Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den maminky,
jak jste zvládli či zvládáte maminkovské období?
my ho máme ted. Mám doma skoro 19 měl. kluka a už nějaký pátek to je samé mamí, mamí. Zajdu za roh tak neskutečný řev a breky že jsem zmizela. Když potřebuji pohlídat děti, tak mi pomáhá maminka. Babičku má lukášek moc rád, ale jako by tušil, že odejdu a už když přijíždíme k jejímu baráku tak řev. Pořád ho uklidňujia povídám si s ním, ale stejnak nepomáhá. Možná jen na chvíli to zabere.
Lukášek chodí s tatínkem na plavání a na to jak byl mocšikovnej a potápěl se, tak jak nastalo maminkovské období, tak se bojí i do vody. V noci když se vzbudí tak vystrašenej pláč, tak necháváme v pokojíčku malou lampičku rozsvícenou.
Jak toto období zvládáte vy a jak dlouho vám u dětí trvalo?
Mám doma ještě skoro 5 měsíční holčičku Lucinku tak to budu mít za rok doma znova a v podobným provedení ![]()
@Krewetka
U nás bylo kolem 18. měsíce to samé. Jakmile jsem na chvíli byla z dohledu, hned křik. I tatínek, jindy neodolatelně zbožňovaný, byl nepřijatelný utěšitel. Vše se muselo dít jen s mou přítomností.
Brala jsem to jako období a momentální potřebu mé dcery. Odeznělo to po měsíci. ![]()
Taky jsme v tom věku. Hlídání neni problém, to mě v pohodě obětuje a jde si hrát s kýmkoli, koho trochu zná
Ale když je se mnou tak je to taky furt „mamí, mamí“. Ani na záchod nemůžu jít sama
Spíš mě trápí noci. Když ho dávám spát, tak po 10ti minutách v postýlce mě začne volat, přijdu, pohladim, přikreju, dám dudel a odcházim. někdy jsem se vracela i 5×. teď jsem to utla a po druhém volání hold nechávám ječet
Pro změnu tedy začal volat tatínka. A v noci tak 2× se vzbudí a zase mě volá. Občas stačí položit a přikrýt, občas pomůže jen zít k sobě do postele. Přijde mi, že se mu v postýlce stýská. Spí sám v pokojíčku, protože by jsme se nevyspali ani jeden, kdyby spal u nás. Dokonce jsem si pořídila i skládací matraci a když je nejhůř a manžel se potřebuje vyspat, rozložim si jí v pokojíčku a to je malej spokojenej že mě tam má a spinká v pohodě
Je to malej vyčuránek
ale je ještě malej, určitě to časem přejde.
Jako když dám Lukáška k jeho babičce tak ječí jak siréna když zavřu dveře, do 5 min. však už o mě neví
což je dobře, ale ty srdcervoucí projevy…. v bazénu nám říkali, že všichni to období mají už za sebou-on je tam nejmladší ze skupiny. Tak jsem zvědavá, kdy ho to přejde ![]()
To trvá až do 18ti měsíců?
řeším ten samej problém a to mám 13ti měsíční holčičku. Miluji jí tak, jako každá máma své dítě, ale po pravdě slovo mamíííííííí mě začíná pěkně rozčilovat
je moc hodná, nechá mě i uklidit, aniž by se po mě cápala, ale jen náznak, že k někomu půjde a je oheň na střeše…máte nějaký recept jak to řešit? Díky
Mám to v trošku slabším odvárku, hlídat se nechá a všem říká krásně pápá i mě když jdu ze dveří, ovšem zabouchnou se za mnou a řve ale stačí říct -maminka šla pápá, on to zopakuje a je klid
.
U nas je tohle od 16.m, takze neporadim, porad mam malyho za zadkem a ikdyz je manzel doma tak i presto furt malej hleda mamu.