy, tak na léto ostříhat. Pokud má ale krátké, tak vždy chránit hlavu kšiltovkou či kloboučkem, ideálně s UV filtrem, i pokožka hlavy se může spálit od sluníčka.